Povežite se s nama

Međimurje

Početak izgradnje kanalizacije na Belici 2023. ako prođe prijava, veće sufinanciranje vrtića i općinske plaće

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Belice ove je godine čak četiri sjednice održalo putem e-maila, dok su uživo održane 7. sjednica aktualnog saziva Vijeća (30. ožujka) i svečana sjednica OV-a (24. lipnja). Nakon što je 19. srpnja 10. sjednica sa samo dvjema točkama organizirana putem e-maila, 11. sjednica u srijedu, 28. rujna, održana je uživo.

Na navedenoj je sjednici prisegnuo i novi vijećnik: radi se o Dejanu Janušiću, koji je na toj poziciji zamijenio dosadašnju vijećnicu HNS-a Kseniju Novak. Naime, Novak više ne može biti vijećnica na Belici zbog preseljenja na novu adresu, a zbog svega je došlo i do promjena u nekima od odbora.

Na aktualnom satu prva je govorila Petra Strahija, također vijećnica HNS-a. Nakon što je pohvalila uređenje staza na gardinovečkom groblju, pitala je hoće li se kod škole u Gardinovcu postaviti nova igrala. Načelnik Zvonimir Taradi na to joj je odgovorio da bi se do blagdana Svih svetih trebalo srediti i parkiralište kod groblja, a naručeno je i jedno igralo 2-u-1.

Nekoliko pitanja postavio je vijećnik SDP-a Viktor Herman.

– Zanima me kakvi su planovi s izvođenjem kanalizacije, s obzirom na promjene u vodstvu Međimurskih voda – rekao je Herman, upitavši i zašto se Festival krumpira ove godine nije održao u standardnom obliku, ali i što je sa sanacijom divljih odlagališta, posebno naglasivši ono u dijelu Belice koji se naziva “Kosovom”.

– Nova je direktorica Međimurskih voda izrazito agilna te je isto tako pristupila navedenom problemu. Prijava bi trebala ići ove godine, a ako prođe, s izvedbom Aglomeracije trebalo bi se započeti krajem 2023. godine – objasnio je Taradi. Što se Festivala krumpira tiče, dodao je da je odluka UMPMK-a bila da se ne održi kao inače, no umjesto toga dan krumpira obilježen je prilikom nedavnog otvaranja skladišta poduzeća Agrobela, kojem je prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Organiziranje Festivala unatoč tomu i dalje je u planu.

Usvojeni su izvještaji o radu načelnika i polugodišnjem izvršenju Proračuna, a vijećnici su prihvatili i prijedlog o povećanju plaća općinskim djelatnicima korekcijom koeficijenata za obračun. Također su usvojene odluke i sufinanciranju produženog boravka u OŠ Belica i pripadnoj Područnoj školi u Gardinovcu, a iznos sufinanciranja vrtića povećan je na 730 kuna po mališanu. Osim toga, usvojeni su i Procjena ugroženosti od požara te Plan zaštite od požara na području Općine Belica.

U Upravno vijeće Dječjeg vrtića Belica uime osnivača, Općine Belica, imenovane su tri članice: to su Majda Janušić, Petra Strahija i Martina Kolar.

Vijećnica SDP-a Jelena Krznar na kraju je sjednice predložila da se za vijećnike više ne ispisuju materijali za sjednice u fizičkom obliku, s obzirom na činjenicu da Belica slovi za ekološki osviještenu općinu. Taradi joj je replicirao da je Općina Belica još uvijek u tom smislu u tranziciji, no da je u planu nabavka tableta za vijećnike, čime bi se trebala eliminirati potreba za ispisom materijala.

Najam prostora Hrvatskoj pošti je produžen i za sljedeću godinu, a Općina Belica račun više neće imati u PBZ-u, već prelaze HPB-u. Sve odluke prihvaćene su jednoglasno.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje