Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu razbijen spomenik bardu hrvatske rock kritike Darku Glavanu

Objavljeno:

- dana

Barbarski čin

Mali spomenik na mjestu pogibije jednog od najvećih rock kritičara Hrvatske, Darka Glavana, je uništen. Crna mramorna ploča s Glavanovim imenom  i datumom pogibije na varaždinskoj Zagrebačkoj ulici je razbijena na nekoliko komada.

Darko Glavan poginuo je 13. srpnja na neosvijetljenom dijelu Zagrebačke, između Varaždina i Turčina. Tu se našao kad je, pretpostavlja se, izgubio orijentaciju odlazeći sa koncerta Carlosa Santane na Varteksovom stadionu. Oko 1,5 kilometara od stadiona, na njega je naletio automobil i Darko Glavan je na mjestu nesreće preminuo.

Ne tom je mjestu, pola metra od ceste bila postavljena spomen ploča. Oko nje su ostaci izgorjelih svijeća, a tu i tamo bi netko donio i cvijeće. Ta je ploča danas razbijena.

 

Tragedija

Smrt Darko Glavana u 58. godini života ražalostila je mnoge. Njegovi kolege su ga opisivali kao čovjeka  koji  je oko sebe okupljao mnogo prijatelja, jedinstvenog po tome što je povezao pop kulturu i rock glazbu, strip i likovnost.

Darko Glavan rođen je 29. lipnja u Rijeci. Diplomirao je na Odsjeku umjetnosti i komparativne književnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, gdje je kratko vrijeme i predavao na Odsjeku muzeologije.

Od 1978.  godine s kraćim prekidom radi kao kustos u Muzeju Mimara i kasnije kao voditelj odnosa s javnošću. Autor je desetak međunarodnih i stotinjak nacionalnih izložbi s područja slikarstva, stripa, fotografije i grafičkog dizajna. Njegov interes na području likovne umjetnosti bili su novi mediji i masovna kultura, osobito strip, plakat i dizajn.

Objavio je monografiju o Antunu Motiki i o Galeriji Studentskog centra u Zagrebu. Objavio je niz likovnih kritika o djelima suvremenih likovnih umjetnika, a bio je i  predsjednik hrvatske sekcije AICA-e, Međunarodne udruge likovnih kritičara.

Šarmer

Kao glazbeni kritičar pojavio se još kao student u jesen 1969. godine s prvim tekstovima u kultnom zagrebačkom glazbenom časopisu Pop Express. Danas ga nazivaju utemeljiteljem hrvatskog rock spisateljstva, a Siniša Škarica ga je na velikom ispraćaju nazvao ocem domaće pop kulture.

Darko Glavan je objavio nekoliko knjiga.  Prva od njih je „Punk“, suautor je biografija Bijelog dugmeta, Rolling Stonesai Prljavog Kazališta.

Godinu dana nakon njegovi smrti, prijatelji i Kolege Darka Glavana su priredili izložbu „Darko Glavan – na svojoj strani“. Izložba je govorila o četiri desetljeća u kojima je upravo Glavan, kako je pisano uoči izložbe, radio na dokidanju granica između elitne i pop kulture.

Iza Glavana je ostao impozantan opus od tisuću tekstova vezanih uz glazbu, nekoliko stotina o stripu, a za više od stotinu izložbi je napisao predgovore.

Zoran Predin, njegov jako dobar prijatelj, s kojim se družio neposredno prije pogibije, je, smatra se, najbolje u jednoj rečenici opisao Darka Glavana. – Bio je vrlo inteligentan i radoznao čovjek, koji je znao argumentirati, šarmirati, a pritom nije bio uvredljiv.  

Zbog svega toga je na mjestu pogibije postavljena spomen ploča, koju je netko iz nekog samo njemu znanog razloga – razbio.  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje