Povežite se s nama

Život i društvo

Škola u kojoj se školuju stručnjaci za strateške gospodarske grane Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin baštinica je tradicije koja je započela osnivanjem Rudarske nadzorničke škole 1939.  Uz rudarstvo uvođeni su novi programi te je škola koncem šezdesetih godina prerasla u Školski centar za obrazovanje naftnih, geoistraživačkih, rudarskih i metalskih kadrova. 

Godine 1992. Centar se ukida, a jedna od pravnih sljednica bila je Rudarska i kemijska škola. Uvođenjem graditeljskih programa Rudarska i kemijska škola 2008.mijenja naziv u Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola. Danas je to jedina rudarska škola u Hrvatskoj.

Koji su programi?

Školu pohađa 725 učenika u 35 razrednih odjela. Ove godine upisujemo 212 učenika u 9 razrednih odjela. Nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni. Provodimo izobrazbu za gospodarska područja koja su od presudne važnosti za Republiku Hrvatsku, a to su prehrana, graditeljstvo i rudarstvo. Škola nudi izobrazbu u programu Prirodoslovne gimnazije i tri strukovna područja: rudarstvo, geologija, nafta i kemijska tehnologija, poljoprivreda, prehrana i veterina te graditeljstvo i geodezija. Najmodernija i najperspektivnija zanimanja svakako su ekološki tehničari i tehničari nutricionisti.

Ekološki tehničar je zanimanje budućnosti i vrlo traženo u zemljama Europske unije 

U sklopu škole djeluje i Prirodoslovna gimnazija s jedinstvenim programom, jer ima laboratorijske vježbe iz kemije, fizike i biologije u sve četiri godine. Učenicima uz teoretska znanja daje i vještine laboratorijskog rada potrebne za studije medicine, farmacije, biotehnologije, veterine, agronomije, zaštite okoliša itd. Učenici se intenzivno pripremaju za studiranje na Prirodoslovno-matematičkom, Prehrambeno-biotehnološkom, Medicinskom, Farmaceutsko-biokemijskom,

Agronomskom, Veterinarskom i drugim srodnim fakultetima i visokim školama. Škola obrazuje stručnjake i u području rudarstva, geologije, nafte i kemijske tehnologije. Tako se učenici mogu školovati za zanimanje geološkog tehničara koji samostalno radi na ispitivanju sastava tla, otkrivanju ležišta mineralnih sirovina, laboratorijskim ispitivanjima stijena i minerala te na izradi geoloških karata i zaštiti okoliša. Može studirati na svim prirodoslovnim i tehničkim fakultetima, prvenstveno na Rudarsko-geološko-naftnom i Prirodoslovno-matematičkom. Tu je i rudarski tehničar koji organizira, rukovodi i nadzire procese dobivanja i prerade mineralnih sirovina, prvenstveno sirovina za građevinsku industriju – šljunka, pijeska, kamena i gline; radi na gradnji prometnica i tunela, dobivanju nafte i plina te pitke vode, koja je najvažniji hrvatski prirodni resurs. Tu je i ekološki tehničar, zanimanje budućnosti i vrlo traženo u zemljama EU. Ovi stručnjaci rade na zaštiti prirode i okoliša, zbrinjavanju i preradi posebnog i opasnog otpada, reciklaži sekundarnih sirovina, na zaštiti pitkih voda, na očuvanju rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i ekosustava. Mogu raditi u zavodima za javno zdravstvo, tvornicama kemijske, prehrambene i drugih procesnih industrija, u nacionalnim parkovima, analitičkim laboratorijima, na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda itd. Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu postoji studij zaštite okoliša, na kojem ustudiraju mnogi učenici naše škole.

Prehrana, građevina…

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin obrazuje i stručnjake u području poljoprivrede, prehrane i veterine. Prehrambeni tehničar radi u prehrambenoj industriji na pripremi i preradi hrane, kontroli i skladištenju sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda. Može raditi u laboratorijima prehrambene i biotehnološke industrije, zavodima za javno zdravstvo, na pregledu i distribuciji hrane u trgovačkim centrima, hladnjačama, carini itd.

Tehničar nutricionist radi na poslovima vezanima uz zdravu prehranu, izrađuje dijetne jelovnike za bolesnike, sportaše, trudnice, dijabetičare, osobe koje boluju od celijakije, djecu u školama i vrtićima, spa i welness centre itd. Može raditi u hotelima, bolnicama, u proizvodnji hrane, na pripremi i kreiranju proizvoda veće biološke vrijednosti, u analitičkim laboratorijima za kontrolu kvalitete hrane itd. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu postoji studij nutricionizma.

U sklopu škole djeluje Prirodoslovna gimnazija s jedinstvenim programom 

Tu je i arhitektonski tehničar, koji radi u projektnim uredima kao suradnik projektanata u izradi i opremanju projektne dokumentacije za visokogradnju, u građevinskim tvrtkama kao voditelj i nadzornik gradilišta, u uredima za komunalne poslove i izdavanje građevinskih dozvola, u katastru, poduzećima za proizvodnju i prodaju građevinskih materijala, u tvrtkama za obnovu graditeljske baštine.

Učenike školuju i za zanimanja zidar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar-oblagač i monter suhe gradnje.

Oprema i uvjeti

Uz jednosmjensku kabinetsku nastavu i kvalitetno ekipiranu pedagošku službu, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola ima moderno opremljene učionice, laboratorije, praktikume i kabinete, multimedijsku dvoranu te sportsku dvoranu u sklopu škole.

Dodatna pogodnost je ta što u školi postoji i lift za invalide. Učenici uz redovnu nastavu imaju mogućnost dodatne, izborne, fakultativne i terenske nastave, a u školi djeluje literarna i likovna grupa. Škola je uključena u međunarodnu razmjenu učenika, sudjeluje u EU projektima, na školi djeluje Centar izvrsnosti iz kemije, a poznata je i po tome što ima vlastiti rock bend! 

DJELATNOSTI

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin nalazi se u Hallerovoj aleji 3 u Varaždinu i ovlaštena je za izradbu energetskih pregleda i certifikata za kuće i druge objekte, a projektantima i investitorima pruža usluge geomehanike i geotehničkog laboratorija. Uz redovnu nastavu škola pruža i usluge izobrazbe odraslih polaznika u većini programa za koje je registrirana. 

Vinski laboratorij pruža usluge analize vina privatnim korisnicima. Sve informacije možete dobiti na broju telefona 042/313-292, [email protected] te internet stranicama škole www.rudarska.hr  

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje