Povežite se s nama

Život i društvo

To su pravi knjigoljupci: slobodno vrijeme najviše vole provoditi uz dobru knjigu

Objavljeno:

- dana

NAJČITATELJI GRADSKE KNJIŽNICE VARAŽDIN

– Najviše volim čitati romane, knjige koje su smiješne i zabavne.

Imam tri omiljene knjige od istog autora, Davida Walliamsa: “Bljakburger”, “Zla zubarica” i “Banditska bakica”, a trenutno čitam knjigu “Tajna čokoladnih bombona” autorice Nives Madunić Barišić – otkrila je Hana Fotak, učenica 6. c razreda II. OŠ Varaždin koja je u ovoj godini pročitala 128 naslova te je, s još osmero čitatelja, nagrađena u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda u povodu Mjeseca hrvatske knjige.

Zbog vila i princeza u knjižnicu po knjige

Dok se Hani teško odvojiti od dobrog štiva, Lucija Vukolić, učenica 2. razreda Katoličke osnovne škole sv. Uršule i Samantha Vitez, učenica Područne škole Završje najviše vole bajke. 

Imam tri omiljene knjige: “Bljakburger”, “Zla zubarica” i “Banditska bakica” – istaknula je najčitateljica Hana Fotak

Svijet princeza, vila, medvjedića i konjića iz knjiga Samathu je ove godine često vodio u knjižnicu. Ukupno je pročitala 119 naslova te je tako postala najčitateljica u kategoriji predškolskog uzrasta, dok je s čak 193 pročitanih naslova, najviše od svih najčitatelja, Lucija proglašena najčitateljicom u kategoriji učenika od 1. do 4. razreda.

Ovogodišnjoj rekorderki broja pročitanih knjiga još uvijek su najdraže bajke o princezama.

– Najdraža mi je Zlatokosa – otkrila je Lucija koja, otkako je naučila čitati, priče čita i svom bratu.

Uz najmlađe čitatelje nagrađeni su i oni malo stariji. Proglašene su dvije najčitateljice među srednjoškolcima: Ivana Lusavec, maturantica Druge gimnazije Varaždin i Gordana Delonga. Svaka je pročitala 100 naslova. U kategoriji studenata najviše, 120 naslova, pročitala je Andreja Sokač, studentica 5. godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, dok je u kategoriji zaposlenih najčitateljica sa 135 pročitanih naslova postala Ines Ercegovac. Sa 160 pročitanih naslova Barbara Jeseničnik postala je najčitateljica u kategoriji umirovljenika. Nagradu je dobio i Luka Ivaniš, učenik VI. OŠ Varaždin, pobjednik Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

Varaždinska knjižnica ovogodišnje najčitatelje je nagradila na prigodnoj svečanosti održanoj danas  u Vili Bedeković, gdje je i smješten Odjel za djecu i mlade i Odjel za stranu literaturu.

Uz dvogodišnju besplatnu članarinu u knjižnici, svi su dobili ono zbog čega su i postali najčitatelji – knjige!

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje