Povežite se s nama

Međimurje

Za novu kanalizaciju 370 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

AGLOMERACIJA

U prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu potpisani su ugovori o sufinanciranju dvaju velikih infrastrukturna projekata na području Međimurske županije u ukupnoj vrijednosti većoj od 370 milijuna kuna.

Investicija

Prvi projekt vezan je uz Aglomeraciju Donja Dubrava. Ukupna predvidiva vrijednost cjelokupnog projekta iznosi više od 236 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 189 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iz europskih fondova iznose 135,7 milijuna kuna. Ovim projektom predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga te općina Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba, kao i izgradnja centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Donje Dubrave.

73 kilometara kanalizacijskih cijevi bit će postavljeno u sklopu dvaju projekata aglomeracije u Međimurskoj županiji

Drugi projekt je Aglomeracija Mursko Središće, čija je vrijednost oko 227 milijuna kuna, od čega će se kroz europske fondove sufinancirati s oko 129 milijuna kuna. Realizacijom ovog projekta sustav odvodnje otpadnih voda dobit će Grad Mursko Središće, kao i općine Vratišinec, Selnica i Sveti Martin na Muri. Također je predviđena rekonstrukcija dijela postojećeg sustava odvodnje u naselju Mursko Središće te izgradnja središnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

– Potpisivanjem spomenutog ugovora slijedi jedan od najvećih investicijskih ciklusa u komunalnu infrastrukturu u Međimurju, čime se najsjevernija hrvatska županija nametnula kao regija s najvećim postotkom izgrađene vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u Hrvatskoj. Ovo ulaganje još je jedan dokaz uspješnog privlačenja europskih sredstava u standard i kvalitetu života građana Međimurja – rekao je međimurski župan Matija Posavec, koji je već u više navrata istaknuo da se novac za velike infrastrukturne projekte mora osigurati prvenstveno kroz različite natječaje ministarstava i drugih hrvatskih institucija, kao i kroz europske fondove, što je ovim ugovorom i potvrđeno. Tako se novac iz proračuna može usmjeriti na projekte od interesa udruga i građana Međimurja.

Rekonstrukcija

Sveukupno je predviđena izgradnja oko 60 kilometara gravitacijskih cjevovoda, 13 kilometara tlačnih cjevovoda, 34 precrpne stanice… U naselju Mursko Središće se planira rekonstruirati postojeći sustav odvodnje u dužini od oko 7,3 kilometara. Izgradit će se i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja.
 

Uz kanalizacijsku mrežu, postavit će se i središnji uređaji za pročišćavanje otpadnih voda

Uz ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, direktora Međimurskih voda Vladimira Topolnjaka i međimurskog župana Posavca, svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su i gradonačelnici te načelnici gradova i općina uključenih u projekt.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje