Povežite se s nama

Život i društvo

U uređene prostorije dvorca Batthyany stižu srednjoškolci!

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Ludbreški srednjoškolci uskoro će se useliti u nove prostorije: istočnu zgradu dvorca Batthyany, čije je uređenje pri kraju. Uvedeno je centralno grijanje, uređeni sanitarni čvorovi, a tijekom idućeg tjedna bit će uređeni podovi, obavljeni završni ličilački radovi i opremanje škole koja će vrata srednjoškolcima otvoriti 2. veljače.

Ukupna vrijednost radova je 1,7 milijuna kuna pri čemu je najviše novaca osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
– Gotovo milijun kuna dobili smo od Ministarstva regionalnog razvoja, Varaždinska županija je osigurala 150.000 kuna za opremanje, a ostatak je osigurao Grad Ludbreg. Smatramo da je to strateški projekt – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, koji je u četvrtak zajedno s varaždinskim zamjenikom župana Alenom Kišićem, pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport Varaždiske županije Miroslavom Huđekom i ravnateljem Srednje škole Ludbreg Josipom Zdelarom obišao prostore nove ludbreške srednje škole.

 

Varaždinska županija je za opremanje srednje škole izdvojila 150.000 kuna

Zamjenik župana Kišić nada se kako će sljedeća školska godina za ludbrešku srednju školu biti uspješna kao što je bila aktualna.
– Nadamo se da ćemo ponoviti upisnu brojku od gotovo stotinjak srednjoškolaca i vjerujem da ćemo kroz četiri godine doći do cilja, a to je između 300 i 400 učenika. To će onda doista biti pravi srednjoškolski centar – poručio je Kišić.
Ipak, novi prostor samo je trenutno rješenje za ludbreške srednjoškolce. Varaždinska županija i Grad Ludbreg već su zajedno otkupili zemljište za izgradnju nove srednje škole za što je svaki od njih izdvojio 300.000 kuna te se nadaju da će već ove godine prijaviti taj projekt na neke od strukturnih fondova EU.

Fondovi EU

– Prostor za novu srednju školu je na drugom kraju grada, pokraj sportske dvorane, a uz njega se planira izgraditi i istraživački centar koji bi dao dodatnu dimenziju razvitku cijelog ovog kraja i bio na usluzi gospodarstvenicima šire regije. Nadam se da će se projekt čim prije završiti, već ove godine prijaviti na strukturne fondove EU, nakon čega bismo mogli krenuti u izgradnju.

Nadam se da ćemo ostvariti cilj, da škola ima 400 učenika, rekao je Kišić

Nadam se da će to biti već iduće godine – optimističan je Bilić.
Tako će Ludbreg postati pravi mali srednjoškolski centar, baš kao što je u ovom trenutku Ivanec, zaključio je na kraju dožupan Kišić.

ŠKOLA I UDRUGE

Dubravko Bilić istaknuo je kako je projekt Srednje škole Ludbreg zamišljen kao simbiotički projekt između srednje škole i udruga koje su ranije koristile ove prostore, koje će koristiti i dalje. Na drugom katu zgrade uređene su prostorije za KUD, ZTK, Radio klub, Avio modelare i koji su uključeni tehnički život grada. U sklopu europskog projekta međugeneracijske solidarnosti uređen je i prostor za umirovljenike, a na drugoj lokaciji za branitelje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje