Povežite se s nama

Život i društvo

Tableti i pametni ekrani stižu u škole: kako će izgledati novo doba hrvatskog školstva?

Objavljeno:

- dana

PROJEKT E-ŠKOLE

Čak 30 stručnjaka s FOI-ja uključeno je u projekt e-Škole: Uspostava razvoja digitalno zrelih škola. Projekt je jučer predstavljen u Varaždinu, u sklopu Dana e-Škola, paralelnog događanja koje je održano uz međunarodnu konferenciju CECIIS 2016. koju organizira FOI.   

– Projekt e-Škole važan je za hrvatski odgojno-obrazovni sustav jer obrazovanje 21. stoljeća nezamislivo je bez uvođenja digitalnih tehnologija u nastavni proces. Kroz ovaj projekt 150 škola imat će kompletnu digitalnu infrastrukturu i olakšani pristup multimedijalnim sadržajima koji će poboljšati samu izvedbu i kvalitetu nastave – rekao je zamjenik ministra obrazovanja, prosvjete i sporta Hrvoje Šlezak.

Uključeno 150 škola iz cijele Hrvatske

Sam projekt predstavio je Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNet-a koji je nositelj projekta.

– Kroz  projekt škole neće dobiti samo opremu, znači, računala, tablete i pametne ekrane, već je oprema uvjet za korištenje pametne tehnologije u nastavnim procesima – rekao je Stanić.  

U projekt koji je počeo u ožujku prošle godine i trajat će tri godine, vrijedan je 40 milijuna eura. Njime je obuhvaćeno 150 škola iz cijele Hrvatske, odvija se u dvije faze, a cilj je povećanje digitalno zrelih škola.  

– Učenici se služe digitalnim tehnologijama svakodnevno, ali ne u nastavi i to ovim projektom želimo promijeniti. Želimo nastavnike koji se znaju i mogu služiti digitalnim tehnologijama i učenike spremne za nastavak školovanja i koji će biti konkurentniji na tržištu rada. Projektom e-Škole dokazat ćemo da je ovakav način učenja puno zanimljiviji učenicima – najavio je Stanić.  

Projektom e-Škole dokazat ćemo da je ovakav način učenja puno zanimljiviji učenicima – najavio je ravnatelj CARNet-a Stanić

Partneri na projektu su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Agencija za odgoj i obrazovanje te FOI, kao jedina visokoškolska partnerska institucija.

– FOI je u projekt uključen u svemu što je vezano uz informatiku i primjenu informatike u obrazovanju škola u znanstvenom i stručnom smislu – rekla je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, članica projektnog tima.

Kroz ovaj projekt dosad je opremljeno 20 škola informacijskom i komunikacijskom infrastrukturom, dok će ostale iz projekta, najavio je danas Stanić, biti opremljene u naredna tri mjeseca. No, kakva je trenutno opremljenost škola informatičkom opremom?

– To ovisi od škole do škole, a preko ovog projekta bit će, a neke škole već i jesu opremljene informatičkom opremom iz Varaždinske, ali i iz susjedne, Međimurske županije. Pravo stanje stvari vidjet ćemo kada napravimo analizu čiji će razultati biti dostupni za dva mjeseca. No,veći problem od opreme je koliko su nastavnici i učenici potaknuti i motivirani da uče uz pomoć različitih digitalnih sadržaja i iskoriste mogućnost koje takav pristup pruža. Ponekad nije potrebno toliko ulagati u opremljenost koliko iskoristiti resurse i biti kreativan, a to nikako ne znači izbaciti knjige iz škola – zaključila je prof. dr. sc. Divjak.  

Inače, sveukupno je u projekt e-Škola uključeno 10 škola s područja Varaždinske županije: Prva gimnazija Varaždin, Medicinska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, OŠ “Gustav Krklec” Maruševec, OŠ Martijanec, OŠ Visoko, V. OŠ Varaždin, II. OŠ Varaždin, OŠ Ludbreg i OŠ Petrijanec.

Predstavljanje projekta e-Škole okupilo je 160 sudionika: ravnatelje i nastavnike škola uključenih u projekt predstavnijke Ministarstva i jedinica lokalne samouprave. Organizirane su tri radionice: izrada stateških školskih dokumenta, analitaike učenja i unapređenje digitalnih kompetencija.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog „WRC Croatia Rallyja“ u nedjelju se očekuju gužve kod Trakošćana, a neke će ceste biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, na području Varaždinske županije, održat će se međunarodno auto rally natjecanje pod nazivom „WRC Croatia Rally 2024.“

U sklopu navedenog natjecanja na relaciji „Trakošćan – Macelj – Vrbno“ 13,15 km (ŽC2258 i ŽC2083) održat će se brzinski ispit 17 i 19 i to u vremenu od 7.08 do 13.30 sati.

Dolazak natjecatelja na navedeno područje, prostor oko dvorca Trakošćan predviđen je između 6 i 7.08 sati, kada kreće prvi start brzinskog testa.

S obzirom na značaj manifestacije, tog se dana od ranih jutarnjih sati na prilaznim prometnicama prema Trakošćanu očekuje pojačani intenzitet prometa, a za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja same utrke, od 4 sata bit će u potpunosti zatvoren promet za sve sudionike na trasi kretanja natjecatelja ŽC 2258 Trakošćan – Macelj i ŽC 2083 Macelj – Vrbno, javila je varaždinska policija.

– Vezano uz navedeno, molimo sudionike u prometu da u slučaju prijevoza koriste okolne obilazne pravce. U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima. Završetak manifestacije i otvaranje cestovnog pravca Trakošćan – Vrbno predviđen je za oko 14 sati. Kako je ova utrka jedan od značajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo građane za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje