Povežite se s nama

Život i društvo

S električnim biciklom do solarne punionice, pa onda natrag na cestu

Objavljeno:

- dana

DUCATI

Ludbreg je još lani dobio novu turističku atrakciju. Osim dvorca Batthyany ili krugova Centra svijeta, gosti Grada obvezno poslikaju i solarno drvo i klupu u središtu grada. Na toj se solarnoj punionici mogu napuniti električni bicikli, a tu su i USB-ovi za punjenje mobitela i drugih gadgeta.

Grad Ludbreg zasad je jedini u Županiji ponosni vlasnik ove atraktivne i korisne klupe – najnovijeg proizvoda iz domene “e-mobilnosti” ludbreške tvrtke Ducati komponenti.
Klupa za Ludbrežane nije više novost, ali je odličan primjer korištenja alternativnih oblika energije. Ova solarna punionica ima šest utičnica od 220 V i šest USB utičnica te noćno LED osvjetljenje. Oko solarne punionice je klupa za 12 osoba.

Ducati – inovativna i tehnološki razvijena tvrtka koja posluje u Ludbregu već više od 10 godina kao dio grupacije Ducati Energia, čije je sjedište u Bologni – s proizvodnjom proizvoda iz asortimana zelene energije je započela prije nekoliko godina. Iz tvrtke kažu da im je cilj raditi na ovome, najčišćemu i najprirodnemu mogućemu načinu dobivanja energije bez štetnih posljedica po okoliš i zdravlje.

Iz svoje palete proizvoda zelene energije u Ducatiju izdvajaju električni laki četverocikl nazvan FreeDuck, namijenjen gradskoj vožnji, a koji se najviše koristi kao dostavno i komunalno vozilo. Tu je i električni kotač koji svaki običan bicikl pretvara u električni te razni modeli električnih bicikala i punionice za električna vozila. Sa spomenutim proizvodima tvrtka sudjeluje na projektima u Hrvatskoj i šire, a ponajviše s turističkim zajednicama, gdje promovira alternativni način prijevoza, kao i zdrav život. S gradovima radi na projektima sustava za iznajmljivanje bicikala „bike sharing“, tako da se električne bicikle može vidjeti u Umagu, Rijeci, Puli, Koprivnici, Čakovcu, Lepoglavi i ostalim gradovima.

U suradnji s HEP-om Ducati radi na projektu postavljanja stotinjak punionica za električna vozila na području cijele Hrvatske. Dosad su postavljene u Dubrovniku, Zagrebu, Vukovaru, Osijeku i Varaždinu. Ducati je 180 svojih električnih bicikala prilagodio potrebama Hrvatske pošte i jedna je od nevelikog broja tvrtki u Hrvatskoj koja nosi oznaku Green marka.

BICIKLI

Ducati je 180 svojih električnih bicikala prilagodio potrebama Hrvatske pošte

Izvor:
Foto: Ducati

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje