Povežite se s nama

Međimurje

U 96. godini preminuo najstariji ispirač zlata u Hrvatskoj Matej Horvat Japica

Objavljeno:

- dana

U 96. godini preminuo je najstariji ispirač zlata u Hrvatskoj. Riječ je o Međimurcu Mateju Horvatu Japici.

On je krajem rujna prošle godine proslavio 95. rođendan. Bio je jedini živući ispirač zlata u Hrvatskoj, ali vrlo vjerojatno i u Europi.

Najviše je zlatara, njih dvjesto sa stotinu čamaca dolazilo je iz njegova sela, gdje je bila i otkupna stanica. U susjednim mjestima Svetoj Mariji je bilo osam, a u Donjoj Dubravi dvadeset. Majstoru ispiraču Japicu je preporučio rođak.

– Nije Drava oduvijek bila mirna, njezina surovost znala je oduzeti i živote. Nama zlatarima dala je mnogo. Othranila je naše obitelji, školovala djecu u i hvala joj na tome – rekao je nam je Horvat.

Bio je najveći promotor tradicije zlatarenja u Međimurju.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje