Povežite se s nama

Život i društvo

Tena Kramar i Ana Novotny predstavljale Osnovnu školu Kneginec na Danima kajkavske riječi

Objavljeno:

- dana

Manifestacija u Zlataru

U Zlataru je 25. rujna održan 45. Festival dječje kajkavske popevke, kojim je ujedno i završila 47. manifestacija Dani kajkavske riječi, Zlatar, a Osnovnu školu Kneginec Gornji predstavljale su  Tena Kramar i Ana Novotny.

Manifestacije je održana u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, a uz visoko pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije, Ministrastva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Hrvatske radiotelevizije, Festival je bio kruna svih aktivnosti i događaja vezanih uz manifestaciju.

Ove je godine izvedeno 18 novih skladbi na kajkavskom dijalektu. S područja Varaždinske županije jedine predstavnice bile su Tena Kramar i Ana Novotny iz Osnovne škole Kneginec Gornji. Upečatljivim duetom za koji ih je pripremao i uvježbavao njihov mentor prof. Josip Levatić, izvele su pjesmu Licitar. Tekst pjesme napisala je Nika Jagečić iz OŠ Oroslavje, a glazbu su skladali učenici OŠ Kneginec Gornji i njihov mentor. Gotovo profesionalnom vokalnom izvedbom prožetom istinskim emocijama te apsolutnim pjevačkim umijećem, besprijekornom muzikalnošću i perfektnom suradnjom s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod dirigentskom palicom Siniše Leopolda, Tena i Ana su oduševile čitavu publiku – roditelje, učenike, profesore i ljubitelje kajkavske popevke, a zauzvrat su nagrađene gromoglasnim pljeskom.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

“Vjerujem da će se gradnja Smart kvarta u V. Toplicama pokazati kao učinkovita demografska mjera”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 22. travnja, u prostoriji Gradske vijećnice održana 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica. Na Dnevnome redu našle su se četiri točke.

Prva je bila vezana za donošenje odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždinskih Toplica na temelju projekta „Prometnice i prateća infrastruktura za stambeno naselje „Smart kvart” u Varaždinskim Toplicama”. Naime, nakon što je u ožujku prošle godine potpisan ugovor o izradi glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole za izgradnju prometnica i komunalne infrastrukture u budućem Smart kvartu, sada je na red došao sljedeći korak.

Grad Varaždinske Toplice će projekt izgradnje prometnica i prateće komunalne infrastrukture u Smart kvartu prijaviti na Natječaj za provedbu intervencije 73.13. „Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima”, a koji je raspisan u okviru strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

– Izgradnja Smart kvarta je jedna od naših mjera kojom nastojimo pomoći mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja. Vjerujem da će se ovaj projekt pokazati kao učinkovita demografska mjera jer će se u budućem novom naselju graditi i dječji vrtić. To će mladim obiteljima sasvim sigurno biti dodatni poticaj za useljavanje u ovaj novi toplički kvart – istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

Gradski vijećnici također su prihvatili i popis važećih kandidatura za članove Savjeta mladih Grada Varaždinskih Toplica. Naime, Komisija za izbor i imenovanje, nakon što je zaprimila kandidature, obavila je provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata i potvrdila da su sve tri pristigle prijave valjane. Tako u Savjet mladih ulaze Jana Huzjak, Lea Rissi i Ivan Bedeković. Gradski Savjet mladih ima tri člana, a bira se na razdoblje trajanja mandata Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počeo Festival znanosti i Dani otvorenih vrata na Sveučilištu Sjever

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Festival znanosti, koji ove godine kroz stotinjak radionica i predavanja obrađuje temu “inteligencija” otvoren je 23. travnja u Sveučilišnom centru Varaždin.

Prvog dana festivala održan je i Dan otvorenih vrata Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra Varaždin gdje su učenici, i svi posjetitelji, imali priliku saznati sve o studijskim programima koji se na Sjeveru provode, pričati sa studentima i doživjeti Sjever s druge strane.

Dobrodošlicu svima poželjela je prorektorica za znanstveno umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet.

– U sklopu Festivala znanosti, koji se održava od 23. do 26. travnja u oba sveučilišna centra, Varaždinu i Koprivnici, održat će se i Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti studijski programi koji se provode na Sveučilištu Sjever. Prvenstveno je namijenjen učenicima srednjih škola, koji će imati priliku i sudjelovati u radionicama. Organizacijom Dana otvorenih vrata cilj nam je predstaviti sve studijske programe koji se izvode na Sveučilištu Sjever te da svaki odjel pokaže širinu i zanimljivom prezentacijom pobudi zanimanje svih koji će ga posjetiti, a kojem je središnja tema “Inteligencija – istaknula je prof. dr. sc. Hunjet.

Kako bi popularizacija znanosti na ovaj način bila moguća, podršku u organizaciji Sveučilištu Sjever daje Grad Varaždin, a u ime varaždinskog gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki je istaknuo kako mu je drago što Sveučilište Sjever kontinuirano kroz ovakva događanja promiče znanost na sjeveru Hrvatske, ali i Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Veliku potporu Festivalu znanosti daje i Varaždinska županija, a njen predstavnik Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek ustvrdio je kako je za Varaždinsku županiju Sveučilište Sjever izuzetno važno jer većina maturanata s područja županije nastavlja svoje školovanje upravo na Sveučilištu Sjever.

– Kada gledamo sveukupnu situaciju u obrazovanju, možemo reći da Sjever pobjeđuje u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, upravo je Sveučilište Sjever treće sveučilište po broju upisanih studenata, a naši maturanti su po postotku treći koji nastavljaju daljnje školovanje. Ispred nas je samo Zagreb i Zagrebačka županija. Teško da ćemo mi preskočiti Zagreb, ali svi ostali nam gledaju u leđa i zato vam želim u ime Varaždinske županije da se i dalje tako razvijate – zaključio je dr. sc. Huđek, koji je i službeno proglasio otvorenim Festival znanosti i Dane otvorenih vrata.

U danima koji slijede Sveučilište Sjever će posjetiti više od 1000 djece i mladih koji će kroz razne program u sklopu festivala istražiti tajnoviti svijet inteligencije i zaroniti malo detaljnije u čari znanosti.

Festival svoj program u srijedu, 24. travnja nastavlja u Sveučilišnom centru Varaždin, kada će se održati programi prvenstveno za mlađu populaciju, vrtiće i osnovne škole, dok će vrtićarci i osnovnoškolci iz Koprivnice moći u četvrtak, 25. travnja krenuti u svoja znanstvena istraživanja. Cijeli program završava u petak, 26. travnja u Sveučilišnom centru Koprivnica kada se održava i Dan otvorenih vrata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje