Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava uskoro postaje „Grad prijatelj izviđača“

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 8. srpnja, predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, poslovni direktor Dan Špicer i regionalni koordinator regije Centar Alen Konjević, u pratnji načelnice Odreda izviđača Lepoglava Tatjane Ficko i članice Odreda Mirele Varović, posjetili su Lepoglavu.

Razlog njihova dolaska je pokretanje inicijative za dobivanje statusa „Grad prijatelj izviđača“ koji se dodjeljuje gradovima koji sustavno pomažu razvoj skautskog pokreta na svome području.

Cilj projekta „Gradovi prijatelji izviđača“ je promicanje volonterstva, važnosti zaštite prirode i rada s mladima te razvijanje izviđačkog pokreta putem jačanja postojećih izviđačkih organizacija i osnivanja novih u mjestima gdje izviđači još ne djeluju.

Gradovi koji uđu u projekt i dobe titulu „Grada prijatelja izviđača“, potpisuju Povelju o suradnji i obvezuju se na ispunjenje navedenih ciljeva.

Potpisivanje Povelje najavljeno je za 8. prosinac i obilježavanje Dana grada Lepoglave.

Jedan od zaključaka sastanka je i prihvaćanje inicijative revitalizacije neiskorištenog zemljišta koje će Savez izviđača Hrvatske, u suradnji s Gradom, partnerima i sponzorima, staviti u funkciju izviđačkog kampa kojeg će moći koristiti domaći i strani izviđači.

Budući da tisuće izviđača iz zapadne Europe godišnje žele doći u Hrvatsku, izviđački kampovi omogućit će im siguran boravak, a jedan takav kamp s pripadajućom infrastrukturom koristit će i Odred izviđača Lepoglava, pa bi kamp bio u funkciji tijekom cijele godine.

Područje uz rijeku Bednju na kojem se nalazi pokusno polje od dva hektra gradskog zemljišta predviđeno je kao izgledna lokacija kampa.

Savez će izraditi Internet platformu gdje će se svi kampovi mapirati, uključujući i sve zanimljive sadržaje u okolici svakoga kampa koje će izviđači moći posjetiti i koristiti, a stranim će izviđačima olakšati organizaciju i planiranje puta u Hrvatsku.

Gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač izrazili su zadovoljstvo inicijativom i zaključcima sastanka.

Život i društvo

Asfaltira se cesta u Čurilovcu, gradonačelnica Ratković obišla radove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Varaždinskih Toplica i ove se godine nastavilo s unapređenjem komunalne infrastrukture, a među kapitalnim projektima je modernizacija i rekonstrukcija cestovnih kolnika i nogostupa.

Za tu su namjenu u gradskom proračunu predviđena sredstva od gotovo 1,6 milijuna kuna.

Budući da je na području grada Varaždinskih Toplica čak 200 kilometara nerazvrstanih cesta, među prioritetima aktualne gradske vlasti je i uređenje upravo tih cesta i to u svim mjesnim odborima, stoga su ovih dana krenuli radovi u Mjesnom odboru Čurilovec. Riječ je o modernizaciji kolničkog zastora, odnosno asfaltiranju nerazvrstane ceste NC 1-068, na dionici dugoj 190 metara i širine 3 metra.

– Mnogo se radi u Varaždinskim Toplicama, ali osim što želimo urediti centar grada, važno nam je i kako se živi u svim našim mjesnima odborima. Trudimo se, a tako ćemo i nastaviti, kako bi naši građani bez obzira na to u kojem dijelu Varaždinskih Toplica žive imali uvjete i standard kakve imaju i stanovnici većih gradova. Kako mi to volimo reći, želimo asfalt ne samo do svake zgrade ili kuće, već i do svake klijeti – istaknula je toplička gradonačelnica Dragica Ratković prilikom obilaska radova.

Za asfaltiranje nerazvrstane ceste u Čurilovcu u proračunu je predviđeno oko 120.000 kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u 24 sata utvrdila 117 prekršaja prekoračenja brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sati na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani 24-satni nadzor brzine.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je ukupno 117 prekršaja prekoračenja najveće dopuštene brzine kretanja i 12 ostalih prekršaja.

Nadzor brzine proveden je na ukupno 65 različitih lokacija, od kojih su sve navedene lokacije prema prijedlozima građana, a nadzor na nekim lokacijama je proveden u više navrata.

Najveća brzina od 115 km/h očitana je u Ulici Banjšćina u Gornjem Knegincu, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Za počinjeni prekršaj, vozaču prijeti izricanje novčane kazne do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, te izricanje zaštitne mjere do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Za vrijeme provođenja akcije evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, te jedan prometni događaj na cesti u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Uzrok smrtnog stradavanja biti će poznat nakon obdukcije.

Nastavite čitati