Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci žive u žabokrečini uz teror cajki i pijanaca koji bljuju “stazom slonova“

Objavljeno:

- dana

VIKENDOM NEMA SPAVANJA

Horde alkoholiziranih maloljetnika koje se u jutarnjim satima klate “stazom slonova“, uništene viseće tegle i žardinjere s cvijećem, nesnosna buka narodnjaka iz lokala u centru Varaždina, bezbroj nepropisno parkiranih vozila koje nitko ne uklanja…, postali su svakodnevica žitelja grada (ne)kulture.

Iako smo prvih dana kolovoza trebali dostojanstveno obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, hrvatska mladost je u Varaždinu po tko zna koji put pokazala da je dobrim dijelom zatrovana, tuže se građani koji su za praznik do jutarnjih sati trpjeli dernjavu cajki iz Mea Culpe.

Nažalost, ovaj bar odavno se pretvorio u narodnjački klub i s još dva-tri ugostiteljska objekta kojima je to dozvoljeno zbog radnog vremena, nemilice terorizira vlasnike obiteljskih kuća u gradskoj jezgri.

Nemir i besanica u žabokrečini

U njoj odavno nema mjesta za život kokicama, govedima i svinjama, ali ga ima za vandale koji nemaju ama baš nikakve veze s turizmom. U Varaždin se slijevaju sa svih strana, a naši čitatelji tvrde da je najpoznatija zona njihovog okupljanja sjeverni bedem Starog grada.

– Tu se partijaneri uz obilje tko zna gdje sve kupljenih alkoholnih pića zagrijavaju u petak i subotu. Potom slijedi njihov noćni pohod po kafićima do jutarnjih sati dok ih ne svladaju maligani ili im ponestane novaca. Najtragičnije od svega je da među njima ima i djece. Kakvo smo to društvo postali da nitko ne mari o opijanju maloljetnika u našem gradu – pitaju se zabrinuti Varaždinci koji zbog buke i dernjave razularenih mangupa u dane vikenda ne mogu ni oči sklopiti.

Nisu to jedine posljedice koje se čuju ili vide. Naime, kada noć zamijeni dan, iza pomahnitalih vandala ostaju nemile slike u parkovima, na dječjim igralištima i poglavito na “stazi slonova“. Potonja vodi od “Barflyja“, Starog grada, preko lančane kule do Trga Miljenka Stančića i nastavlja se Padovčevom, Bakačevom Kranjčevićevom ulicom…

Sudnji dan cvijeću

– Gdje god kročite bez problema možete ugaziti u bljuvotine, lokve pune mokraće ili izmet oko kojeg kruže muhe zunzare. Nerijetko u jutarnjim satima nailazimo na prevrnute kante za smeće, uništeno cvijeće i razbijene staklenke od piva ili vina – pričaju nam ogorčeni građani.

Kolike su razmjere štete koju direktno trpi gradski proračun, koji se puni iz džepova žitelja baroknog grada, nije nam poznato. No, jasno je da se uništeno mora popraviti jer centar grada između ostaloga krasi čak 150 visećih cvjetnih košara. A one su pravi mamac za vandale koji ih nekažnjeno uništavaju.

– Točno je da su one češće devastirane od cvjetnih gredica i skulptura. No, u dane vikenda najviše stradavaju žardinjere iz kojih se trga i krade cvijeće te zelene kante za otpad. Djelatnici Parkova znaju pronaći 20-ak šutiranih kanti, poglavito ako je bio “dobar vikend“ – ističe Marin Bašić, direktor spomenute gradske komunalne tvrtke koja iza pohoda vandala jedva stiže uređivati dječja igrališta i renovirati potrgane parkovne klupice.

Kao najučinkovitiju mjeru prevencije ovakvih negativnih pojava, građani su bivšoj i aktualnoj vlasti u Gradu predložili skraćivanje radnih vremena ugostiteljskih objekata koji posljedično uzrokuju narušavanje javnog reda i mira. Podsjećamo, još 2013. godine peticija je predana gradonačelniku Goranu Habušu, koji za ovakve probleme nije imao sluha.

– Skraćeno radno vrijeme i izgubljenu dobit pojedinih kafića, Grad bi im bez problema mogao kompenzirati oslobađanjem od plaćanja spomeničke rente ili drugim pogodnostima. Sve je bolje od toga da nas teroriziraju techno i narodnjački klubovi – uvjereni su Varaždinci koje smeta pasivnost komunalnih redara i policijskih službenika.

Zona nereda

Potonjih, kažu, nema dovoljno u ophodnjama, a kada ih razulareni pijanci napadnu čak im građani priskaču u pomoć kako ne bi dobili batine do dolaska pojačanja iz interventne postrojbe PU varaždinske. Inače, za svaki ugostiteljski objekt postoji dosje u kojem su zabilježene tučnjave i ostali oblici nasilja.

– Oživljavanje gradske jezgre je kompleksan problem i neće biti nikakvog doseljavanja u centar Varaždina ukoliko on i dalje ostane zona totalnog nereda – zaključili su naši sugovornici.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje