Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski gimnazijalci nakon Eura u Francuskoj: Ostaje žal što nismo uzeli medalju

Objavljeno:

- dana

Nogometaši Druge varaždinske gimnazije na minulom Europskom srednjoškolskom prvenstvo osvojili su četvrto mjesto. U međuvremenu vratili su kući i danas su bili na svečanom prijemu u Županijskoj palači.

Učenici Druge gimnazije predstavljali su Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Francuskoj i u vrlo jakoj konkurenciji stigli su do “drvene” medalje. 

Uvjerljivo su prošli skupinu slaveći protiv Belgije 2:0, Švicarske 4:0 i Njemačke 6:0. U četvrtfinalu su bili bolji od Cipra nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca, no u polufinalu ih je zaustavio budući prvak, reprezentacija Turske rezultatom 3:0. Uslijedio im je susret za treće mjesto protiv Francuskoj, a na kraju je slavio domaćin s minimalih 1:0. 

– Turci su pokazali da su daleko ispred svih. Možda da samo igrali bez straha, mogli smo se im približiti, no realno nismo imali šanse. Što se tiče utakmice za treće mjesto, bili smo al pari s Francuzima, možda čak i bolji, ali bili smo već iscrpljeni budući da smo u sedam dana odigrali šest susreta. Ostaje žal što nismo stigli do medalje – rekao je kapetan hrvatske srednjoškolske ‘repke’ Ivan Posavec. 

Ponosni

Ponosna na svoje učenike bila je i ravnateljica Zdravka Grđan. 

– Ovaj uspjeh je iznad svih očekivanja. Zaista su bili vatreni, borbeni i visoko su podigli ljestvicu za neke buduće generacije. Sport nije samo sport, on je važan dio školovanja – dodala je Grđan. 

Svim učenicima, mentorima i ravanteljici Grđan čestitao je župan Predrag Štromar koji ih je primio u Županijskoj palači. 

– Hoćemo izvrnost i u sportu te se trudimo se na svim poljima biti najbolji – zaključio je Štromar.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje