Povežite se s nama

Život i društvo

U palači Herzer Mjesec varaždinskog šnajderaja

Objavljeno:

- dana

Od 22. ožujka do 23. travnja

Od 22. ožujka do 23. travnja u varaždinskoj palači Herzer održat će se Mjesec varaždinskog šnajderaja, kojeg zajednički organiziraju Turistička zajednica grada Varaždina i Gradski muzej Varaždin.

Stoljetna povezanost Varaždina, tekstila i mode seže u najraniju gradsku povijest, a ceh koji je okupljao obrtnike „tekstilce“ bio je najznačajniji i najbrojiniji. Poseban poticaj razvoju proizvodnje i prerade svile dala je kraljica Marija Terezija te je već u XVIII. stoljeću započela s radom prva organizirana manufaktura u Varaždinu – ističe ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini.

Dodao je kako se krajem 19. i  20. stoljeća otvaraju novi pogoni, a svoj vrhunac tekstilna industrija Varaždina doživljava 80-tih godina prošlog stoljeća.

– No i kad su s proizvodnih traka izlazili milijuni odjevnih predmeta, u Varaždinu su postojali „male“, ali kreativne modne krojačice poznatije kao „varaždinske šnajderice“. Njihov značaj u golobaliziranom svijetu bit će sve veći jer Varaždinci su oduvijek htjeli izraziti svoju posebnost i kreativnost i kroz odjevne predmet. Zbog toga želimo u Muzeju predstaviti jednu takvu modnu krojačicu koja je dugi niz desetljeća čuvala i njegovala svoj osobni modni izričaj – Katicu Seglin, naglasio je Bojanić Morandini.

Uz izložbu, tijekom četiri petka u palači Herzer održat će se modne revije na kojima će devet varaždinskih kreatorica predstaviti svoje kolekcije. Na posljednjoj, tematskoj reviji nazvanoj Volim Varaždin. Nosim Varaždin, predstaviti će se njihovi modeli inspirirani Varaždinom.

– Mjesecom varaždinskog šnajderaja želimo uz doprinos izložbi, obogatiti događanja u gradu Varaždinu te podržati varaždinske kreatore u realizaciji zajedničke ideje stvaranja “nosivih” suvenira grada koje će posjetitelji grada moći kupiti na jednom mjestu, te i na taj način doprinijeti promociji Varaždina – zaključila je direktorica Turističkog ureda grada Varaždina, Jelena Toth.

Izvor:
Foto: TZ Grada Varaždina

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje