Povežite se s nama

Život i društvo

Vrijeme je grozno i ne znate kud’ bi sa sobom? Zaboravite na dijetu i ispecite kolač od višanja

Objavljeno:

- dana

Ako vam je (ne)vrijeme pokvarilo planove za boravak na otvorenom i ne znate što biste radili, razmazite se kolačima. Zaslužili ste.

Sezona je višanja, ako vi nemate vrt ima susjed, a u krajnjoj liniji sigurno postoji i neki dućan koji radi, a u njemu ima kompota od višanja.

„Naši“ kolači su pravi kolači, nisu imitacija slatkog sa ljuspicma, chia sjemenkama, brezinim šećerom, ….. nisu sirovi. Nisu niti komplicirani, niti su umjetničko djelo prezentacije.

To su kolači kakve ste jeli kod bake (ako je baka starija od 60).

Nudimo Vam recepte za tri varijante, ovisno s kojim se stupnjem kulinarstva nosite, ali i što imate doma.

Nek’ vam je u slast!

Lagano

Kolač od višanja s jogurtom

Potrebno vam je:

3 jaja
10 žlica šećera
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja
teglica očišćenih višanja

Priprema:

Izmiksajte jaja i šećer, a nakon toga ubacite brašno, prašak za pecivo, mlijeko i ulje te čitavu smjesu izlijte u pleh.

Pecite tri do pet minuta na 180 stupnjeva i pospite kolač višnjama (idealno je kada lagano utonu u smjesu). Vratite kolač u pećnicu, pecite do kraja 20-ak minuta i prelijte preostalim sokom od višanja. Ohlađen kolač možete posuti i šećerom u prahu.

Koji sastojak više

Kolač s višnjama i jogurtom 2

Potrebno vam je:

120 g maslaca

1 staklenka kompota od višanja

2 žlice šećera

2 žlice limunovog soka

250 g brašna

2 žličice praška za pecivo

3 jaja

2 šalice jogurta ili vrhnja

Korica jednog limuna

Priprema:

Pećnicu upalite na 200 stupnjeva pa sa žlicom maslaca premažite kalup. U posudi pomiješajte staklenku kompota od višanja, žlicu šećera i dvije žlice limunovog soka. Kombinaciji dodajte i dvije žlice otopljenog maslaca pa ubacite na dno kalupa. Stavite u pećnicu i pustite da se peče oko pola sata, dok se višnje ne karameliziraju i počnu se stvarati mjehurići. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, ostatak šećera, a zatim u sredini napravite rupu i dodajte razmućena jaja, jogurt ili vrhnje, koricu jednog limuna i ostatak otopljenog maslaca. Dobro povežite sastojke kako se ne bi pojavile grudice pa prebacite smjesu na višnje koje su se prethodno ispekle. Prebacite u pećnicu i pustite da se peče oko 45 minuta. Preokrenite i izvadite iz kalupa. Prije posluživanja ohladite barem desetak minuta.

Još malo teže (kalorijska bomba)

Kolač s višnjama i čokoladom

Potrebno vam je:

 Za kore:

– 3 jaja
– 15 žlica šećera
– 15 žlica ulja
– 15 žlica mlijeka
– 15 žlica brašna
– 4 kašike kakaoa
– 1 prašak za pecivo

Za kremu:

– 5 dcl vode
– 150 gr šećera
– 2 pudinga od čokolade
– 100 gr čokolade
– 500 gr očišćenih višanja

Preljev:

– 2,5 dcl slatkog vrhnja
– 100 gr čokolade

Priprema:

Prvo skuhati kremu:

U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuha. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuhati da se zgusne.

Tijesto za kore:

Izmiksati 3 žumanjka s 15  žlica šećera, 15 žlica ulja, 15 žlica mlijeka, 15 žlica brašna, 4 žlice kakaa,1 prašak za pecivo i  izmiksati 3 bjelanjka.

Pleh veličine 20×35 cm premazati uljem i posuti brašnom. U pleh staviti 1/2 tijesta i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlaku kremu od pudinga. Preko pudinga staviti drugu polovinu tijesta i sve skupa peći na 170 stupnjeva.

Kad se kolač ispeče i ohladi staviti preljev.

Na tihoj vatri kuhati da se sjedini ( ne smije zavrijeti) 2,5 dcl slatkog vrhnja i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje