Povežite se s nama

Život i društvo

Vinička poliklinika iz koje se izlazi s osmijehom ide u dogradnju s EU novcem

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Više je razloga zbog kojih se iz Poliklinike Galeković u Vinici izlazi s osmijehom.

Zubi su lijepi i zdravi, nema bolova, a vrhunska usluga nije puno stajala. I dok zdravlje i ljepotu zubi želimo i očekujemo, ono što ne želimo, ali očekujemo, je skupa bol. I tako se zbog predrasuda iznenadimo u čekaonici Poliklinike. Prizor iz dnevnog boravka. Ležeran razgovor uz kavu i živa atmosfera u elegantno dizajniranom, ali toplom interijeru opuste i tvrdokorne skeptike. Ništa drukčije nije ni s druge strane vrata. Liječnici u moderno dizajniranim kutama, negdje svira radio, drugdje se gleda televizija. Ovisi što pacijenta opušta. Pristup je individualan. Sve kako bi se zaboravilo na zubarsku stolicu. Jer, brojne su ankete i istraživanja pokazala da je jedno od mjesta na kojemu se ljudi osjećaju iznimno nelagodno upravo ta – zubarska stolica.

Sve više pacijenata

I baš zbog toga je iskustvo u Poliklinici Galeković drukčije. Čak toliko da sadašnjih 300-tinjak kvadrata, s čekaonicom, četiri ordinacije, dentalnim laboratorijem, salom za oralnu kirurgiju i implantologiju, laboratorijem za snimanje zubi i čeljusti, dvoranom za sastanke i seminare te kuhinjom i apartmanima za postooperativni oporavak više nije dovoljno za sve pacijente. Poliklinika Galeković je proširena 2006. godine, no sve veći broj pacijenata zahtijeva dodatni prostor. Upravo zbog toga za dvadesetak dana započinje dogradnja ove poznate viničke poliklinike.

– Posao se toliko razvio i recenzije su tako visoke da je ovaj prostor jednostavno postao premali. Morali smo pomoć potražiti u EU fondovima – govori direktor Poliklinike Josip Galeković. Podnijeli su prijavu, prošli na natječaju i vinička je dentalna poliklinika jedan od poduzetničkih projekata kojima je Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo bespovratna sredstva početkom listopada. Za 32 projekta dodijeljeno je 640 milijuna kuna. Tako je, nakon dvije propuštene godine, Hrvatska napokon ušla u željeni ritam povlačenja europskog novca.

Poliklinika Galeković je dobila 1.550.000 kuna, dok će ostatak do potrebnih 4,5 milijuna osigurati iz vlastitih sredstava te putem kredita.
– Proširit ćemo laboratorij kako bi mogao snabdijevati “vojsku” zubara, otvorit ćemo tri nove ordinacije, napraviti nova reprezentativnu čekaonicu, svlačionicu… Dogradit ćemo ukupno 350 kvadrata novog prostora, pa će Poliklilnika biti više nego dvostruko veća nego danas – otkriva Josip Galeković.

Među 30 vodećih

Dvostruko veći će biti i kapacitet primljenih pacijenata, a zaposlit će i desetak novih radnika. Osim što će im radnici itekako trebati, time će Galekovići zadovoljiti i uvjet iz natječaja o otvaranju novih radnih mjesta. – Nije to samo zapošljavanje deset ljudi, nego deset obitelji – napominje direktor. Danas u Poliklinici radi 22 ljudi.
Poliklinika Galeković već sad je, bez sumnje, vodeća dentalna ustanova u četiri županije hrvatskog sjevera po kvaliteti radova, broju pacijenata i opremljenosti. Kategorizirana je među 30 vodećih dentalnih ustanova u Hrvatskoj. Međutim, projekt dogradnje, za koji su već uspjeli dobiti bespovratna sredstva, nije jedini.
– Aplicirali smo i projekt za poboljšanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Najvažnija je glodalica za cirkon – bezmetalnu keramiku.Pojednostavljeno rečeno, riječ je o prelasku iz manualnog rada u digitalni. Više se ne modelira, ne pili niti brusi, nego se skenira, tipka po kompjuteru… Ne uzimaju se otisci, nego se skenira intraoralnim skenerom i potom se snimka pošalje direktno u laboratorij – pojašnjava Marko Galeković.

Tako se uz proširenje prostora nabavlja i najsuvremenija 3D oprema. – Već sad smo u rangu sa Zagrebom i Istrom, ali želimo više – veli Marko.
O kvaliteti u Poliklinici Galeković govori i petogodišnja garancija na protetiku i deset godina garancije na implantate. Iako se klinika razvija, oprema je najsuvremenija, a prostor sve veći, jedno je ostalo isto kao na početku, 1993. godine. Galeković se vodi idejom bliskog odnosa s pacijentom, u što se uklapa dojam o čekaonici kao dnevnom boravku s početka teksta.

SADA

Četiri ordinacije
Dentalni laboratorij
Sala za oralnu kirurgiju i implantologiju
Laboratorij za snimanje zuba i čeljusti
Dvorana za sastanke i seminare
Apartmani za postoperativni oporavak

NOVO

Proširenje laboratorija
Tri nove ordinacije
Reprezentativna čekaonica
Svlačionica

Prvi objedinili opću i specijalističku dentalnu medicinu

Polikliniku Galeković je 1993. godine otvorio Stjepan Galeković, i to kao prvu privatnu dentalnu ustanovu koja objedinjuje opću i specijalističku dentalnu medicinu. Nakon smrti Stjepana Galekovića, jednog od začetnika dentalne implantologije u Hrvatskoj, posao su preuzeli sinovi Marko i Josip. Usluga je kompletna – implantologija, protetika, oralna kirurgija, dentalna tehnika – odnosno sve grane dentalne medicine.  

Klinika je primjer obiteljskog poduzetništva. Marko Galeković je doktor dentalne medicine, Josip je dentalni tehničar, a njihova majka Jelena, ujedno i suvlasnica, je dentalna asistentica. Markova supruga Jelena je diplomirana medicinska sestra, a zadužena je i za marketing u Poliklinici, dok Josipova supruga Marija vodi knjigovodstvo. 

Braća smatraju da nema ničega čudnog u činjenici da su obojica krenula očevim stopama. – Od malih nogu živimo u Poliklinici i s njom. Posao je tada bio doma, otac je sve započeo raditi u podrumu. Tako je stomatološka ambulanta bila dio našeg doma, služila nam je i kao igraonica. Igrali smo mi i nogomet, bili vojnici… No. posao koji je započeo moj otac oduvijek me zanimao. Manufaktura u kojoj se radi rukama, modelarstvo – rekao nam je direktor Poliklinike Josip Galeković.
Za razliku od njega, koji se odmalena vidio u ordinaciji, brat Marko je upisao gimnaziju, a potom se i on odlučio posvetiti dentalnoj medicini. Tako su danas, nakon desetak godina, posao doveli na zavidnu razinu, ali nastavak slijedi.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

“Dani tehničke ispravnosti motocikala” od 22. do 27. travnja u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, od 22. do 27. travnja provest će se preventivno-sigurnosna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Akcija je usmjerena na mogućnost besplatnog pregleda motocikala, a provodi se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Preventivno-sigurnosna akcija provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da pravovremeno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Kao što nam je svima poznato motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Nastavite čitati

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje