Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna ŽIVOT I DRUŠTVO Tihomir Hunjak: Vladajući kažu da nitko neće osjetiti posljedice sloma Agrokora, no svi ćemo to platiti!

Profesor s FOI-a

Tihomir Hunjak: Vladajući kažu da nitko neće osjetiti posljedice sloma Agrokora, no svi ćemo to platiti!

Od akademske godine 2003./2004. na FOI-ju informatike Varaždin izvodi se poslijediplomski specijalistički studij Menadžment poslovnih sustava (MPS).

Studij je namijenjen svima koji žele steći znanja neophodna za donošenje kvalitetnih odluka u poslovnim sustavima, no zašto se uopće krenulo s tim studijem, koja konkretna znanja polaznici stječu i kako komentira aktualnu situaciju vezanu uz Agrokor razgovarali smo s voditeljem poslijediplomskoga specijalističkog studija MPS Tihomirom Hunjakom, prof. emer.

Znanje i praksa

Koliko je dosad polaznika završilo studij i kakva su njihova iskustva? 
Kroz studij je dosad prošlo 100-tinjak polaznika koji su stjecali znanja i vještine koje im mogu biti od pomoći u sustavima u kojima rade. Naši polaznici dolaze iz velikih sustava poput Podravke, Vindije, MIV-a, Leda, banaka i osiguravajućih društava, informatičkih tvrtki, Grada, Županije i javnih ustanova poput Hrvatskih šuma i Carine. Značajan je broj i polaznika koji su se upustili u vlastite poduzetničke projekte.

Zbog čega se uopće krenulo s izvođenjem specijalističkoga poslijediplomskog studija MPS i kome je namijenjen? 
Prije je na FOI-ju postojao sličan znanstveni studij, ali smo procijenili da je veća potreba za studijem s primjenjivim sadržajima temeljenima na rezultatima znanstvenih istraživanja nego za obrazovanjem za znanstvena istraživanja. Studij je namijenjen svima koji žele steći znanja neophodna za donošenje kvalitetnih odluka bez obzira na posao ili trenutnu poziciju u organizacijskoj strukturi sustava u kojoj rade. Kompetencije koje se stječu omogućavaju im da cjelovitije sagledavaju probleme u čijem rješavanju participiraju. Ta znanja su jednako potrebna menadžerima i onima koji su odgovorni za pripremu odluka.

Vladajući kažu da nitko neće osjetiti posljedice kraha Agrokora, što je smiješno. Agrokor ćemo svi platiti.

Koja konkretna znanja mogu dobiti polaznici?  
Najkraće rečeno, mi im dajemo ključna znanja za rješavanje složenih problema. Kompleksnost problema s kojima se danas suočavaju prvenstveno menadžeri, a onda i ostali sudionici procesa odlučivanja, ima više dimenzija, od kojih su najvažnije organizacijska, informacijska i analitička. Zbog toga polaznici dobivaju aktualna znanja o suvremenim organizacijama s ciljem prepoznavanja ključnih faktora uspješnosti različitih organizacijskih struktura kako bi mogli dizajnirati najučinkovitiji ustroj sustava u kojem djeluju. Globalizacijski trendovi izvor su novih rizika i povećavaju cijenu krivih odluka. S tim rizicima ne može se uspješno upravljati ako se ne raspolaže s pravovremenim informacijama. S problemima preopterećenosti informacijama, sigurnošću i modernim cyber-prijetnjama ne može se izaći na kraj ako se ne posjeduju aktualna znanja iz područja informacijskih znanosti. Na FOI-ju imamo za to eksperte. 

Jesu li krive odluke dovele i do kraha najvećega poslovnog sustava, Agrokora? 
Mislim da je rizično stavljati se u ulogu komentatora ovog skandala s ograničenim informacijama s kojima raspolažemo. Mogu pokušati odgovoriti onako, “profesorski”. Definitivno je ta afera dijelom posljedica toga da vlasnik nije djelovao u transparentnim uvjetima zdrave konkurentnosti. Strateške odluke nisu donošene temeljem kriterija poslovne održivosti, već se okruženje političkim lobiranjem podešavalo. Pokazalo se da se nikakvima legalnima ni ilegalnima naporima tako velik sustav ne može izolirati od globalnih utjecaja. Oni koji su bili aktivni sudionici u tom kolektivnom zločinu pokazuju da nisu imali znanja koja bi im omogućila da sagledaju dugoročne posljedice odluka u čijem donošenju su sudjelovali. Naravno, dio njih nije ni bio zainteresiran za dugoročne posljedice, već su odluke donosili temeljem kratkoročne osobne koristi. 

Kakve će biti posljedice sloma Agrokora na gospodarstvo? 
Pitanje prevaljivanja posljedica na gospodarstvo se izbjegava. Vladajući kažu da nitko neće osjetiti posljedice. To je smiješno. Ne žele se suočiti s grubom istinom: svi ćemo to platiti.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
Varaždin (prije 15h 44min)

Subota
18.11.2017
-2°C   7°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Nedjelja
19.11.2017
-3°C   5°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Ponedeljak
20.11.2017
-3°C   9°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Utorak
21.11.2017
2°C   7°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
EUR 7.536363 7.559036 7.581674
CHF 6.494013 6.513555 6.533087
USD 6.450781 6.470189 6.48963
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 8.484859 8.510421 8.535919
JPY 5.693464 5.710598 5.727705
CAD 5.089887 5.105219 5.120537

Prijava