Povežite se s nama

U fokusu

Radnicima Gumiimpexa i Solvisa najveće božićnice, a djelatnicima Varteksa ništa!

Objavljeno:

- dana

Hoće li i koliko varaždinski radnici profitirati novom Uredbom Vlade o neoporezivim davanjima? Jesu li poslodavci spremni iskoristiti priliku o neoporezivom djelu do 7500 kuna? Ili će, boje se radnici, zbiti redove te pomiriti često i nepomirljive stavove pa božićnice isplatiti u jednakim iznosima, kao i lani, usprkos velikom poreznom rasterećenju?

Radnici se klade na ovo drugo.

Iako veći iznosi radnicima za povećanje božićnog budžeta, poslodavce realno ne bi stajalo ništa skuplje jer bi im mogli dali onoliko više koliko su dosad uplaćivali za porez, ovi su, kažu poučeni iskustvom, skeptični.

– Dosad u svom novčaniku nismo osjetili ni jednu mjeru Vlade o rasterećivanju poslodavaca, pa će vjerojatno tako biti i ovoga puta. Vlada je jako spora, ali i kad donese neku pozitivnu mjeru, radnici ju rijetko osjete na svojoj koži – kažu.

Prema procjenama ekonomista od rijetkih pozitivnih mjera Vlade, profitira manje od 5 % radnika i najmanje 50 % poslodavaca.

Rezultati istraživanju portala MojPosao na više od 600 ispitanika, govore da božićnicu očekuje 69% njih; jednako kao i lani, najviše ih očekuje novac, i to u iznosu od 1500 kuna.

Iako skeptični, to je gotovo 400 kuna više nego lani, kad je božićnica u prosjeku iznosila 1120 kuna.

Dok su zaposlenici državnih tvrtki gotovo sigurni u povećanje svog božićnog proračuna, radnici u tvrtkama s problemima pomirili su se s izostankom božićnice i dara.

Tko će koliko dobiti?

Zbog svega je Regionalni tjednik poslao upite na adrese brojnih varaždinskih poslodavaca s jednim pitanjem – Hoće li ove godine isplatiti božićnicu i koliko će ona biti veća nego lani?

Neki poslodavac je odgovorio načelno, drugi konkretno, a neki su – poput Grada Varaždina – skroz ignorirali upit.

Iz Termoplina su nam, pak, prije tjedan dana, već u prosincu, odgovorili da odluka o božićnici još nije donesena. Gradska je tvrtka lani prihodovala 17 milijuna kuna pa se radnici nadaju da će, osim vjerojatno velikih bonusa za upravu, i oni dobiti nagrade za ogroman prihod tvrtke.

Radnici Solvisa i Gumiipexa prolaze najbolje. Stjepan Talan (Solvis) i Damir Kirić (Gumiimpex) uobičajeno su u županijskom vrhu pri nagrađivanju svojih radnika.

– Drago mi je čuti da će 75 % tvrtki u Hrvatskoj isplatiti veće božićnice ili 13. plaću. Naši će radnici ove godine dobiti 3000 kuna, a lani je božićnica bila za 1000 kuna manja. Naši su radnici svojim trudom i marljivošću to zavrijedili, a sljedeće godine će iznos, pretpostavljam, biti i veći, vidjet ćemo nakon zbrajanja rezultata – rekao je Stjepan Talan.

Tu se dotaknuo onoga što zamjeraju mnogi poslodavci – (pre)kasne aktivacije pozitivne odredbe.

– Njezina aktivacija na kraju godine znači dosta operativnih problema pri mogućoj isplati većih božićnica, jer velike kompanije imaju jasno određene budžete za nagrade pa je sad teško očekivati naglo povećanje iznosa božićnica – pišu ekonomski analitičari.

Gumiimpex i ove godine nagrađuje najbolje – 3500 kuna, što je više nego dvostruko veći iznos nego lani.

Dvostruko veću isplatu najavljuje i Vindija.

– Ovakvi su potezi itekako dobrodošli zaposlenicima i cijeloj poslovnoj zajednici. Slijedom toga, grupa Vindija će svim radnicima povećati iznos božićnica za 100 % u odnosu na prošlu godinu, te za svakog osigurati paket proizvoda i bon za trgovine, dao i dosad – kažu.

Boxmark Leather, kao jedan od najvećih poslodavaca, u Županiji i dalje u neprestanoj potrazi za radnicima, u prosincu će isplatiti 800 kuna, odgovaraju iz tvrtke i dodaju:

– Svakako ćemo za iduću godinu razmotriti isplatu većih nagrada o čemu će Uprava donijeti odluku u prvom kvartalu sljedeće godine.

Kitro i Konzum će zaposlene za Božić nagraditi s 500 kuna, Lidl i Kaufland s trostruko više – 1500 kuna.

Novu Uredbu pozdravlja i Varteks, ali Uprava ne može sa sigurnošću potvrditi (ne)isplatu božićnica.

– U ovom je trenutku to teško reći s obzirom na rezultate poslovanja i proces restrukturiranja kroz koje prolazi kompanija – odgovorili su nam iz Varteksa.

Gradske tvrtke Grada Varaždina u prosjeku će isplatiti 1500 kuna.

Radnici Čistoće će primiti 500 kuna božićnice plus 1000 kuna nagrade, Gradske tržnice 1000 kuna božićnice i 500 kuna na potrošačkom bonu, što je ukupno 500 kuna više nego lani. Varkom će isplatiti 1250 kuna prigodnu nagradu za Božić te uz to dar u naravi u iznosu od 600 kuna, što je 200 kuna više no 2017. godine.

Grad Varaždin je ignorirao pitanje. Upit smo poslali na mail adrese dvoje, od troje gradskih službenika za informiranje i protokol, nekoliko puta i nazvali za podsjetnik, ali izgleda su gradske božićnice tajna.

Varaždinska županija nema taj problem.

– Službenicima i namještenicima Varaždinske županije će se isplatiti božićnica u neto iznosu od 500 kuna te će im se, sukladno Pravilniku o porezu na dohodak, isplatiti dodatna plaća za 2018. godinu u iznosu od 1100 kuna.

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje