Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osim što zdravo jedu, učenici V. OŠ sada u školskom vrtu sami uzgajaju povrće

Objavljeno:

- dana

PROJEKT ZDRAVE PREHRANE

– Super mi je saditi, ali najljepše mi je čupati travu – rekla je Nika iz 2. a razreda, koja je zajedno ostalim kolegama iz razreda i učiteljicom Sandom Rajn iskoristila sunčanu i toplu srijedu kako bi uredili gredicu i pripremili je za jesensku sjetvu u dvorištu V. OŠ Varaždin.

Od ove školske godine učenici te varaždinske škole sami uzgajaju povrće.

Sumnjao da će uspjeti za 4.50 kune, no danas zovu iz drugih škola

– Napravili smo osam gredica i svaki razred dobit će dio gredice koji obrađuje. Time smo zapravo zaokružili pilot-projekt pravilne i zdrave prehrane kojeg smo uveli školske godine 2015./2016. i kroz koji smo učenicima pokazali važnost uravnotežene prehrane. Povrće koje će učenici uzgojiti u našem malom vrtu na kraju će se pripremiti u školskoj kuhinji i pojesti – rekao je Mario Šipek, ravnatelj V. OŠ Varaždin.

Sve se može kad se hoće: za 4.50 kune, koliko iznosi cijena školske kuhinje po danu, učenici u V. OŠ  jedu kuhana variva, povrće, kukuruzni kruh 

Naime, još prije tri godine V. OŠ Varaždin pokrenula je pilot-projekt zdrave prehrane zajedno s nutricionistima Anitom Car i Davorom Hostićem iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Umjesto hrenovki, pizza, pašteta i bijelog kruha učenici jedu variva, integralni ili kukuruzni kruh, pureću šunku i povrće. Primjerice, žgance s jogurtom ili namaz od slanutka neki učenici nikad nisu probali, a danas zbog takvih jela stoje u redu i traže repete!  

– Naša kuhinja nije velika, ima 15-ak kvadrata, ali smo je uz pomoć partnera i dobavljača uspjeli opremiti aparatima koji su nam nedostajali. Iskreno, najviše sam se bojao kako ćemo djeci priuštiti zdravu prehranu, a da ne izađemo iz cjenovnog okvira školske kuhinje koji iznosi 4.50 kune po danu, no uz pomoć nutricionista smo uspjeli. Danas me zovu kolege iz drugih škola i interesiraju se kako da i oni uvedu zdravu prehranu u svoje škole – otkrio je Šipek.

Da je važno djecu od malih nogu djecu učiti zdravoj prehrani dobro zna i učiteljica Rajn.

– Stalno roditeljima govorimo da je jako važno što djeca jedu. Primjerice, svojim učenicima rekla sam da na idući tjedan donesu od kuće jednu zdravu namirnicu kako bismo onda sami napravili voćnu salatu. Djeci je zanimljivo kad sami pripremaju jela i vole to pojesti, a sada, kada imaju mogućnost salatu ili mrkvu uzgojiti u našem vrtu,  veselje će biti još veće – poručila je učiteljica Rajn.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje