Povežite se s nama

U fokusu

Radnicima Gumiimpexa i Solvisa najveće božićnice, a djelatnicima Varteksa ništa!

Objavljeno:

- dana

Hoće li i koliko varaždinski radnici profitirati novom Uredbom Vlade o neoporezivim davanjima? Jesu li poslodavci spremni iskoristiti priliku o neoporezivom djelu do 7500 kuna? Ili će, boje se radnici, zbiti redove te pomiriti često i nepomirljive stavove pa božićnice isplatiti u jednakim iznosima, kao i lani, usprkos velikom poreznom rasterećenju?

Radnici se klade na ovo drugo.

Iako veći iznosi radnicima za povećanje božićnog budžeta, poslodavce realno ne bi stajalo ništa skuplje jer bi im mogli dali onoliko više koliko su dosad uplaćivali za porez, ovi su, kažu poučeni iskustvom, skeptični.

– Dosad u svom novčaniku nismo osjetili ni jednu mjeru Vlade o rasterećivanju poslodavaca, pa će vjerojatno tako biti i ovoga puta. Vlada je jako spora, ali i kad donese neku pozitivnu mjeru, radnici ju rijetko osjete na svojoj koži – kažu.

Prema procjenama ekonomista od rijetkih pozitivnih mjera Vlade, profitira manje od 5 % radnika i najmanje 50 % poslodavaca.

Rezultati istraživanju portala MojPosao na više od 600 ispitanika, govore da božićnicu očekuje 69% njih; jednako kao i lani, najviše ih očekuje novac, i to u iznosu od 1500 kuna.

Iako skeptični, to je gotovo 400 kuna više nego lani, kad je božićnica u prosjeku iznosila 1120 kuna.

Dok su zaposlenici državnih tvrtki gotovo sigurni u povećanje svog božićnog proračuna, radnici u tvrtkama s problemima pomirili su se s izostankom božićnice i dara.

Tko će koliko dobiti?

Zbog svega je Regionalni tjednik poslao upite na adrese brojnih varaždinskih poslodavaca s jednim pitanjem – Hoće li ove godine isplatiti božićnicu i koliko će ona biti veća nego lani?

Neki poslodavac je odgovorio načelno, drugi konkretno, a neki su – poput Grada Varaždina – skroz ignorirali upit.

Iz Termoplina su nam, pak, prije tjedan dana, već u prosincu, odgovorili da odluka o božićnici još nije donesena. Gradska je tvrtka lani prihodovala 17 milijuna kuna pa se radnici nadaju da će, osim vjerojatno velikih bonusa za upravu, i oni dobiti nagrade za ogroman prihod tvrtke.

Radnici Solvisa i Gumiipexa prolaze najbolje. Stjepan Talan (Solvis) i Damir Kirić (Gumiimpex) uobičajeno su u županijskom vrhu pri nagrađivanju svojih radnika.

– Drago mi je čuti da će 75 % tvrtki u Hrvatskoj isplatiti veće božićnice ili 13. plaću. Naši će radnici ove godine dobiti 3000 kuna, a lani je božićnica bila za 1000 kuna manja. Naši su radnici svojim trudom i marljivošću to zavrijedili, a sljedeće godine će iznos, pretpostavljam, biti i veći, vidjet ćemo nakon zbrajanja rezultata – rekao je Stjepan Talan.

Tu se dotaknuo onoga što zamjeraju mnogi poslodavci – (pre)kasne aktivacije pozitivne odredbe.

– Njezina aktivacija na kraju godine znači dosta operativnih problema pri mogućoj isplati većih božićnica, jer velike kompanije imaju jasno određene budžete za nagrade pa je sad teško očekivati naglo povećanje iznosa božićnica – pišu ekonomski analitičari.

Gumiimpex i ove godine nagrađuje najbolje – 3500 kuna, što je više nego dvostruko veći iznos nego lani.

Dvostruko veću isplatu najavljuje i Vindija.

– Ovakvi su potezi itekako dobrodošli zaposlenicima i cijeloj poslovnoj zajednici. Slijedom toga, grupa Vindija će svim radnicima povećati iznos božićnica za 100 % u odnosu na prošlu godinu, te za svakog osigurati paket proizvoda i bon za trgovine, dao i dosad – kažu.

Boxmark Leather, kao jedan od najvećih poslodavaca, u Županiji i dalje u neprestanoj potrazi za radnicima, u prosincu će isplatiti 800 kuna, odgovaraju iz tvrtke i dodaju:

– Svakako ćemo za iduću godinu razmotriti isplatu većih nagrada o čemu će Uprava donijeti odluku u prvom kvartalu sljedeće godine.

Kitro i Konzum će zaposlene za Božić nagraditi s 500 kuna, Lidl i Kaufland s trostruko više – 1500 kuna.

Novu Uredbu pozdravlja i Varteks, ali Uprava ne može sa sigurnošću potvrditi (ne)isplatu božićnica.

– U ovom je trenutku to teško reći s obzirom na rezultate poslovanja i proces restrukturiranja kroz koje prolazi kompanija – odgovorili su nam iz Varteksa.

Gradske tvrtke Grada Varaždina u prosjeku će isplatiti 1500 kuna.

Radnici Čistoće će primiti 500 kuna božićnice plus 1000 kuna nagrade, Gradske tržnice 1000 kuna božićnice i 500 kuna na potrošačkom bonu, što je ukupno 500 kuna više nego lani. Varkom će isplatiti 1250 kuna prigodnu nagradu za Božić te uz to dar u naravi u iznosu od 600 kuna, što je 200 kuna više no 2017. godine.

Grad Varaždin je ignorirao pitanje. Upit smo poslali na mail adrese dvoje, od troje gradskih službenika za informiranje i protokol, nekoliko puta i nazvali za podsjetnik, ali izgleda su gradske božićnice tajna.

Varaždinska županija nema taj problem.

– Službenicima i namještenicima Varaždinske županije će se isplatiti božićnica u neto iznosu od 500 kuna te će im se, sukladno Pravilniku o porezu na dohodak, isplatiti dodatna plaća za 2018. godinu u iznosu od 1100 kuna.

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje