Povežite se s nama

Međimurje

Deset godina akcije „Papir nije smeće“: učenici i vrtićarci ove godine skupili više od 175 tona!

Objavljeno:

- dana

Već deset godina u Međimurju se provodi akcija „Papir nije smeće“ kojom se želi educirati najmlađe o važnosti sortiranja otpada. I ove je godina akcija uspješno provedena te se uključilo 6363-oje polaznika dječjih vrtića i osnovnoškolaca, koje je prikupilo 175.520 kg papira.

Akciju „Papir nije smeće“ provodi tvrtka Unicom d.o.o., a kako je istaknuo direktor tvrtke Branko Grabar prilikom dodjele nagrada vrtićima i školama koji su se pokazali najuspješniji prilikom prikupljanja papira, Međimurje može biti ponosno na mlađe generacije koje pokazuju da znaju brinuti o okolišu.

U ovogodišnjoj akciji najuspješniji DV „Krijesnice“ Čakovec i OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec

Ove godine u akciju se uključilo dvanaest vrtića, a najuspješniji je bio Dječji vrtić „Krijesnice“ iz Čakovca, čijih je 37-ero polaznika skupilo ukupno 16.260 kg papira. Drugo mjesto zauzeli su polaznici Dječjeg vrtića „Klinčec“ Donji Vidovec, a treće Dječji vrtić „Stonoga“ Novo Selo Rok. Pohvale idu i DV „Pčelica“ Ivanovec, DV „Cvrčak“ Čakovec – jaslička skupina, DV „Potočnica“ Mala Subotica, DV „Kockavica“ Sveta Marija, DV „Maslačak“ Čakovec, DV „Bambi“ Čakovec, DV „Žibeki“ Pribislavec, DV „Selnički zvončići“ Selnica i DV „Cipelica“ Čakovec. Najuspješnijim vrtićarcima nagrade je uručila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je istaknula ponos što najmlađi pokazuju velik interes za brigu o prirodi.

Među osnovnim školama najuspješnija je bila Osnovna škola dr. Vinka Žganca Vratišinec koja je sakupila 12.460 kg papira. Osnovna škola Sveta Marija na drugom je mjestu, dok je Osnovna škola Goričan zauzela treće mjesto prikupljenom količinom papira. U akciju su se uključili i OŠ Nedelišće, OŠ I.G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Ivanovec, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Domašinec, OŠ Orehovica, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III. OŠ Čakovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Podturen, OŠ Belica, OŠ Kuršanec, OŠ Štrigova, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Gornji Mihaljevec i II. OŠ Čakovec.

Međimurska županija akciju podupire od samog početka te osigurava financijske nagrade za škole. Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je vrtićima i školama što se uključuju u akciju i potiču razvijanje svijesti zaštite prema prirodi i okolišu.

Posebne nagrade uručene OŠ I. G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Nedelišće i DV „Stonoga” NSR

Dodjeli nagrada najuspješnijima nazočila je i načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petric, a povodom deset godina održavanja akcije, Unimer je dodijelio i tri posebne nagrade sudionicima koji su se posebno istaknuli. Osnovna škola I.G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu primila je nagradu jer je ove godine prikupila 17.980 kg papira. Osnovna škola Nedelišće nagrađena je za najviše prikupljenog papira tijekom deset godina provođenja akcije, prikupili su impresivnih 208.040 kg papira. Posebnu nagradu dobio je i Dječji vrtić „Stonoga“ iz Novog Sela Rok kao vrtić koji je prikupio najviše papira od samog početka održavanja akcije. Prikupili su 100.190 kg papira.

Dodjelu nagrada nastupom su uveselili polaznici Dječjeg vrtića „Krijesnica“ Čakovec i učenici Osnovne škole dr. Vinko Žganec iz Vratišinca.

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje