Povežite se s nama

Sponzorirani

5 kobnih grešaka koje čine korisnici kredita koji ga podižu bez korištenja kreditnog kalkulatora

Objavljeno:

- dana

Kada se odlučite za podizanje kredita, korištenje kreditnog kalkulatora može vam pomoći da izbjegnete brojne greške i da dobijete bolji uvid u stvarni trošak kredita te da planirate buduće obaveze.

Međutim, mnogi korisnici kredita se odlučuju za podizanje kredita bez korištenja ovog alata, što može dovesti do brojnih problema. U ovom članku ćemo razmotriti 5 najčešćih grešaka koje korisnici kredita čine kada ga podizu bez korištenja kreditnog kalkulatora.

 1. Nepravilno izračunavanje Efektivne kamatne stope (EKS) – Bez korištenja kreditnog kalkulatora, korisnici kredita često pogrešno izračunavaju EKS, što može dovesti do preplaćivanja kredita.
 2. Nepravilno planiranje budućih obaveza – Bez korištenja kreditnog kalkulatora, korisnici kredita često nemaju dovoljno informacija o otplatnoj tablici i ne mogu pravilno planirati svoje buduće obaveze.
 3. Preuzimanje prevelikog iznosa kredita – Bez korištenja kreditnog kalkulatora, korisnici kredita često preuzimaju prevelike iznose kredita, što može dovesti do financijskih problema i teškoća u otplati.
 4. Nepravilno odabiranje roka otplate – Bez korištenja kreditnog kalkulatora, korisnici kredita često ne odabiru pravi rok otplate, što može dovesti do preplaćivanja kredita ili teškoća u otplati.
 5. Nepravilno odabiranje kamatne stope – Bez korištenja kreditnog kalkulatora, korisnici kredita često ne odabiru pravu kamatnu stopu, što može dovesti do preplaćivanja kredita ili teškoća u otplati.

Kao što se vidi, korištenje kreditnog kalkulatora može pomoći korisnicima kredita da izbjegnu ove greške i da dobiju bolji uvid u stvarni trošak kredita te da planiraju buduće obaveze. Kako biste izbjegli ove greške i osigurali se da ste u mogućnosti redovito otplaćivati kredit, preporuča se korištenje kreditnog kalkulatora pri planiranju i podizanju kredita.

Što je kreditni kalkulator?

Kreditni kalkulator je jednostavan za korištenje i dostupan je besplatno na mnogim web stranicama banaka i financijskih institucija. Sve što trebate je unijeti neke osnovne informacije o kreditu, poput iznosa, roka otplate i kamatne stope i kalkulator Vam omogućava da izračunate Efektivnu kamatnu stopu (EKS) i planirate buduće obaveze.

Također, kalkulatori često imaju opciju za odabir različitih vrsta otplate, što vam omogućuje da odaberete najpovoljniju opciju za sebe.

Međutim, treba imati na umu da kreditni kalkulatori nisu uvijek 100% precizni. Rezultati koji se dobiju mogu biti različiti od stvarnih troškova kredita zbog različitih faktora kao što su promjena kamatnih stopa, provizija i drugih troškova. Stoga, važno je konsultirati se s bankom ili financijskom institucijom kako biste dobili točne informacije o kreditu i troškovima.

Kako izračunati Efektivnu kamatnu stopu (EKS)?

Efektivna kamatna stopa (EKS) je metoda za izračunavanje stvarnog troška kredita. Ona uključuje sve troškove vezane uz kredit, uključujući kamatu, provizije i druge troškove. EKS vam omogućuje da dobijete točnu sliku o stvarnom trošku kredita te je važna pri donošenju odluke o kreditu.

Postoji nekoliko načina da se izračuna EKS, a jedan od najjednostavnijih je korištenjem kreditnog kalkulatora. Kreditni kalkulator vam omogućuje da unesete potrebne podatke, uključujući iznos kredita, kamatnu stopu i rok otplate, te da izračunate EKS.

Međutim, ako želite izračunati EKS ručno, postoji nekoliko koraka koje trebate poduzeti:

 • Izračunajte nominalnu kamatnu stopu (NKS). NKS je kamatna stopa koja se navodi na kreditnoj ponudi.
 • Izračunajte proviziju. Provizija je iznos koji se plaća za korištenje kredita.
 • Izračunajte ostale troškove. Ovi troškovi mogu uključivati troškove osiguranja ili troškove za izdavanje kredita.
 • Izračunajte EKS. EKS se izračunava koristeći formulu: EKS = (1 + (NKS + provizija + ostali troškovi) / 100) ^ (12 / rok otplate) – 1

Rezultat koji ste dobili je vaša Efektivna kamatna stopa (EKS)

S obzirom na to da je EKS važan faktor pri donošenju odluke o kreditu, preporuča se da se izračuna EKS kako bi se dobila točna slika o stvarnom trošku kredita. Korištenjem kreditnog kalkulatora ili izračunavanjem EKS-a ručno, korisnik može imati bolji uvid u kredit i planirati svoje financije u skladu sa tim.

Kako koristiti kreditni kalkulator za planiranje budućih obaveza?

Jedna od najkorisnijih značajki kreditnog kalkulatora je mogućnost promjene različitih varijabli, kao što su iznos kredita, kamatna stopa ili rok otplate. To vam omogućuje da vidite kako se promjene u tim varijablama odražavaju na EKS i otplatnu tablicu te da odaberete najpovoljniju opciju za sebe.

Također, kreditni kalkulatori često imaju opciju za odabir različitih vrsta otplate, poput anuitetne otplate ili linearne otplate. Anuitetna otplata podrazumijeva plaćanje jednake mjesečne rate tijekom cijelog roka otplate, dok linearna otplata podrazumijeva smanjivanje mjesečne rate tijekom vremena.

Korištenjem kreditnog kalkulatora za planiranje budućih obaveza, korisnik ima bolji uvid u svoje financije te može bolje planirati svoje buduće troškove. To može pomoći u izbjegavanju financijskih poteškoća i osigurati da korisnik može redovito otplaćivati kredit.

U svakom slučaju, prije nego što se odlučite za kredit, preporuča se da se posavjetujete sa stručnjakom ili se informirajte o drugim mogućnostima financiranja, kao što su krediti bez kamata ili beskamatni krediti.

Sponzorirani

Varaždinci više ne moraju putovati u Zagreb da bi obavili najmodernija laboratorijska testiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je dobio svoj prvi privatni laboratorij. Poliklinika Analiza Varaždin otvorena je početkom ožujka, a visoko specijalizirane laboratorijske usluge od sada se mogu obaviti radnim danima u blizini varaždinske bolnice.

Poliklinika Analiza već ima laboratorije u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Dugopolju, Šibeniku i Zadru. Novootvoreni je laboratorij u Varaždinu već deveta poslovnica Poliklinike Analiza, što je čini najvećim lancem laboratorija u Hrvatskoj.

Poliklinika Analiza uz svakodnevne testove poput krvne slike, jetrenih enzima, šećera u krvi, bubrežnih pokazatelja, hormona i tumorskih markera, nudi i moderne visoko specijalizirane testove poput testova intolerancije na hranu, najširih panela alergijskih testova iz krvi, mikrobioma, genetskih testova, testova očinstva, testova za onkološke bolesnike, testova metaboličkih i autoimunih bolesti, preosjetljivosti na metale i minerale u kosi, kao i brojne druge.

– S obzirom na to da značajan broj naših klijenata dolazi s područja Varaždinske i Međimurske županije, kao i na činjenicu da upravo iz tih županija dolazi veliki broj upita za posebne usluge koje nudimo, htjeli smo svojim korisnicima pružiti još bolju i kvalitetniju uslugu. Upravo iz tog razloga odlučili smo otvoriti laboratorij u Varaždinu, odmah pored Opće bolnice, kako bismo bili što dostupniji korisnicima. Otvaranjem prvog privatnog laboratorija u Varaždinu želimo doprinijeti kvaliteti zdravstvene usluge na području Varaždinske županije i okolnih županija koje gravitiraju Varaždinu – rekao je Marin Bosotina, osnivač i ravnatelj Poliklinike Analiza.

Radno vrijeme Poliklinike Analiza u Varaždinu je radnim danom od 07:00 – 15:00 na adresi Janka Jurkovića 2A.

Poliklinika Analiza je osnovana 2001. godine kao dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge. Sveobuhvatnost testiranja, inovativne usluge, uključivanje liječnika specijalista nakon obavljene laboratorijske dijagnostike, poslovne jedinice diljem Hrvatske, baš kao i dugogodišnja tradicija pružanja visokokvalitetnih usluga, izdvajaju Polikliniku Analiza kao jednog od lidera u segmentu privatnog zdravstva. U 2022. godini Poliklinika Analiza je imala 180 tisuća klijenata.

Više informacija pronađite na službenim stranicama www.poliklinika-analiza.hr ili zatražite slanjem e-maila na adresu [email protected] i telefonski na broj 01 2099 880.

Nastavite čitati

Sponzorirani

VIS Promotex zapošljava računovođu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tvrtka VIS vodeća je tvrtka u regiji u svojoj djelatnosti s tradicijom dužom od 90 godina. VIS
posluje u djelatnostima profesionalnih promotivnih suncobrana i ostalih promotekstilnih
proizvoda, a svoju široku paletu proizvoda izvozi na preko 50 inozemnih tržišta Europe i
svijeta. Snaga tvrtke te njena konkurentna prednost očituje se u zaokruženosti poslovnih
procesa proizvodnje.

Tražimo iskusnu i odgovornu osobu za radno mjesto:
RACUNOVOĐA/RAČUNOVOTKINJA

Potrebna stručna sprema: VŠS/VSS

Radno iskustvo: 2 godine

Potrebno zvanje: Ekonomija

Način rada: Smjena-prijepodne

Vrsta zaposlenja: Na neodredeno

Naknada za prijevoz: U cijelosti

Uvjeti:

 • Samostalno obavljanje računovodstveno-knjigovodstvenih poslova
 • Izvještavanje i izrada analize, priprema podataka za reviziju.
 • Ostali knjigovodstveni poslovi u skladu s poslovanjem tvrtke.

Ostali uvjeti:

 • Fleksibilnost i komunikativnost
 • Spremnost na timski rad
 • Samoinicijativnost i odgovornost
 • Odlično poznavanje osnovnih računalnih aplikacija (Microsoft Office, e-mail)

Mogućnosti za posloprimce:

 • Mogućnost napredovanja
 • Rad u poticajnom timu
 • Kontinuirano usavršavanje
 • Prilika za osobni i profesionalni razvoj

Molbe sa CV-om šaljite u formatu .doc ili .pdf na e-mail adresu:
[email protected]
ili pisanim putem na adresu:
VIS PROMOTEX d.o.o. Adolfa Wisserta 3/a 42000 Varaždin, Hrvatska
Rok za predaju: 31.03.2023

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje