Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Učenici u 3. OŠ Varaždin prisjetili se žrtve Vukovara

Objavljeno:

- dana

Dan sjećanja

U svi dijelovima Varaždinske županijem obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, a obilježili su ga i učenici u 3. Osnovnoj školi Varaždin. 

Učenici i učenice složili su lampione u obliku vukovarskog vodotornja i tako se prisjetili grada heroja. 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Predsjednik uprave Vindije: Vodili smo se prvenstveno interesom naših kupaca, zaposlenika i zajednice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Tržišne nestabilnosti koje su u 2022. započele ratnim sukobima i globalnim previranjima, prelile su se i u 2023. godinu, koju ćemo uvelike pamtiti po uvođenju eura, nezapamćenoj inflaciji i divljanju cijena u svim tržišnim aspektima, od energenata i sirovina do gotovih proizvoda i usluga raznih vrsta – istaknuo je za Poslovni dnevnik Nenad Klepač, predsjednik uprave Vindije.

Dodaje da je pred kraj godine izbila je još jedna velika kriza sa žarištem na Bliskom istoku, a koja je također snažno odjeknula na globalnoj razini.

– Međutim, ranija iskustva pružila su nam značajnu razinu fleksibilnosti te smo na razini Grupe Vindija i u ovoj godini nastavili pozitivan trend poslovnih iskoraka, vodeći se prvenstveno interesom naših kupaca, zaposlenika i zajednice. Stoga ćemo, kada se podvuče crta, 2023. godinu ipak pamtiti upravo u tom kontekstu – ističe Klepač i najavio što očekuje u 2024. godini.

– U nadolazećoj poslovnoj godini, djelovanje svih subjekata u prehrambenoj industriji i dalje će nedvojbeno diktirati tržišna kretanja, s cijenama energenata, repromaterijala i ostalih sirovina u prvom redu, kao i ostali vanjski faktori koji utječu na sigurnost farmi i proizvodnih kompleksa. Zahvaljujući najvišim standardima sigurnosti, strateškim ulaganjima, pravovremeno osiguranim sredstvima i naposljetku, pomnom osluškivanju zdravstvenih i funkcionalnih afiniteta i potreba kupaca, vjerujemo da ćemo i u nadolazećem vremenu kao domaći prehrambeni lider upravo mi biti ti koji postavljaju industrijske trendove – zaključio je.

Nastavite čitati

U fokusu

Požari, odroni, loša kvaliteta zraka… Odlagališta smeća predstavljaju veliku opasnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kolika opasnost prijeti od odlagališta govori i novi slučaj iz Zagreba, kad su bili ugroženi životi.

Bio je to drugi odron smeća na Jakuševcu u manje od mjesec dana. U odronu je jedan čovjek teško ozlijeđen, amputirana mu je ruka.

Bivši gradonačelnik Bandić govorio je da će sam sebe zapaliti ako se to odlagalište ne sanira, potom je aktualni gradonačelnik Tomašević u kampanji obećavao rješenja.

No, rješenja nema. Sada Tomašević zaziva za pomoć Vladu, a rješenje je prolongirao na drugi mandat.

Ne tako davno svjedočili smo i požarima na odlagalištima.

U Osijeku je početkom listopada ove godine izbio požar nezapamćenih razmjera, zapalile su se ogromne količine plastike. Stručnjaci su tada upozoravali ljude da zatvaraju prozore i ne izlaze ako ne trebaju zbog loše kvalitete zraka.

Samo nekoliko dana kasnije izbio je požar na odlagalištu kod Oroslavlja u Zagorju. Na sreću vatrogasci su ga na vrijeme uspjeli ugasiti.

Kad god se dogodi tako nešto imamo prilike svjedočiti prepucavanju političara, od lokalne do nacionalne razine. Međutim, u većini slučajeva ti isti političari ne pridaju previše pažnje problematici smeća u Hrvatskoj.

Pa uzmimo samo za primjer Varaždin koji na ulazu u grad ima balirano smeće više od 18 godina. Te bale nisu riješene upravo zbog politike, međusobnih podmetanja, lažnih prijava i inercije sustava.

Sada, nakon 18 godina napokon se našao kompromis gradske i državne vlasti i Vlada je pristala sa sto posto iznosa financirati sanaciju. Prije toga treba riješiti sporove vezane za bale.

Koliko još treba proći vremena da se napokon shvati koliko je problem otpada u Hrvatskoj bitan, odnosno kolika opasnost prijeti sa svih tih odlagališta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje