FOTOGrad Lepoglava

U ponedjeljak, 8. srpnja, predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, poslovni direktor Dan Špicer i regionalni koordinator regije Centar Alen Konjević, u pratnji načelnice Odreda izviđača Lepoglava Tatjane Ficko i članice Odreda Mirele Varović, posjetili su Lepoglavu.

Razlog njihova dolaska je pokretanje inicijative za dobivanje statusa „Grad prijatelj izviđača“ koji se dodjeljuje gradovima koji sustavno pomažu razvoj skautskog pokreta na svome području.

Cilj projekta „Gradovi prijatelji izviđača“ je promicanje volonterstva, važnosti zaštite prirode i rada s mladima te razvijanje izviđačkog pokreta putem jačanja postojećih izviđačkih organizacija i osnivanja novih u mjestima gdje izviđači još ne djeluju.

Gradovi koji uđu u projekt i dobe titulu „Grada prijatelja izviđača“, potpisuju Povelju o suradnji i obvezuju se na ispunjenje navedenih ciljeva.

Potpisivanje Povelje najavljeno je za 8. prosinac i obilježavanje Dana grada Lepoglave.

Jedan od zaključaka sastanka je i prihvaćanje inicijative revitalizacije neiskorištenog zemljišta koje će Savez izviđača Hrvatske, u suradnji s Gradom, partnerima i sponzorima, staviti u funkciju izviđačkog kampa kojeg će moći koristiti domaći i strani izviđači.

Budući da tisuće izviđača iz zapadne Europe godišnje žele doći u Hrvatsku, izviđački kampovi omogućit će im siguran boravak, a jedan takav kamp s pripadajućom infrastrukturom koristit će i Odred izviđača Lepoglava, pa bi kamp bio u funkciji tijekom cijele godine.

Područje uz rijeku Bednju na kojem se nalazi pokusno polje od dva hektra gradskog zemljišta predviđeno je kao izgledna lokacija kampa.

Savez će izraditi Internet platformu gdje će se svi kampovi mapirati, uključujući i sve zanimljive sadržaje u okolici svakoga kampa koje će izviđači moći posjetiti i koristiti, a stranim će izviđačima olakšati organizaciju i planiranje puta u Hrvatsku.

Gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač izrazili su zadovoljstvo inicijativom i zaključcima sastanka.

Komentari

Komentara