Povežite se s nama

Život i društvo

Vinske ceste i seoska domaćinstva

Objavljeno:

- dana

CESTICA

U Cestici najviše vole kad blagdan sv. Martina, popularno Martinje, „pada“ usred tjedna. Kako nitko ne bi bio zakinut, proslava se u organizaciji Udruge vinara sv. Martina održava dvije subote zaredom. 

Cijela je proslava zaokružena tamburaškim festivalom „Kaj vu duši“, organiziranog u sklopu DE PARK projekta, očuvanje tradicijske baštine, koji se odvija na području Turističke zone Haloze – Zagorje i okuplja partnere s hrvatske i slovenske strane granice.

– To nije ništa čudno s obzirom na to da naš kraj ima bogatu vinogradarsku tradiciju na našim lepim bregima. Blagdan sv. Martina simbolički označava završetak vinogradarskih radova– govori načelnik Općine Mirko Korotaj. Cijela je proslava zaokružena tamburaškim festivalom „Kaj vu duši“, organiziranog u sklopu DE PARK projekta, očuvanje tradicijske baštine, koji se odvija na području Turističke zone Haloze – Zagorje i okuplja partnere s hrvatske i slovenske strane granice. 

Regionalni identitet

Treba jačati ne samo lokalni već i regionalni identitet

-Aktivnosti koje su u Projektu „dopale“ Cesticu su postavljanje klampoteca, održavanje folklornog i tamburaškog festivala, osposobljavanje turističkih vodiča, organiziranje kulinarske radionice s naglaskom na lokalnu kuhinju – rekao je o projektu načelnik Cestice,Mirko Korotaj. 

– S obje strane granice postoji sličan oblik kulturnog nasljeđa i starih tradicijskih običaja. Stoga treba jačati ne samo lokalni već i regionalni identitet – nastavlja načelnik o projektu čiji je cilj poticanje i promocija očuvanja kulturnih resursa te otvaranje prostora za razvoj prekograničnog područja.

Turistička ponuda

“Okosnica turizma bit će vinska cesta i seoska domaćinstva uz cestu. Dakle, kompletna gastro -enološka ponuda”, Mirko Korotaj

Mirko Korotaj smatra kako je cilj projekta upotpuniti turističku ponudu tog kraja, zajedno sa susjednim općinama. Konkretno, što bolja priprema zacrtane vizije Cestice i partnera kao turističke destinacije. – Sve zajedno objedinit ćemo kroz Strategiju razvoja Općine s naglaskom na razvoju turizma. Dosad su odrađene vinske ceste, sadržaji uz njih i njegovanje tradicijskih običaja. Okosnica turizma bit će vinska cesta i seoska domaćinstva uz cestu. Dakle, kompletna gastro -enološka ponuda, govori načelnik Korotaj. 

 

U Cestici je 330 registriranih vinogradara

U Cestici je 330 registriranih vinogradara, ali očekuje se da će se ozbiljnom ponudom baviti njih petnaestak. Strategijom 2015. – 2020. godine predviđen je kamp, Aquapark i Turističko-informativni centar. Kampom i Aquaparkom trebali bismo osigurati smještajne kapacitete, kojih za sad nema dovoljno. Tad bismo mogli primati i grupe. Preko dana je predviđen program u Aquaparku, dok bi se navečer gosti preselili na vinsku cestu, gdje bi uživali u kulinarskim delicijama i bogatstvu vinske ponude, govori načelnik. Na pitanje o njegovom omiljenom meniju, načelnik Korotaj bez imalo premišljanja odgovara: – Buncek sa zeljem i graševina.

Događaj za dušu – „Kaj vu duši“

U subotu je održan prvi dio tamburaškog festivala „Kaj vu duši“, na kojemu su nastupili Foringaši te Krijesnice iz Vinice. 
Drugog dana Festivala, u nedjelju, na pozornici dvorane cestičke osnovne škole redom su se smijenjivala respektabilna imena hrvatske tamburaške glazbe. Bio je tu Ivica Pepelko, Kušleci, Faringaši, Kaliope…

Festival je organiziran u sklopu DE PARK projekta – očuvanje tradicijske baštine, koji se odvija na području Turističke zone Haloze – Zagorje i okuplja partnere s hrvatske i slovenske strane granice.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Jany: Dom za starije i dječji vrtić gradimo, a tražimo Podravsku magistralu i micanje kamiona iz naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečanom sjednicom jučer je u Svetom Đurđu obilježen Dan općine. Načelnik Josip Jany tom je prigodom podsjetio na najvažnije projekte, među kojima su izgradnja doma za starije i dogradnja vrtića, ali je istaknuo i važnost prometne infrastrukture.

Stoga je apelirao da se što prije izgradi Podravska magistrala, ali i predložio da se kamionski promet od Velikog i Malog Bukovca, kroz Sveti Đurđ pa do Martijanca preusmjeri na novi pravac. To bi se riješilo izgradnjom nove ceste koja bi zaobišla naselja na cestovnom pravcu prema autocesti.

-Šljunak je izvozni materijal, a mještanima ostaju uništene ceste od silnih kamiona. Bit svega je da novi saziv Sabora pokrene onaj dio koji nam je jako bitan, ne samo za našu općinu, već i za našu županiju, a to je podravska brza cesta koja bi spojila granicu Slovenije sa Varaždinom, Ludbregom i Koprivnicom, da nam se maknu ti silni kamioni te taj promet koji prolazi našim cestama. Još jedna cesta bi trebala biti jako bitna na području Bukovca i Svetog Đurđa. Ta cesta koja bi se spajala na autoput bi nam pomogla da nam se kamioni izmaknu iz prometa u naseljima – istaknuo je Jany.

Vezano da izgradnju Doma za starije, Jany je naglasio da će projekt biti do kraja realiziran naredne godine.

– U Domu će se zaposliti 25 ljudi, a važno je napomenuti da će Općina participirati u troškovima, subvencionirati dio iznosa korisnicima koji su mještani općine dok će vanjski korisnici plaćati punu cijenu. Također, što je za mlade najvažnije, idemo u proširenje dječjeg vrtića Suncokret te ćemo povećati kapacitet za još 20 djece – istaknuo je Jany.

Svečanoj sjednici prisustvovali su saborski zastupnici Predrag Štromar i Dubravko Bilić, zamjenica župana Silvija Zagorec, brojni načelnici i gradonačelnici te drugi gosti.

Načelnik Svetog Đurđa za kraj je predložio i novu ˝himnu˝ u Saboru.

– Do sada se je himna u Saboru bila ‘Kamen, krš i maslina’. Predlažem da od sada bude ‘kuruza, pšenica i rakija, ili možda vino’ – rekao je Jany.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje