Povežite se s nama

Život i društvo

„12 minuta kretanja protiv raka“: brojni građani upozorili na životnu važnost tjelovježbe

Objavljeno:

- dana

Brojni građani prošlog su vikenda sudjelovali u javnozdravstvenoj akciji „12 minuta kretanja protiv raka“ Hrvatske lige protiv raka te s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima upozorili na životnu važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih vrsta raka.

Pod vodstvom stručnjaka, 12-minutnim kretanjem u središtu Zagreba poslali su iznimno važnu poruku da svakodnevno kretanje, boravak u prirodi na čistom zraku te bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti nikad nisu bili tako važni za očuvanje zdravlja kao sada, u doba pandemije koronavirusa.

– Možda nam upravo ova pandemija osvijesti činjenicu da je zdravlje vrlo lako izgubiti i da je život vrlo krhka stvarnost. Spoznaja da puno toga što nam društvo nameće ne moramo oslobodit će nam vrijeme za ono što je najvažnije, a to su kvalitetno druženje s članovima obitelji i prijateljima, vrijeme za sebe, zdravu prehranu, zdraviji stil života – istaknula je onkologinja Ilona Sušac, dr. med., te dodala: – Mnoge bolesti uvjetovane su stanjem psihe, duha i načina razmišljanja. Ljudi koji se više kreću pozitivnije razmišljaju, imaju više energije, kreativniji su, zadovoljniji i radosniji.

Edukacija

Sudionici projekta simbolično su se kretali 12 minuta od Europskog trga do Katedrale.

Uz samu tjelesnu aktivnost, stručnjaci su građane educirali o važnosti poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo putem 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave svih oblika ove opake bolesti.

Ovih 12 jasnih naputaka temelji se na neoborivim dokazima da njihovo pridržavanje i provođenje može prevenirati do 50 posto slučajeva raka kod ljudi.

– Unatoč epidemiji koronavirusa potrebno je i dalje ukazivati na pridržavanje Europskog kodeksa protiv raka. Svijest građana o važnosti prevencije u ovo izazovno doba ključna je da bismo spriječili nagli porast broja oboljelih i smrtnosti od svih vrsta raka u narednom razdoblju – istaknuo je ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Najbitnije je – zdravlje

Ambasador projekta, veslački olimpijac i trener Mario Vekić također je poručio:

– Što smo zdraviji sretniji smo, što smo sretniji zdraviji smo. Krećite se, brinite o svom zdravlju, mijenjajte prehranu na bolje, družite se s pozitivnim ljudima, što manje konzumirajte alkohol jer na kraju svega, zdravlje je najbitnije!

Javnozdravstvena akcija „12 minuta kretanja protiv raka“ održala se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Podupiratelji projekta su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka:

 1. Nemojte pušiti.
  2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.
  3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
  4. Budite tjelesno aktivni.
  5. Hranite se zdravo.
  6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.
  7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
  8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.
  9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.
  10. Dojite svoje dijete.
  11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).
  12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u ponedjeljak, na Međunarodni dan žena, darivati uzorne vozačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 8. ožujka, od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu, koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima.

Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice, koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati