Povežite se s nama

U fokusu

Radnicima Gumiimpexa i Solvisa najveće božićnice, a djelatnicima Varteksa ništa!

Objavljeno:

- dana

Hoće li i koliko varaždinski radnici profitirati novom Uredbom Vlade o neoporezivim davanjima? Jesu li poslodavci spremni iskoristiti priliku o neoporezivom djelu do 7500 kuna? Ili će, boje se radnici, zbiti redove te pomiriti često i nepomirljive stavove pa božićnice isplatiti u jednakim iznosima, kao i lani, usprkos velikom poreznom rasterećenju?

Radnici se klade na ovo drugo.

Iako veći iznosi radnicima za povećanje božićnog budžeta, poslodavce realno ne bi stajalo ništa skuplje jer bi im mogli dali onoliko više koliko su dosad uplaćivali za porez, ovi su, kažu poučeni iskustvom, skeptični.

– Dosad u svom novčaniku nismo osjetili ni jednu mjeru Vlade o rasterećivanju poslodavaca, pa će vjerojatno tako biti i ovoga puta. Vlada je jako spora, ali i kad donese neku pozitivnu mjeru, radnici ju rijetko osjete na svojoj koži – kažu.

Prema procjenama ekonomista od rijetkih pozitivnih mjera Vlade, profitira manje od 5 % radnika i najmanje 50 % poslodavaca.

Rezultati istraživanju portala MojPosao na više od 600 ispitanika, govore da božićnicu očekuje 69% njih; jednako kao i lani, najviše ih očekuje novac, i to u iznosu od 1500 kuna.

Iako skeptični, to je gotovo 400 kuna više nego lani, kad je božićnica u prosjeku iznosila 1120 kuna.

Dok su zaposlenici državnih tvrtki gotovo sigurni u povećanje svog božićnog proračuna, radnici u tvrtkama s problemima pomirili su se s izostankom božićnice i dara.

Tko će koliko dobiti?

Zbog svega je Regionalni tjednik poslao upite na adrese brojnih varaždinskih poslodavaca s jednim pitanjem – Hoće li ove godine isplatiti božićnicu i koliko će ona biti veća nego lani?

Neki poslodavac je odgovorio načelno, drugi konkretno, a neki su – poput Grada Varaždina – skroz ignorirali upit.

Iz Termoplina su nam, pak, prije tjedan dana, već u prosincu, odgovorili da odluka o božićnici još nije donesena. Gradska je tvrtka lani prihodovala 17 milijuna kuna pa se radnici nadaju da će, osim vjerojatno velikih bonusa za upravu, i oni dobiti nagrade za ogroman prihod tvrtke.

Radnici Solvisa i Gumiipexa prolaze najbolje. Stjepan Talan (Solvis) i Damir Kirić (Gumiimpex) uobičajeno su u županijskom vrhu pri nagrađivanju svojih radnika.

– Drago mi je čuti da će 75 % tvrtki u Hrvatskoj isplatiti veće božićnice ili 13. plaću. Naši će radnici ove godine dobiti 3000 kuna, a lani je božićnica bila za 1000 kuna manja. Naši su radnici svojim trudom i marljivošću to zavrijedili, a sljedeće godine će iznos, pretpostavljam, biti i veći, vidjet ćemo nakon zbrajanja rezultata – rekao je Stjepan Talan.

Tu se dotaknuo onoga što zamjeraju mnogi poslodavci – (pre)kasne aktivacije pozitivne odredbe.

– Njezina aktivacija na kraju godine znači dosta operativnih problema pri mogućoj isplati većih božićnica, jer velike kompanije imaju jasno određene budžete za nagrade pa je sad teško očekivati naglo povećanje iznosa božićnica – pišu ekonomski analitičari.

Gumiimpex i ove godine nagrađuje najbolje – 3500 kuna, što je više nego dvostruko veći iznos nego lani.

Dvostruko veću isplatu najavljuje i Vindija.

– Ovakvi su potezi itekako dobrodošli zaposlenicima i cijeloj poslovnoj zajednici. Slijedom toga, grupa Vindija će svim radnicima povećati iznos božićnica za 100 % u odnosu na prošlu godinu, te za svakog osigurati paket proizvoda i bon za trgovine, dao i dosad – kažu.

Boxmark Leather, kao jedan od najvećih poslodavaca, u Županiji i dalje u neprestanoj potrazi za radnicima, u prosincu će isplatiti 800 kuna, odgovaraju iz tvrtke i dodaju:

– Svakako ćemo za iduću godinu razmotriti isplatu većih nagrada o čemu će Uprava donijeti odluku u prvom kvartalu sljedeće godine.

Kitro i Konzum će zaposlene za Božić nagraditi s 500 kuna, Lidl i Kaufland s trostruko više – 1500 kuna.

Novu Uredbu pozdravlja i Varteks, ali Uprava ne može sa sigurnošću potvrditi (ne)isplatu božićnica.

– U ovom je trenutku to teško reći s obzirom na rezultate poslovanja i proces restrukturiranja kroz koje prolazi kompanija – odgovorili su nam iz Varteksa.

Gradske tvrtke Grada Varaždina u prosjeku će isplatiti 1500 kuna.

Radnici Čistoće će primiti 500 kuna božićnice plus 1000 kuna nagrade, Gradske tržnice 1000 kuna božićnice i 500 kuna na potrošačkom bonu, što je ukupno 500 kuna više nego lani. Varkom će isplatiti 1250 kuna prigodnu nagradu za Božić te uz to dar u naravi u iznosu od 600 kuna, što je 200 kuna više no 2017. godine.

Grad Varaždin je ignorirao pitanje. Upit smo poslali na mail adrese dvoje, od troje gradskih službenika za informiranje i protokol, nekoliko puta i nazvali za podsjetnik, ali izgleda su gradske božićnice tajna.

Varaždinska županija nema taj problem.

– Službenicima i namještenicima Varaždinske županije će se isplatiti božićnica u neto iznosu od 500 kuna te će im se, sukladno Pravilniku o porezu na dohodak, isplatiti dodatna plaća za 2018. godinu u iznosu od 1100 kuna.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje