Povežite se s nama

Međimurje

Za trideset i tri međimurska sportska programa i projekta gotovo milijun kuna!

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija financirat će 33 sportska programa i projekta s ukupno 938.000 kuna kojima se nastoji stvoriti pozitivnije okruženje i poticati zdrav život svih generacija.

Ugovori s udrugama potpisani su danas u Velikoj vijećnici Međimurske županije na konferenciji za medije kojoj su uz predstavnike udruga, nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec te viši referent za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Nenad Ujlaki.

Međimurje među županijama s najviše registriranih sportaša i sportskih udruga!
Župan Posavec rekao je:

– Drago nam je da i ove godine u okviru Proračuna možemo pojačano ulagati u sport, s time da smo poseban naglasak stavili na djecu, mlade i onih programa koji okupljaju veći broj našeg stanovništva kroz sportsko-rekreativne programe. Naši sportaši postižu odlične rezultate te će Međimurska županija nastaviti poticati dobru praksu i suradnju u sportu – te dodao da brojke pokazuju da je Međimurje jedna od najsportskijih županija ako pogledamo broj registriranih sportaša i udruga.

Zamjenica Herman, kao predsjednica Povjerenstva za odabir sportskih programa i projekata, čestitala je nositeljima projekata koji su odabrani te ih pozvala je da se i dalje aktivno uključuju i prijavljuju na javne pozive i natječaje za sufinanciranje. Udruge su odabrane od strane Povjerenstva za odabir športski programa i projekata temeljem prijave na javni poziv, a sredstva za sufinanciranje bit će izdvojena iz Proračuna Međimurske županije za 2018. godinu.

U ime svih nositelja projekata na podršci se zahvalio Tomislav Horvat iz Udruge za sportsku rekreaciju „Vitae“ iz Čakovca.

– Potpora i sredstva koja su nam danas dodijeljena mnogo nam znače, jer je svaka kuna dobrodošla kako bi mogli ostvariti sve zamišljene projekte. Naš projekt usmjeren je na sportske škole kroz koje želimo djecu predškolskih uzrasta upoznati sa svim sportovima te potaknuti da se od malih nogu sustavno bave tjelesnom aktivnošću – dodao je Horvat.

Važno je spomenuti da prijašnjih godina nije bilo javnog poziva za sufinanciranje športskih programa i projekata te kao će Međimurska županija nastaviti provoditi ovu dobru praksu zajedno sa drugim projektima poput financiranja europskih i svjetskih prvenstava u Međimurju kojih ove godine ima 6, financiranja Zajednice sportskih udruga i dvoranskih sportova te mnoge druge programe.

Uspješni nositelj 33 projekta su: Ženski nogometni klub „Katarina Zrinski“ Čakovec, Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“ Čakovec, Teniski klub Prelog, Društvo športske rekreacije „Čaki“ Čakovec, Powerlifting klub „Pozoj“ Čakovec, Ženski rukometni klub „Zrinski“ Čakovec, Teniski klub „Franjo Punčec“ Čakovec, Kuglački klub „Željezničar“ Čakovec, Teniski klub „Dubrovčan“ Donja Dubrava, Udruga za sportsku rekreaciju „Vitae“ Čakovec, Karate klub „Globus“ Čakovec, Biciklistički klub „Mura Avantura“ Sveti Martin na Muri, Streličarski klub „Katarina Zrinski“ Čakovec, Boksački klub „Čakovec“ Čakovec, Nogometna škola Međimurje – Čakovec, Sportska udruga slijepih „Zrinski“, Stolnoteniski klub „Starr“ Varaždin, Odbojkaški klub „Nedelišće Elting“ Nedelišće, Nogometni klub Podturen, Šahovski klub Čakovec, Ženski odbojkaški klub „Kaštel“ Pribislavec, Nogometni klub „Polet“ Pribislavec, Nogometni klub BSK Belica, Košarkaški klub „Mladost“ Ivanovec, Muški rukometni klub Čakovec, Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, Nogometni klub Međimurje Čakovec, Planinarski klub Extrem Čakovec, Rukometni klub Prelog, Atletski klub „Međimurje“ Čakovec, Međimurski nogometni savez, Savez športskih ribolovnih društava Međimurske županije i Nogometni klub Međimurec Dunjkovec Pretetinec.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje