Povežite se s nama

Život i društvo

U Vinici se provodi EU projekt: evo što će biti uređeno europskim novcem

Objavljeno:

- dana

PROJEKT “DETOX”

U Općini Vinica uređuje se kuća kojoj će se vratiti nekadašnji, već zaboravljeni izgled, pa će djeca, mladi, ali i odrasli moći vidjeti kako se nekada živjelo u viničkom kraju.

Radovi se obavljaju u sklopu projekta DETOX – Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine, koji se provodi i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija-Hrvatska s 80 posto. Općina Lenart je vodeći partner, a pridruženi partneri su, uz Općinu Vinica, općine Sv. Ana i Sv. Andraž v Slovenskih Goricah, Općina Donja Voća, Gradski muzej Varaždin, Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku u Mariboru te Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije. 

Baš kao nekada

Cilj projekta je očuvanje i prezentacija bogatstva kulturne baštine, a u Općini Vinica će biti rekonstruirana kuća, čiji će eksterijer i interijer biti uređeni po uzoru na nekadašnje tradicijske kuće toga kraja.

– Radovi su već započeli, a njihov se završetak očekuje do početka ljeta. U kući će se moći vidjeti kako su nekada živjelo u viničkom kraju, a objekt će postati i mjesto održavanja niza radionica te drugih prigodnih događanja – izvijestili su iz Općine.
 

Uz to, najavljuju da će u ovoj fazi projekta biti restauriran i dotrajali pil sv. Ivana Nepomuka. – Do kraja prvog obračunskog razdoblja pil će  biti u cijelosti restauriran i vraćen na prvobitno mjesto, a bit će dovršena i izrada replike Prangera te zaštita izvornog Prangera – najavljuju.

Ulaganje od gotovo 130.000 eura

Projektom je, osim izrade promotivnog materijala, planirana i izrada informativnih i interaktivnih turističkih ploča i panoa, kao i izrada ostalog turističkog promocijskog materijala. Projekt će se provoditi ukupno 24 mjeseca, a u tom će razdoblju biti organizirano osam radionica na temu kulturne baštine viničkog kraja, kao što su vinički vez i ostale rukotvorine, vinička narodna nošnja, kulinarstvo i slično, te etno folk festival.

– Ukupna vrijednost projekta za područje Općine Vinica je 128.810,38 eura od čega se iz ESSR-a financira 109.488,82 eura. Općina Vinica je putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na nacionalnoj razini osigurala i financiranje 80 posto udjela vlastite obveze, pa će stvarni trošak Općine u projektu iznositi 3.864,31 eura – rekao je načelnik Marijan Kostanjevac.

Izvor:
Foto: OPĆINA VINICA

Život i društvo

FOTO Jany: Dom za starije i dječji vrtić gradimo, a tražimo Podravsku magistralu i micanje kamiona iz naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečanom sjednicom jučer je u Svetom Đurđu obilježen Dan općine. Načelnik Josip Jany tom je prigodom podsjetio na najvažnije projekte, među kojima su izgradnja doma za starije i dogradnja vrtića, ali je istaknuo i važnost prometne infrastrukture.

Stoga je apelirao da se što prije izgradi Podravska magistrala, ali i predložio da se kamionski promet od Velikog i Malog Bukovca, kroz Sveti Đurđ pa do Martijanca preusmjeri na novi pravac. To bi se riješilo izgradnjom nove ceste koja bi zaobišla naselja na cestovnom pravcu prema autocesti.

-Šljunak je izvozni materijal, a mještanima ostaju uništene ceste od silnih kamiona. Bit svega je da novi saziv Sabora pokrene onaj dio koji nam je jako bitan, ne samo za našu općinu, već i za našu županiju, a to je podravska brza cesta koja bi spojila granicu Slovenije sa Varaždinom, Ludbregom i Koprivnicom, da nam se maknu ti silni kamioni te taj promet koji prolazi našim cestama. Još jedna cesta bi trebala biti jako bitna na području Bukovca i Svetog Đurđa. Ta cesta koja bi se spajala na autoput bi nam pomogla da nam se kamioni izmaknu iz prometa u naseljima – istaknuo je Jany.

Vezano da izgradnju Doma za starije, Jany je naglasio da će projekt biti do kraja realiziran naredne godine.

– U Domu će se zaposliti 25 ljudi, a važno je napomenuti da će Općina participirati u troškovima, subvencionirati dio iznosa korisnicima koji su mještani općine dok će vanjski korisnici plaćati punu cijenu. Također, što je za mlade najvažnije, idemo u proširenje dječjeg vrtića Suncokret te ćemo povećati kapacitet za još 20 djece – istaknuo je Jany.

Svečanoj sjednici prisustvovali su saborski zastupnici Predrag Štromar i Dubravko Bilić, zamjenica župana Silvija Zagorec, brojni načelnici i gradonačelnici te drugi gosti.

Načelnik Svetog Đurđa za kraj je predložio i novu ˝himnu˝ u Saboru.

– Do sada se je himna u Saboru bila ‘Kamen, krš i maslina’. Predlažem da od sada bude ‘kuruza, pšenica i rakija, ili možda vino’ – rekao je Jany.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje