Povežite se s nama

Život i društvo

Započeo Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Kulturna manifestacija

Započeo je Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, koji se održava od 24. do 30. studenoga .

U sedam dana publiku tako očekuje cijeli niz predstava, radionica, izložbi, filmova, seminara… Pritom je značajan dio programa besplatan, a za onaj dio programa koji se naplaćuje ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK i u Suvenirnici Varaždinskih vijesti na Korzu.

Osim uživanja u programu festivala kupnjom ulaznica za predstavu ‘Črčke’ svi posjetitelji sudjeluju i u nagradnoj igri u kojoj troje sretnika ima priliku osvojiti kupon za kupnju Froddo obuće po vlastitom izboru!

Prikaz plesnog film ‘Trip’ i multimedijska instalacija ‘Oda’ Centra za ples i umjetničko istraživanje, koji održani su jučer u Galerijskom centru Varaždin.

 

Boys Awakening za ‘velike’, Črčke za najmlađe…

Među plesnim izvedbama posebno vrijedi istaknuti gostovanje austrijskog Foxfire Thaetrea, koji u četvrtak, 27. listopada, u 19 sati izlazi na Veliku scenu HNK-a svojom intrigantnom predstavom ‘Boys Awakening’. ‘Seks je kao let bez krila’ jedna je od poruka iz plesne predstave koja se obraća starijima od 13 godina i hrabro se bavi pitanjima bitnima za te formativne godine. Ulaznica stoji 40 kuna.

Za one mlađe tu je predstava ‘Ritam tam’ Studija za suvremeni ples. Namijenjena je djeci starijoj od dvije godine i imat će dvije izvedbe, obje u petak, 28. listopada, na Velikoj sceni HNK-a – jednu u 10:00 sati, drugu u 17:00 sati. Ulaznica stoji 30 kuna.

U subotu, 29. listopada, u 10 sati također na Velikoj sceni HNK na redu je jedna od tri premijere ovogodišnjeg Kliker festivala – predstava ‘Svijet igara’ Plesnog centra TALA i VRUM-a, namijenjena djeci u dobi iznad 6 godina. Događaj je to u kojem publika preuzima izvedbu i ostaje na sceni nakon odlaska izvođača, a zatim dalje nadograđuje zadani uzorak. Ulaznica je 30 kuna.

One najmlađe, već od pola godine starosti pa do otprilike završetka vrtićke dobi, mogla bi razveseliti predstava ‘Črčke’, nastala u slovensko-finsko-hrvatskoj koprodukciji. Predstava se vizualno temelji na originalnim crtežima na kojima su djeca crtala sama sebe, odnosno autoportretima tijekom prvih šest godina svojeg života. ‘Črčke’ su na rasporedu u nedjelju, 30. listopada, u 10 sati, na Velikoj sceni HNK, a ulaznica za tu predstavu stoji 20 kuna.

 

Hrvatska premijera ‘Muzeja plesa’

Dio programa odigrat će se i u obližnjem Novom Marofu. Tako predstava ‘Minimi’, koju su Varaždinci već imali priliku vidjeti, igra u srijedu, 26. listopada, u 10 sati u tamošnjem Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ i ulaz je slobodan. Također, u Novome Marofu održat će se i stručni seminar ‘Vježbenica za pokret i ples’.

Osim samih izvedbi u programu Kliker festivala posebno mjesto zauzima hrvatska premijera ‘Muzeja plesa’, interaktivna izložba namijenjena djeci u dobi od 3 do 6 godina. ‘Muzej plesa’ postavljen je u potkrovlju Palače Herzer i može se posjetiti svakoga dana od 25. do 29. listopada u četiri termina: u 9:00, 10:30, 11:30 i 16 sati. Ulaznica je 20 kuna.

 

Prijavite se za radionice: od Urban stylea do Klikofonije

Na festivalu posebno mjesto imaju razne radionice, a za sve njih, i za one koje se plaćaju i za one koje su besplatne, zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se na mail [email protected]. Upute za prijavu dostupne su na www.klikerfestival.com.

U Varaždin, među ostalima, dolazi i Mario Vrbanec, voditelj skupine BRUTALA, koja je bila finalist posljednjeg Supertalent šoua. Vrbanec će voditi atraktivnu radionicu pod nazivom ‘Urban style’, koja predstavlja spoj hip hopa, breakdancea i suvremenog plesa. Radionica se održava u Koncertnoj dvorani HNK tri dana po dva sata – u petak, subotu i nedjelju – s počecima u 18, 10 i 12 sati. Kotizacija za sva tri dana iznosi 100 kuna.

Tamara Curić iz Plesnog centra TALA vodit će radionicu ‘Kreativna komunikacija’. Radionica je namijenjena cijelim obiteljima i usmjerena je na komunikaciju putem igre, pokreta i zabave. Svatko može povesti svoje dijete ili mamu ili tatu i baku i dedu ili mogu doći svi skupa. Radionica traje dva sata i odigrava se dva dana – u petak i subotu u Koncertnoj dvorani HNK – a cijena je 100 kuna za jedan par koji čine odrasli i dijete, i to za obje radionice.

Polaznicima viših razreda osnovne škole koji žele naučiti nešto više o novinarstvu i plesnoj umjetnosti namijenjena je  radionica ‘Klikofonija’, koju vodi novinarka HRT-a Katarina Kolega. Radionica je besplatna, održava se u Rogozu, i ima četiri termina – od četvrtka do nedjelje.

Radionica-instalacija ‘Šuma od papira pleše’ je odličan poligon za dječje istražive izrade i animacije lutaka, scenografije i kostimografije, ali i osvještavanja tijela, pokreta i koreografije kao jezika komunikacije. Namijenjena je djeci u dobi iznad 4 godine, a sudjelovanje je besplatno. Radionica će biti održana u Rogozu u subotu i nedjelju, 29. i 30. listopada.

Tu je i rezidencijalni program ‘Triumph of Time and Truth’, za one starije od 16 godina. Rezidencija predstavlja istraživački proces trenutačne situacije u kojoj se nalaze mladi ljudi u gradu Varaždinu, ali i oni koji su iselili iz grada. U kontekstu krize, recesije, globalnog tržišta proučava se korelacija ekonomskih emigranata, ratnih izbjeglica, tržišnih modela transporta nasuprot modela migracije stanovništva, dokumentarističkih i umjetničkih formata. Sudjelovanje je besplatno, a rezidencija se odigrava u petak u subotu.

Besplatne projekcije filmova u Kinu Galerija

Dio programa odigrava u i Kinu Galerija. Tamo će u petak, 28. listopada, za one starije od 14 godina, u 19:30 biti prikazan plesni film ‘Blush’, a dan kasnije, za one već od 5 godina nadalje, u 11 sati na rasporedu je animirani film ‘Dječak i svijet’. Obje projekcije su besplatne.

Još više informacija o programu, kako do ulaznica i kako se prijaviti za radionice moguće je doznati na adresi www.klikerfestival.com.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Zbog „WRC Croatia Rallyja“ u nedjelju se očekuju gužve kod Trakošćana, a neke će ceste biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, na području Varaždinske županije, održat će se međunarodno auto rally natjecanje pod nazivom „WRC Croatia Rally 2024.“

U sklopu navedenog natjecanja na relaciji „Trakošćan – Macelj – Vrbno“ 13,15 km (ŽC2258 i ŽC2083) održat će se brzinski ispit 17 i 19 i to u vremenu od 7.08 do 13.30 sati.

Dolazak natjecatelja na navedeno područje, prostor oko dvorca Trakošćan predviđen je između 6 i 7.08 sati, kada kreće prvi start brzinskog testa.

S obzirom na značaj manifestacije, tog se dana od ranih jutarnjih sati na prilaznim prometnicama prema Trakošćanu očekuje pojačani intenzitet prometa, a za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja same utrke, od 4 sata bit će u potpunosti zatvoren promet za sve sudionike na trasi kretanja natjecatelja ŽC 2258 Trakošćan – Macelj i ŽC 2083 Macelj – Vrbno, javila je varaždinska policija.

– Vezano uz navedeno, molimo sudionike u prometu da u slučaju prijevoza koriste okolne obilazne pravce. U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima. Završetak manifestacije i otvaranje cestovnog pravca Trakošćan – Vrbno predviđen je za oko 14 sati. Kako je ova utrka jedan od značajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo građane za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

SračinecFestival gimnastike u Sračincu prepun izvrsnosti, elegancije i timskog duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 13. travnja, gimnastička mladost sjedinila se u Sračincu na trećem Otvorenom prvenstvu Sračinca u gimnastici. Preko 200 natjecatelja iz šest klubova popunilo je dvoranu Osnovne škole Sračinec, donoseći sa sobom graciozne pokrete, živopisne figure i nevjerojatnu energiju.

Natjecanje je održano u dvorani Osnovne škole Sračinec, koja je postala središte ove iznimne gimnastičke akcije. Gimnastički klubovi Vindija Varaždin, MZM Čakovec, Vinica, Sokol Sisak, Bjelovar te domaćin, Gimnastički klub Sračinec, izmjenjivali su se u nastupima, pokazujući svoje vještine i talent pred brojnom publikom. Ovaj događaj nije bio samo natjecanje, već i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i podizanje razine gimnastičkog sporta.

Svečano otvaranje natjecanja obavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, čime je naglasio podršku lokalne zajednice ovom iznimnom sportskom događaju. Uz njega, gimnastičare je pozdravio i načelnik Općine Vinica, Branimir Štimec.

– Ova predivna manifestacija ne bi bila moguća bez angažmana Damira Fotaka, nastavnika tjelesne kulture u ovoj školi i trenera Gimnastičkog kluba Sračinec. Njegov rad s djecom uvijek ćemo pomagati kroz materijalnu, ali i moralnu podršku. Posebno želim zahvaliti i  općinskoj vijećnici Đurđici Kovačić i njenim suradnicima, koji ulažu puno svog slobodnog vremena i energije, da bi na kraju imali ovako lijepu manifestaciju, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Podršku ovom natjecanju dala je i OŠ Sračinec koja je ustupila na korištenje školsku dvoranu.

Natjecatelji su se nadmetali u različitim kategorijama, pokazujući svoju izdržljivost, fleksibilnost i tehničku preciznost.

Gimnastički klub Sračinec posebno se istaknuo kao domaćin, pružajući gostoprimstvo svim sudionicima i stvarajući atmosferu koja je odisala prijateljstvom i sportskim duhom. Organizacijski tim kluba uložio je puno energije kako bi osigurao glatki tijek događaja, što je rezultiralo nezaboravnim iskustvom za sve prisutne.

Gimnastičari kluba domaćina mogu se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama: 3 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji te 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje u konkurenciji ekipa.

Na kraju dana, pobjednici su proslavljeni, ali svi su otišli s osjećajem pobjednika jer je  u Sračincu bilo više od natjecanja – bio je to festival sporta, prijateljstva i snage ljudskog tijela i duha.

Sračinec se još jednom dokazao kao nezaobilazna destinacija u svijetu gimnastike te se s nestrpljenjem očekuje iduće Otvoreno prvenstvo Sračinca, koje će ponovno okupiti najbolje gimnastičare iz regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje