Povežite se s nama

Međimurje

Deset godina akcije „Papir nije smeće“: učenici i vrtićarci ove godine skupili više od 175 tona!

Objavljeno:

- dana

Već deset godina u Međimurju se provodi akcija „Papir nije smeće“ kojom se želi educirati najmlađe o važnosti sortiranja otpada. I ove je godina akcija uspješno provedena te se uključilo 6363-oje polaznika dječjih vrtića i osnovnoškolaca, koje je prikupilo 175.520 kg papira.

Akciju „Papir nije smeće“ provodi tvrtka Unicom d.o.o., a kako je istaknuo direktor tvrtke Branko Grabar prilikom dodjele nagrada vrtićima i školama koji su se pokazali najuspješniji prilikom prikupljanja papira, Međimurje može biti ponosno na mlađe generacije koje pokazuju da znaju brinuti o okolišu.

U ovogodišnjoj akciji najuspješniji DV „Krijesnice“ Čakovec i OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec

Ove godine u akciju se uključilo dvanaest vrtića, a najuspješniji je bio Dječji vrtić „Krijesnice“ iz Čakovca, čijih je 37-ero polaznika skupilo ukupno 16.260 kg papira. Drugo mjesto zauzeli su polaznici Dječjeg vrtića „Klinčec“ Donji Vidovec, a treće Dječji vrtić „Stonoga“ Novo Selo Rok. Pohvale idu i DV „Pčelica“ Ivanovec, DV „Cvrčak“ Čakovec – jaslička skupina, DV „Potočnica“ Mala Subotica, DV „Kockavica“ Sveta Marija, DV „Maslačak“ Čakovec, DV „Bambi“ Čakovec, DV „Žibeki“ Pribislavec, DV „Selnički zvončići“ Selnica i DV „Cipelica“ Čakovec. Najuspješnijim vrtićarcima nagrade je uručila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je istaknula ponos što najmlađi pokazuju velik interes za brigu o prirodi.

Među osnovnim školama najuspješnija je bila Osnovna škola dr. Vinka Žganca Vratišinec koja je sakupila 12.460 kg papira. Osnovna škola Sveta Marija na drugom je mjestu, dok je Osnovna škola Goričan zauzela treće mjesto prikupljenom količinom papira. U akciju su se uključili i OŠ Nedelišće, OŠ I.G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Ivanovec, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Domašinec, OŠ Orehovica, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III. OŠ Čakovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Podturen, OŠ Belica, OŠ Kuršanec, OŠ Štrigova, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Gornji Mihaljevec i II. OŠ Čakovec.

Međimurska županija akciju podupire od samog početka te osigurava financijske nagrade za škole. Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je vrtićima i školama što se uključuju u akciju i potiču razvijanje svijesti zaštite prema prirodi i okolišu.

Posebne nagrade uručene OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Nedelišće i DV „Stonoga” NSR

Dodjeli nagrada najuspješnijima nazočila je i načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petric, a povodom deset godina održavanja akcije, Unimer je dodijelio i tri posebne nagrade sudionicima koji su se posebno istaknuli. Osnovna škola I.G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu primila je nagradu jer je ove godine prikupila 17.980 kg papira. Osnovna škola Nedelišće nagrađena je za najviše prikupljenog papira tijekom deset godina provođenja akcije, prikupili su impresivnih 208.040 kg papira. Posebnu nagradu dobio je i Dječji vrtić „Stonoga“ iz Novog Sela Rok kao vrtić koji je prikupio najviše papira od samog početka održavanja akcije. Prikupili su 100.190 kg papira.

Dodjelu nagrada nastupom su uveselili polaznici Dječjeg vrtića „Krijesnica“ Čakovec i učenici Osnovne škole dr. Vinko Žganec iz Vratišinca.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje