Povežite se s nama

Život i društvo

Franjo Prstec: Toplicama vladaju klanovi i dogovorna ekonomija

Objavljeno:

- dana

Prvi čovjek topličkog HDZ-a

– Davanjem žutoga kartona topličkoj gradonačelnici Goranki Štefanić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana povodom Dana Grada Varaždinskih Toplica, oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a i HSLS-a simbolično su ukazali da im je dosta njezinih iznošenja neistina u medijima kojima prikriva činjenicu da se odluke krucijalne za dobrobit građana sustavno opstruiraju – ističe Franjo Prstec, predsjednik Vijeća.

S njim smo razgovarali o uzrocima problema koji su, upozorava Prstec, između ostalog, “Varaždinske Toplice doslovno svrstali u neperspektivne gradove, suočene s velikim egzodusom mladih ljudi“.

Poharani kraj

Dok vam jedni zamjeraju na osjećaju za tajming, drugi zadovoljno plješću jer ste za Lovrečevo spočitali  gradonačelnici manipuliranje medijima te iskrivljavanje stvarne slike Grada. Razne obljetnice i prigodne svečanosti nisu samima sebi svrha. To su dani kad i široj javnosti, građanima, gostima, želimo pokazati rezultate našeg rada, da se  malo „poštimamo”. Nažalost, činjenica je da se mi u Toplicama zadnjih nekoliko godina nemamo čime naročito pohvaliti. I to bez obzira na našu bogatu i slavnu prošlost, na našu neospornu kulturu i tradiciju. Već samo ako se osvrnemo na ne tako daleku prošlost, u 19. stoljeće,  razvidno je da su Varaždinske Toplice bile tražena destinacija, ne samo u uskom okruženju već i u Europi. Ivan Tkalčić u jednoj svojoj kronici piše da je naš grad bio stjecište ne samo europske gospode, plemstva, već i običnog puka. U njoj navodi da je u tri ljetna mjeseca Toplice posjetilo oko 95.000 tisuća turista, mahom bogate klijentele, željne razonode i uživanja u ljekovitom daru prirode, u termalnoj vodi, ali i u nizu društvenih sadržaja i razonode. 

Kamo je to sve nestalo?
Toplice su, podsjećam, bile Meka za turiste u Austro-Ugarskoj Monarhiji i lječilišni centar za koji su članovi obitelji slavnog izumitelja Nikole Tesle ustvrdili da „nema boljeg u Europi“. Sve što je valjalo održalo se do 1945. godine, kad su, nakon rušenja najelitnijega hrvatskoga kontinentalnog hotela “Josipova kupelj“, jugokomunisti doslovno u svakom pogledu sunovratili i poharali ovaj za život Bogom dani kraj. Do prije nekoliko godina moglo se nabrojiti jedva oko 5.000 turističkih posjeta kroz cijelu godinu. Ni danas nije bolja situacija, iako u spomenutu brojku nisu uračunati pacijenti koji dolaze na liječenje i rehabilitaciju.

Maske brzo padnu

Tijekom svečane sjednice bilo je i zvižduka gostiju koje ste isprovocirali izlaganjem. O čemu je bila riječ?
Istina o odnosu gradonačelnice prema vijećnicima oporbe iz redova HDZ-a i HSLS-a koji se ne slažu s njezinim radom pogodila je nazočne uzvanike iz tabora HNS-a i SDP-a. Zanimljivo, svojem županu nisu zviždali kad je izrekao laži o izgradnji Spinalnog centra, za što nema novaca ni projekta. Potpuno očekivano, takvo negodovanje izostalo je i kad je gradonačelnica u svojem obraćanju okupljenima nabrajala svu silu nikad ostvarenih projekata…
 Zašto smatrate da budućnost Varaždinskih Toplica nikad nije bila neizvjesnija?
Razvoj jednoga grada zavisi umnogome tko taj grad vodi i, naravno, od sposobnosti organiziranja i ostvarivanja zacrtanih programa koji mogu unaprijediti lokalnu zajednicu u svakom pogledu – gospodarskom, kulturnom i društvenom. Moj stav je tu uvijek bio jasan, svatko tko imalo drži do dužnosti koju obavlja mora biti profesionalac i zauzimati se za realizaciju programa, znanjem, srcem i dušom. Nema tu mjesta za osobe koje misle sjediti na dvije stolice, uljuljati se u sinekure i čekati da se svi problemi sami od sebe riješe. Srećom, u Varaždinskim Toplicama je bilo i svijetlih primjera, ali ne može se dovijeka živjeti na staroj slavi.

 Na koga konkretno aludirate?
Ima nas koji dobro pamtimo da su najznačajnije investicije u Gradu obavljene još za mandata gradonačelnika Dragutina Kranjčeca. Podsjećam, tad se uredilo niz prometnica, asfaltiralo, popločalo nogostupe, instalirana je adekvatna ulična rasvjeta. Napokon je izgrađen novi Vatrogasni dom, odnosno – realiziran je projekt koji su politički komesari godinama zavlačili. Uređena je zgrada Dječjeg vrtića i zgrada Trivijalne škole. Uređen je Zavičajni muzej i uspjelo se vratiti u Toplice originalnu skulpturu božice Minerve. Donesen je novi prostorni plan, ali je pritom trebalo nastaviti s donošenjem odnosno izradom detaljnih urbanističkih planova, bez kojih nema novih investicija, poput izgradnje Autobusnoga kolodvora.
 

 Kakva su iskustva Varaždinskih Toplica s investicijama realiziranima po modelu javno-privatnog partnerstva?
U spomenutom razdoblju podignuti su spomenici hrvatskim braniteljima s ovog područja, izgrađena je nova školska sportska dvorana u Svibovcu, izgrađene su grobne kuće u Toplicama i Rukljevini, a zatim je dograđena Osnovna škola u Toplicama. Ovdje moram naglasiti da je uz taj zahvat vezana jedna posebna priča. Naime, riječ je o projektu vrijednom oko 5,5 milijuna kuna, a Grad je tad imao mogućnost podignuti povoljan bankovni kredit. No, Grad će u sljedećih 25-30 godina platiti više od 25 milijuna kuna! To je, naravno, bila glavna odlika javno-privatnog partnerstva osmišljenoga i guranoga od županijskog HNS-a. Grad je pristao na takvu soluciju pod pritiskom tadašnjeg župana Radimira Čačića i domaćih topličkih pomagača, koji su bili spremni organizirati prosvjede pred gradskom kućom. O tome je gradonačelnik bio obaviješten od bivšega Školskog odbora. Ta „operacija“ rezultirala je dogradnjom Osnovne škole, ali je posljedično bankrotirala tvrtka koja je izvodila radove. 

Prevareni birači

Što je učinjeno u ovih nekoliko godina vladavine gradonačelnice Goranke Štefanić i je li vijećnicima s njom zaista teško surađivati?
Da je tome tako potvrdilo se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, tijekom koje se izgradnja zapadne zaobilaznice njezinom zaslugom opet ugurala pod tepih. 
Odlukom gradonačelnice blokirani su ulazi u grad, a velikom barikadom zapriječen je prolaz preko mostića kojim se dolazilo do parkirališta kod vanjskih bazena. Nije to jedina njezina velebna investicija zbog koje je zagrabila u džepove poreznih obveznika. Naime, u arheološkom parku su, pak, postavljeni nekakvi čudni koševi za takozvani “disk golf basket“. Pitanje je tko to uopće koristi. Također, iscrtana su parkirna mjesta po projektu koji je pred sam kraj mandata naručio prethodni gradonačelnik. Ako se netko sjeti još velikih investicija realiziranih u novije vrijeme, neka me  slobodno podsjeti.
 

Toplice su pohodili i strani investitori puni obećanja. Ima li vidljivih rezultata svih tih posjeta?
Ni govora, sve je to predizborna farsa koju gradonačelnica iskorištava u svrhu svoje osobne promocije. Iako su lokalni izbori tek iduće godine, teško je ne primijetiti da je već započelo razmetanje s navodnim investicijama kako bi naivni birači još jednom povjerovali klanovima koji vode Grad. Ta licitiranja, kojima je jedina svrha prevariti birače u našoj sredini, ponekad idu u duetu s Bolnicom ili Županijom. Znate, u laži su kratke noge, ali je još kraća pamet stranačkih aparatčika koji bez stida varaju svoje sugrađanke i sugrađane. 

 

Najznačajnije investicije u Toplicama obavljene su još za mandata gradonačelnika Dragutina Kranjčeca

Pa zar nam nisu putem medija najavljivani strani investitori u bolničko-turistički kompleks od strane Mađara, onda Arapa (koje je predstavljao neki osebujni lik iz susjedne Bosne), a potom i Kineza. Od njih ti obmanjivači očekuju da ovdje investitori nešto konkretno počnu raditi, iako dobro znaju da je postojeći hotelski smještaj tijekom godine popunjen jedva 30 posto. 

Koji je razlog što su bolnički hoteli “Jomona“ i “Venera“ pod velom šutnje?
Kroz više izbornih ciklusa iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice obećavana je izgradnja spomenutih hotela. Puštani su spinovi da je novac već na računu ove ustanove, ali od svega nije bilo ništa osim opetovanih obmana i laži. Time se, nažalost, “hrane“ zaposlenici Bolnice i građani Varaždinskih Toplica.

Spinalni centar – županov sanak pusti! 

Gradski vijećnik iz redova HSLS-a Mato Halužan komentirao je nakon svečane sjednice neistine koje se “šire iz tabora gradonačelnice i župana Predraga Štromara“ vezane uz projekt Spinalnog centra.

 –  Naš predsjednik Gradskog vijeća nije usamljen, i meni je nejasno kako varaždinski župan može javno tvrditi da je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije za ostvarenje projekta Spinalnog centra osigurano 80 milijuna kuna i odmah potom sve demantirati jer, kako kaže, “ni u jednom ministarstvu nema 7 milijuna kuna za njegovo projektiranje“ – ističe te dodaje da se obećavalo i uređenje Operativnog centra za sanaciju športskih ozljeda i preuređenje hotela Minerva. 
 –  Od svega zasad ništa, a podsjećam da je  posljednje uređenje dvaju katova bilo za bivše ravnateljice, doktorice Potrebica. Novi Balneološki trakt vrijedan 18 milijuna kuna uređen je za vrijeme mandata ravnatelja Denisa Kovačića, kojeg je uoči novog mandata otjerao župan Čačić i doveo turista Šimenca – rekao je Halužan. 

Stranački “puntari“
Ovakav potez bivšeg župana Franjo Prstec nazvao je „perfidnim“, rekavši da se “toj nerazumnoj odluci, nažalost, nitko nije usprotivio“. –  Poduzetni Kovačić nije vrijedio nekim Topličancima, a danas je pomoćnik ministra zdravlja. Još gore, aktualni ravnatelj Bolnice u ovome našem gradu, kojim, kako je već rečeno, vladaju klanovi i dogovorna ekonomija, ponaša se kao šef Politbiroa. To ga, takvog kakav je, održava na dužnosti, na kojoj se razbahatio jer je spreman organizirati stranački dirigirane „puntare“. A jesu li oni stvarno potrebni Bolnici ili preko veze zbrinuti, bilo bi dobro da nam objasne baš oni koji im šefuju – naglasio je Prstec.

Zapuštena Gradska vijećnica jedno od najvećih rugla Grada

– Sve dok nije rekonstruirana i uređena Vijećnica, zaposlenici gradske uprave bili su beskućnici smješteni u prostorima Staroga grada. No, pogledate li danas tu zgradu izvana, prvo pada u oči prljava fasada, a potom i njezini prozori s kojih se Ijušti boja – ogorčena je vijećnica Dragica Ratković.
– Pa zar je tako teško kupiti nekoliko desetaka kilograma fasadne i uljane boje te urediti pročelje zgrade? Svaki gazda koji u nekoj kući stanuje i drži do sebe to bi učinio. Tu sramotu vide svi turisti koji dolaze u Varaždinske Toplice, u kojima je svojevremeno ipak bilo manjih investicija koje su išle u prilog uređenju Grada – ističe Ratković.

Na nju se nadovezao Josip Marčun, dodavši da je jedna od njih “rezultirala postavljanjem nove ograde od kovanog željeza na arheološkom lokalitetu“.
– Kad sve propuste aktualne vlasti objektivno sagledamo, i laiku je jasno da u Varaždinskim Toplicama postoje dvije vrste ljudi, jedna koja upravlja onime u što se ne razumije i druga, koja se razumije u ono čime ne upravlja  – zaključio je Marčun, koji je, podsjećamo, 2013. godine bio jedan od kandidata za dužnost gradonačelnika Varaždinskih Toplica.

Oporba za suradnju, ali…

Iako pokušavaju smiriti tenzije, Gradsko vijeće sastavljeno je od vijećnika desne i lijeve provenijencije. Potonju čine uglavnom zaposlenici javnih poduzeća i Bolnice, dok su u oporbi uglavnom obrtnici i poduzetnici, veli Franjo Prstec te dodaje da „teško pronalaze dobre zaključke na sjednicama“.
– U našem trogodišnjem mandatu ja sam treći predsjednik Gradskog vijeća, izabran nakon mojeg prethodnika – nezavisnog vijećnika koji je odustao od dužnosti. Nažalost, bili smo godinu dana jedini grad u Republici Hrvatskoj koji nije imao predsjednika Gradskog vijeća, što Varaždinskim Toplicama ne služi na čast – ističe Prstec.  Ove godine, podsjeća, oporbeni vijećnici povjerili su mu mandat zajedno s kolegom Matom Halužanom “kako bi zajedničkim snagama pokušali napokon nešto korisno napraviti za Varaždinske Toplice“.

– Između nas i gradonačelnice postoje ideološke razlike, te one koje tangiraju pristup razvoju gospodarstva. Nažalost, teško pronalazimo zajednički jezik i skoro je nemoguće artikulirati naše ciljeve jer nam mediji nisu naklonjeni. Njima manipulira izvršna vlast na čelu s gradonačelnicom i nakon svake sjednice nastoji se oporbu dezavuirati. Sjetite se kako je samo pompozno najavljivana izgradnja Autobusnoga kolodvora, ali ni dan-danas nema miksera s betonom ispred naplatnih kućica ni bilo gdje drugdje u Gradu – zaključio je Prstec.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Zbog „WRC Croatia Rallyja“ u nedjelju se očekuju gužve kod Trakošćana, a neke će ceste biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, na području Varaždinske županije, održat će se međunarodno auto rally natjecanje pod nazivom „WRC Croatia Rally 2024.“

U sklopu navedenog natjecanja na relaciji „Trakošćan – Macelj – Vrbno“ 13,15 km (ŽC2258 i ŽC2083) održat će se brzinski ispit 17 i 19 i to u vremenu od 7.08 do 13.30 sati.

Dolazak natjecatelja na navedeno područje, prostor oko dvorca Trakošćan predviđen je između 6 i 7.08 sati, kada kreće prvi start brzinskog testa.

S obzirom na značaj manifestacije, tog se dana od ranih jutarnjih sati na prilaznim prometnicama prema Trakošćanu očekuje pojačani intenzitet prometa, a za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja same utrke, od 4 sata bit će u potpunosti zatvoren promet za sve sudionike na trasi kretanja natjecatelja ŽC 2258 Trakošćan – Macelj i ŽC 2083 Macelj – Vrbno, javila je varaždinska policija.

– Vezano uz navedeno, molimo sudionike u prometu da u slučaju prijevoza koriste okolne obilazne pravce. U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima. Završetak manifestacije i otvaranje cestovnog pravca Trakošćan – Vrbno predviđen je za oko 14 sati. Kako je ova utrka jedan od značajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo građane za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

SračinecFestival gimnastike u Sračincu prepun izvrsnosti, elegancije i timskog duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 13. travnja, gimnastička mladost sjedinila se u Sračincu na trećem Otvorenom prvenstvu Sračinca u gimnastici. Preko 200 natjecatelja iz šest klubova popunilo je dvoranu Osnovne škole Sračinec, donoseći sa sobom graciozne pokrete, živopisne figure i nevjerojatnu energiju.

Natjecanje je održano u dvorani Osnovne škole Sračinec, koja je postala središte ove iznimne gimnastičke akcije. Gimnastički klubovi Vindija Varaždin, MZM Čakovec, Vinica, Sokol Sisak, Bjelovar te domaćin, Gimnastički klub Sračinec, izmjenjivali su se u nastupima, pokazujući svoje vještine i talent pred brojnom publikom. Ovaj događaj nije bio samo natjecanje, već i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i podizanje razine gimnastičkog sporta.

Svečano otvaranje natjecanja obavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, čime je naglasio podršku lokalne zajednice ovom iznimnom sportskom događaju. Uz njega, gimnastičare je pozdravio i načelnik Općine Vinica, Branimir Štimec.

– Ova predivna manifestacija ne bi bila moguća bez angažmana Damira Fotaka, nastavnika tjelesne kulture u ovoj školi i trenera Gimnastičkog kluba Sračinec. Njegov rad s djecom uvijek ćemo pomagati kroz materijalnu, ali i moralnu podršku. Posebno želim zahvaliti i  općinskoj vijećnici Đurđici Kovačić i njenim suradnicima, koji ulažu puno svog slobodnog vremena i energije, da bi na kraju imali ovako lijepu manifestaciju, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Podršku ovom natjecanju dala je i OŠ Sračinec koja je ustupila na korištenje školsku dvoranu.

Natjecatelji su se nadmetali u različitim kategorijama, pokazujući svoju izdržljivost, fleksibilnost i tehničku preciznost.

Gimnastički klub Sračinec posebno se istaknuo kao domaćin, pružajući gostoprimstvo svim sudionicima i stvarajući atmosferu koja je odisala prijateljstvom i sportskim duhom. Organizacijski tim kluba uložio je puno energije kako bi osigurao glatki tijek događaja, što je rezultiralo nezaboravnim iskustvom za sve prisutne.

Gimnastičari kluba domaćina mogu se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama: 3 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji te 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje u konkurenciji ekipa.

Na kraju dana, pobjednici su proslavljeni, ali svi su otišli s osjećajem pobjednika jer je  u Sračincu bilo više od natjecanja – bio je to festival sporta, prijateljstva i snage ljudskog tijela i duha.

Sračinec se još jednom dokazao kao nezaobilazna destinacija u svijetu gimnastike te se s nestrpljenjem očekuje iduće Otvoreno prvenstvo Sračinca, koje će ponovno okupiti najbolje gimnastičare iz regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje