Povežite se s nama

U fokusu

Radnicima Gumiimpexa i Solvisa najveće božićnice, a djelatnicima Varteksa ništa!

Objavljeno:

- dana

Hoće li i koliko varaždinski radnici profitirati novom Uredbom Vlade o neoporezivim davanjima? Jesu li poslodavci spremni iskoristiti priliku o neoporezivom djelu do 7500 kuna? Ili će, boje se radnici, zbiti redove te pomiriti često i nepomirljive stavove pa božićnice isplatiti u jednakim iznosima, kao i lani, usprkos velikom poreznom rasterećenju?

Radnici se klade na ovo drugo.

Iako veći iznosi radnicima za povećanje božićnog budžeta, poslodavce realno ne bi stajalo ništa skuplje jer bi im mogli dali onoliko više koliko su dosad uplaćivali za porez, ovi su, kažu poučeni iskustvom, skeptični.

– Dosad u svom novčaniku nismo osjetili ni jednu mjeru Vlade o rasterećivanju poslodavaca, pa će vjerojatno tako biti i ovoga puta. Vlada je jako spora, ali i kad donese neku pozitivnu mjeru, radnici ju rijetko osjete na svojoj koži – kažu.

Prema procjenama ekonomista od rijetkih pozitivnih mjera Vlade, profitira manje od 5 % radnika i najmanje 50 % poslodavaca.

Rezultati istraživanju portala MojPosao na više od 600 ispitanika, govore da božićnicu očekuje 69% njih; jednako kao i lani, najviše ih očekuje novac, i to u iznosu od 1500 kuna.

Iako skeptični, to je gotovo 400 kuna više nego lani, kad je božićnica u prosjeku iznosila 1120 kuna.

Dok su zaposlenici državnih tvrtki gotovo sigurni u povećanje svog božićnog proračuna, radnici u tvrtkama s problemima pomirili su se s izostankom božićnice i dara.

Tko će koliko dobiti?

Zbog svega je Regionalni tjednik poslao upite na adrese brojnih varaždinskih poslodavaca s jednim pitanjem – Hoće li ove godine isplatiti božićnicu i koliko će ona biti veća nego lani?

Neki poslodavac je odgovorio načelno, drugi konkretno, a neki su – poput Grada Varaždina – skroz ignorirali upit.

Iz Termoplina su nam, pak, prije tjedan dana, već u prosincu, odgovorili da odluka o božićnici još nije donesena. Gradska je tvrtka lani prihodovala 17 milijuna kuna pa se radnici nadaju da će, osim vjerojatno velikih bonusa za upravu, i oni dobiti nagrade za ogroman prihod tvrtke.

Radnici Solvisa i Gumiipexa prolaze najbolje. Stjepan Talan (Solvis) i Damir Kirić (Gumiimpex) uobičajeno su u županijskom vrhu pri nagrađivanju svojih radnika.

– Drago mi je čuti da će 75 % tvrtki u Hrvatskoj isplatiti veće božićnice ili 13. plaću. Naši će radnici ove godine dobiti 3000 kuna, a lani je božićnica bila za 1000 kuna manja. Naši su radnici svojim trudom i marljivošću to zavrijedili, a sljedeće godine će iznos, pretpostavljam, biti i veći, vidjet ćemo nakon zbrajanja rezultata – rekao je Stjepan Talan.

Tu se dotaknuo onoga što zamjeraju mnogi poslodavci – (pre)kasne aktivacije pozitivne odredbe.

– Njezina aktivacija na kraju godine znači dosta operativnih problema pri mogućoj isplati većih božićnica, jer velike kompanije imaju jasno određene budžete za nagrade pa je sad teško očekivati naglo povećanje iznosa božićnica – pišu ekonomski analitičari.

Gumiimpex i ove godine nagrađuje najbolje – 3500 kuna, što je više nego dvostruko veći iznos nego lani.

Dvostruko veću isplatu najavljuje i Vindija.

– Ovakvi su potezi itekako dobrodošli zaposlenicima i cijeloj poslovnoj zajednici. Slijedom toga, grupa Vindija će svim radnicima povećati iznos božićnica za 100 % u odnosu na prošlu godinu, te za svakog osigurati paket proizvoda i bon za trgovine, dao i dosad – kažu.

Boxmark Leather, kao jedan od najvećih poslodavaca, u Županiji i dalje u neprestanoj potrazi za radnicima, u prosincu će isplatiti 800 kuna, odgovaraju iz tvrtke i dodaju:

– Svakako ćemo za iduću godinu razmotriti isplatu većih nagrada o čemu će Uprava donijeti odluku u prvom kvartalu sljedeće godine.

Kitro i Konzum će zaposlene za Božić nagraditi s 500 kuna, Lidl i Kaufland s trostruko više – 1500 kuna.

Novu Uredbu pozdravlja i Varteks, ali Uprava ne može sa sigurnošću potvrditi (ne)isplatu božićnica.

– U ovom je trenutku to teško reći s obzirom na rezultate poslovanja i proces restrukturiranja kroz koje prolazi kompanija – odgovorili su nam iz Varteksa.

Gradske tvrtke Grada Varaždina u prosjeku će isplatiti 1500 kuna.

Radnici Čistoće će primiti 500 kuna božićnice plus 1000 kuna nagrade, Gradske tržnice 1000 kuna božićnice i 500 kuna na potrošačkom bonu, što je ukupno 500 kuna više nego lani. Varkom će isplatiti 1250 kuna prigodnu nagradu za Božić te uz to dar u naravi u iznosu od 600 kuna, što je 200 kuna više no 2017. godine.

Grad Varaždin je ignorirao pitanje. Upit smo poslali na mail adrese dvoje, od troje gradskih službenika za informiranje i protokol, nekoliko puta i nazvali za podsjetnik, ali izgleda su gradske božićnice tajna.

Varaždinska županija nema taj problem.

– Službenicima i namještenicima Varaždinske županije će se isplatiti božićnica u neto iznosu od 500 kuna te će im se, sukladno Pravilniku o porezu na dohodak, isplatiti dodatna plaća za 2018. godinu u iznosu od 1100 kuna.

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje