Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska energetska agencija proslavila 10 godina, rezultati rada vidljivi!

međimurska energetska agnecija

Objavljeno:

- dana

Međimurska energetska agencija obilježila je 10. obljetnicu svog osnutka.

Naime, 6. ožujka 2008. godine tadašnji saziv Skupštine Međimurske županije donio je odluku o osnivanju energetske agencije na temelju inicijative i ideje Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e i Međimurske županije. “Ona je postala centralno mjesto održivog razvoja i primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti”, rekao je prilikom čestitke agenciji u vlasništvu Županije međimurski župan Matija Posavec i pohvalio stručni tim ljudi od 7 djelatnika – Alena, Maju, Danijelu, Leonardu, Ivu, Dejana i Nikolu.

U Hrvatskoj trenutno djeluje pet regionalnih energetskih agencija koje su osnovane 2008. i 2009. Međimurska energetska agencija i Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske zaživjele su u okviru istog programa Europske unije. Riječ je o programu “Inteligentna energija za Europu”. To su ujedno najstarije energetske agencije u Hrvatskoj. Rezultate desetogodišnjeg djelovanja i provedene projekte u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje prilikom svečanosti prezentirao je direktor agencije Alen Višnjić.

„Osnovani smo s ciljem pružanja potpore i javnom i privatnom sektoru, s ciljem jačanja regionalne mreže dionika u području energetike, s ciljem širenja primjera dobih praksi te pronalaženja dostupnih izvora financiranja. I sam osnutak agencije dio je provedbe projekta financiranog kroz EU fondove. Proteklih 10 godina djelovali smo kao regionalna kontakt točka u svrhu informiranja zainteresirane javnosti, kao tehnička potpora u koordinaciji pripreme i provođenja projekata te kao institucija koja otkriva i predstavlja nove tehnologije, znanja, izvore financiranja te ih postepeno uvodi u cjelokupni razvojni proces naše županije“, objasnio je Višnjić i dodao kako se provodi niz projekata uz onaj dugogodišnji sustavnog gospodarenja energijom koji provode za sve javne zgrade Međimurske županije.

“Početkom 2019. očekujemo raspisivanje novog javnog poziva gdje će se građani moći ponovo javiti i obnoviti svoje kuće“, dodao je i spomenuo kako su uz sve projekt izradili mnoge strateške i planske dokumente, odradili energetske preglede javne rasvjete, kao i projekt uvođenja širokopojasne infrastrukture. MENEA je član Saveza Alpe-Jadran kao tematska koordinacijska točka za energiju i okoliš, a primljeni su i u članstvo Europske federacije agencija i regija za zaštitu i okoliš FEDARENE-a. Sudjeluju u provedbi projekta Napredne geotermalne energane s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae iz Draškovca, gdje su pripremali prijavu na program NER 300 u sklopu kojeg je projekt dobio nagradu za inovativnost u iznosu od gotovo 15 milijuna eura.

Trenutno provode prekogranični projekt sa susjednom Mađarskom vezan uz energetsku obnovu višestambenih zgrada. U provedbi su i dva transnacionalna projekta, najveća projekta Agencije, Dynamic Light i RURES.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenici župana, Sandra Herman i Josip Grivec, kao i potpredsjednici Skupštine Franjo Makovec i Dragutin Glavina. Nastupili su bas – bariton Henrik Šimunković i Darko Golubić na glasoviru, a uzvanici su uživali i u slavljeničkoj torti.

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisana Povelja o prijateljstvu sportskih zajednica Preloga i Velike Gorice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, dugogodišnje prijateljstvo i suradnju sa Zajednicom sportskih udruga Grada Velika Gorica, okrunila je u srijedu, 29. ožujka, potpisivanjem Povelje o suradnji.

Povelja „Sportske zajednice prijatelji“ potpisana je s namjerom učvršćivanja suradnje, razmjene iskustava, zbližavanja članstva, stvaranja trajnih sportskih veza te suradnje na promociji i razvoju sporta u Prelogu i Velikoj Gorici.

Povelju su potpisali predsjednici i tajnici sportskih zajednica Goran Kovačić i Darko Blažinčić s jedne te Dejan Naranđa i Neven Hercigonja s druge strane, a svoj potpis na Povelju stavio je i direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen.

Svečanom činu potpisivanja upriličenom u Gradskoj upravi Velike Gorice, nazočio je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar sa svojim zamjenikom Nevenom Karasom i predsjednikom Gradskog vijeća Darko Bekićem, dok je delegaciju Grada Preloga predvodio predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

– Ono što mene osobno veže s Velikom Goricom su brojne ljute odigrane rukometne utakmice. Niti i poveznica ima u sportu, a tu su naravno i brojna prijateljstva zbog čega mi je drago što ćemo ostati u dobrim i otvorenim odnosima. Ono čemu se posebno nadam su budući uspješni zajednički sportski projekti – naglasio je Ujlaki.

U Velikoj Gorici putem sportske Zajednice djeluju 52 punopravne članice s više od 7000 sportaša, dok preloška broji tridesetak udruga s više od 1200 registriranih sportaša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje