Povežite se s nama

Međimurje

Upisi: u pet godina u Međimurskoj županiji nestalo 20 razreda u osnovnim školama!

Objavljeno:

- dana

Međimurske osnovne škole ove školske godine polazi čak 492 učenika manje u odnosu na prije pet godina, što je otprilike 20 razreda s prosječnim brojem učenika!

Prema podacima Ureda državne uprave Međimurske županije, međimurske osnovne škole u aktualnoj školskoj godini 2017./2018. polazi 9486 učenika, dok je prije pet godina, odnosno u školskoj godini 2013./2014., osnovne škole polazilo 9978 učenika.

Više prvašića

U prošloj školskoj godini u osnovnim školama Međimurske županije sjedilo 9718 učenika, odnosno 232 više nego ove školske godine. Ako računamo da je u razredu prosječno 24 učenika, to znači da su samo u jednoj godini međimurske osnovne škole izgubile gotovo 10 razreda!

Samo u jednoj godini međimurske osnovne škole izgubile su 232 učenika

Ipak, iako ukupan broj učenika u osnovnim školama pada, ohrabruju podaci o broju upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. U ovoj školskoj godini u prvim razredima međimurskih osnovnih škola sjedi 41 učenik više u odnosu na prije pet godina, što su otprilike dva razreda s prosječnim brojem učenika! Prema podacima Ureda državne uprave Međimurske županije, u prvim razredima osnovnih škola na području Međimurske županije u aktualnu školsku godinu 2017./2018. upisano je 1215 djece u prve razrede, dok je prije pet godina, odnosno u školsku godinu 2013./2014., u prve razrede bilo upisano 1174 djece.

Ipak porast: u ovoj školskoj godini upisano je 1215 djece u prve razrede osnovnih škola, dok je prije pet godina, odnosno u školskoj godini 2013./2014., u prve razrede upisano 1174 djece

Dok mnoge škole u Hrvatskoj muku muče s malim brojem učenika, u Međimurskoj županiji pozitivni trendovi oko broja prvašića trebali bi se nastaviti i u idućoj školskoj godini. Iako će Ured državne uprave Međimurske županije točne podatke o broju upisane djece u prve razrede nove školske godine imati nakon što upisi završe, znači poslije 15. lipnja, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova utvrđeno je da 1412 djece, odnosno školskih obveznika, ima prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području Međimurske županije.

Novi programi

Koliko će biti učenika u prvim razredima međimurskih srednjih škola u novoj školskoj godini još se ne zna.

Pročelnik Sušec najavio je tri nova programa od jeseni u srednjim školama

– U ovu školsku godinu u prve razrede srednjih škola upisano je ukupno 1046 učenika, a za novu školsku godinu planovi još nisu donijeti. Za škole kojima je osnivač, Međimurska županija predložila je 1088 upisnih mjesta, a upis stotinjak učenika planiraju i osnivači Srednje škole Čakovec – izvijestio nas je Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, koji najavljuje i nove programe u srednjim školama od jeseni.

U Srednjoj školi Prelog umjesto ekonomista uvode se poslovni tajnici po novom programu. U Graditeljskoj školi uvode se fasaderi, a u Gospodarskoj školi agrotehničari, program za koji učenici dosad nisu pokazali potrebno zanimanje.

Odobri li Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i pokažu li učenici zanimanje za upis, u novoj školskoj godini u Prelogu bi se mogli obrazovati poslovni tajnici po novom programu, s obzirom na to da je Srednja škola Prelog jedna od triju škola iz Međimurske županije koje su odabrane za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme. Od novih programa, od jeseni u Graditeljskoj školi Čakovec planira se upisati razred fasadera, a u Gospodarskoj školi agrotehničari, program za koji učenici dosad nisu pokazali potrebno zanimanje.
– Poslovni tajnici u Prelogu se uvode umjesto ekonomista zbog procjene da za takav specijaliziran program u području ekonomskih zanimanja gospodarstvo iskazuje više potreba. Za zapošljavanje fasadera postoji velika potreba na tržištu rada i iznimno su traženi, dok zanimanje agrotehničara Hrvatski zavod za zapošljavanje prepoznaje kao jedno od potencijalnih zanimanja budućnosti, iako ga učenici dosad nisu prihvatili – rekao je Sušec.

Prema podacima MUP-a utvrđeno je da 1412 djece, odnosno školskih obveznika, ima prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području Međimurske županije za novu školsku godinu. No, broj prvašića bit će poznat nakon što završe upisi.

S druge strane, neće biti ukidanja programa.
– Programi se ne ukidaju budući da za svim zanimanjima u dužem vremenskom razdoblju postoji manja ili veća potreba. S obzirom na aktualnu situaciju na tržištu rada, ne upisuju se sva zanimanja svake godine, niti se uvijek upisuje jednak broj učenika. Ove se godine, primjerice, neće upisivati ekonomisti u Prelogu jer prošle godine učenici nisu pokazali dovoljno zanimanja za upis, a ne nudi se ni upis poljoprivrednih tehničara ni tehničara za logistiku i špediciju jer učenici proteklih godina nisu pokazali zanimanje za upis u te programe – rekao je Sušec.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje