Povežite se s nama

Međimurje

Međunarodna revija filma za djecu od 5. do 8. ožujka po šesti put u Čakovcu

Međunarodna revija

Objavljeno:

- dana

Već šestu godinu zaredom čakovečki Centar za kulturu organizira Međunarodnu reviju filma za djecu i mlade. Dio je to obrazovnog, ali i zabavnog programa s ciljem podizanja svijesti o filmskoj umjetnosti u osnovnim i srednjim školama te razvoja medijske kulture.

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana za predstavnike medija u Centru za kulturu, tamošnja voditeljica filmskog programa, Marina Oskoruš, poželjela je dobrodošlicu sudionicima i rekla nekoliko riječi o predstojećoj, 6. međunarodnoj reviji filma za djecu i mlade koja će se održati od 5. do 8. ožujka u Čakovcu.

-Došli smo do šestog izdanja i zahvaljujući tome što smo uspjeli ući u planove i programe škola, 8 filmova će odgledati 3.000 djece. Djeci treba pružiti beskrajno mnogo da im se pokaže da postoji umjetnička forma filma koja pruža katarzu i poistovjećivanje od najranije dobi. Centar za kulturu je kino koje želi prikazati najbolje iz A produkcije europskih filmskih festivala, kad je u pitanju Cannes, Berlin, Venecija… Veleposlanstvo Kraljevine Švedske i Goethe institut iz Zagreba bili su nam pokrovitelji. To znači da smo dobili pravo na prikazivanje filmova.

Konferenciji su prisustvovali i Vanja Andrijević, producentica, distributerka i promotorka nagrađivanog filma „Ježeva kuća“ Eve Cvijanović; Marko Pekić, predstavnik distributerske kuće posvećene filmu za djecu i mlade RADAR, te glumci koji su posudili svoje glasove u sinkroniziranoj hrvatskoj verziji danskog animiranog filma „Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“: mladi Darin Pavišić koji tumači jednu od glavnih uloga, Nikica Viličić i Kristijan Ugrina.

Film „Ježeva kućica“ premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Berlinu i dosad je osvojio 28 nagrada. Snimljen je prema dobro poznatoj kratkoj priči Branka Ćopića, a produciran je u suradnji s kanadskim Nacionalnim filmskim odborom, najvećom kanadskom institucijom za animirani i dokumentarni film. Glazbu potpisuje Darko Rundek, dok je glasove svim likovima posudio Rade Šerbedžija. Kratkometražni film traje 10 minuta, a u sklopu revije bit će prikazan dva puta: u utorak, 6. ožujka u 10 sati, neposredno prije filma „Pčelica Maja – medene igre“, i dva dana kasnije u istom terminu, prije filma „Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“.

 

O potonjem je više rekao Marko Pekić.

-Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da imamo višegodišnju uspješnu suradnju sa Centrom za kulturu Čakovec gdje kroz niz i redovnih i posebnih programa donosimo filmove za mladu publiku u Čakovcu i okolici. Tako na ovoj reviji predstavljamo čak dva filma, imamo i film „Mali gangster“, ali ono zbog čega smo se najviše ovdje okupili jest da predstavimo film „Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“.

S tim filmom ova revija pokazuje da je izuzetno narasla. Taj film imao je svoju premijeru na festivalu u Berlinu, a nepunih dvadesetak dana nakon Berlina među prvima u svijetu imat će ga prilike vidjeti ovdašnja publika. Radi se o filmu koji je u službenom programu Berlinalea. Dolazi iz Danske, snimljen je prema popularnoj danskoj slikovnici. Kritike su izuzetno dobre, ocijenjen je iznimno zabavnim i zanimljivim.

Darin Pavišić kojem je ovo prva filmska uloga, i Nikica Viličić

Mladom Darinu Pavišiću ovo je bila prva filmska uloga. Pričao je o svom uzbudljivom iskustvu.

-Dijalog ponekad treba ponoviti 20, 30 puta. Crtić mi je super, odjednom se pojavi velika kruška koja je kuća, nakon kuće postala je brod… Sigurno će se svidjeti mojim prijateljima. Na snimanju smo imali slušalice gdje smo čuli vlastite glasove, kad sam jednom viknuo, gotovo su mi puknuli bubnjići!

Nikica Viličić dometnula je kako je najvažnije liku udahnuti život, emociju i kontekst i poistovjetiti se s njim. Složila se s Kristijanom Ugrinom da se snimajući zabavljaju, a Ugrina je dodao:

-Ovaj posao je istovremeno i najljepši i najteži, no to zapravo i nije posao, nego poziv. Ako se osjećate pozvanima za posao glume, ništa vam neće predstavljati problem.

Prije svake projekcije bit će održan kratki uvod u gledanje filma u kojem će se upozoriti na glavne tematske elemente. Radionice nakon filmova održavat će se u Maloj sceni “Vinko Lisjak”. Cijena ulaznice za organizirani posjet je 15 kuna. Predbilježbe i sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 040/310-488, u propagandi Centra na [email protected] ili osobno kod Ljiljane Mučić te na službenoj stranici Centra za kulturu.

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisana Povelja o prijateljstvu sportskih zajednica Preloga i Velike Gorice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, dugogodišnje prijateljstvo i suradnju sa Zajednicom sportskih udruga Grada Velika Gorica, okrunila je u srijedu, 29. ožujka, potpisivanjem Povelje o suradnji.

Povelja „Sportske zajednice prijatelji“ potpisana je s namjerom učvršćivanja suradnje, razmjene iskustava, zbližavanja članstva, stvaranja trajnih sportskih veza te suradnje na promociji i razvoju sporta u Prelogu i Velikoj Gorici.

Povelju su potpisali predsjednici i tajnici sportskih zajednica Goran Kovačić i Darko Blažinčić s jedne te Dejan Naranđa i Neven Hercigonja s druge strane, a svoj potpis na Povelju stavio je i direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen.

Svečanom činu potpisivanja upriličenom u Gradskoj upravi Velike Gorice, nazočio je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar sa svojim zamjenikom Nevenom Karasom i predsjednikom Gradskog vijeća Darko Bekićem, dok je delegaciju Grada Preloga predvodio predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

– Ono što mene osobno veže s Velikom Goricom su brojne ljute odigrane rukometne utakmice. Niti i poveznica ima u sportu, a tu su naravno i brojna prijateljstva zbog čega mi je drago što ćemo ostati u dobrim i otvorenim odnosima. Ono čemu se posebno nadam su budući uspješni zajednički sportski projekti – naglasio je Ujlaki.

U Velikoj Gorici putem sportske Zajednice djeluju 52 punopravne članice s više od 7000 sportaša, dok preloška broji tridesetak udruga s više od 1200 registriranih sportaša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje