Povežite se s nama

Život i društvo

Uskoro stiže bibliobus u Novi Marof i Općinu Breznički Hum

Objavljeno:

- dana

Suradnici na provedbi projekta “Čitanje na kotačima” posjetili su tvrtku AUTOBUS d.o.o., ovlaštenog zastupnika Iveco Busa, s kojim je nedavno sklopljen ugovor za nabavu kombi vozila koje će se prenamijeniti u pokretnu knjižnicu.

Bila je to prilika za razgled jednog identičnog gotovog vozila nalik onome koje će biti isporučeno novomarofskoj knjižnici. Kombi se trenutno preuređuje u bibliobus kod nadograditelja, a bit će opremljen policama za knjige i kutijama za pohranu knjiške građe, dok će knjižničar imati svoj vlastiti pult za posudbu.

Nabava novoga kombi vozila koštat će 745.000 kuna. Kombi će biti oslikan na prepoznatljiv način te opremljen vanjskim razglasom kojim će se označavati dolazak bibliobusa na stajalište.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.062.619,02 kuna a financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.753.226,17 kuna, dok će ostatak iznosa od 309.392,85 kuna biti podmiren iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Novomarofska knjižnica jedna je od 12 knjižnica koje su dobile bespovratna sredstva za provedbu projekata u sklopu poziva „Čitanjem do uključivog društva“. Projekt traje do 16. rujna 2023. godine, dok će bibliobusna služba biti dostupna i nakon završetka projekta.

Život i društvo

Jelena Sekelj na konferenciji ASCE-a prezentirala s kojim se izazovima varaždinsko groblje susreće zbog klimatskih promjena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konferencija pod nazivom ‘Groblja kao kulturna baština europskih uspomena’ (u izv. engl. ‘Cemeteries as cultural spaces of European memory’) održana je u petak, 20. rujna u Budimpešti u sklopu godišnje skupštine Udruženja znamenitih groblja Europe  (u izv. eng. ‘Association of Significant Cemeteries of Europe –  ASCE).

Nakon što je Máté Vincze, zamjenik državnog tajnika u Ministarstvu kulture i inovacija Mađarske otvorio konferenciju, sudionicima su se obratili i predsjednica ASCE-a Lidija Plibersek, Miklós Réthelyi, član Nacionalnog odbora za spomen i milosrđe, predsjednik Mađarskog nacionalnog odbora UNESCO-a, te Gábor Móczár, glavni ravnatelj Nacionalnog instituta za baštinu.

Ovogodišnja konferencija obradila je nekoliko ključnih tema: ulogu europskih groblja kao čuvara zajedničkog sjećanja, njihov značaj za turizam i obrazovanje, te upravljanje hortikulturom i očuvanje okoliša u svjetlu klimatskih promjena.

Posljednja tema bila je posebno zanimljiva i aktualna, s obzirom da se brojna europska groblja susreću s izazovima održavanja zelenila uslijed klimatskih promjena. Kako smo se s time uhvatili u koštac u Varaždinu, prezentirala je direktorica parkova, Jelena Sekelj.

Problem prisutan već jako dugo vremena rješava se multidisciplinarnim stručnim pristupom, naglasila je ovom prilikom Sekelj te predstavila rezultate analiza, uzroke lošeg zdravstvenog stanja tuja te metode revitalizacije koje se primjenjuju u svrhu očuvanja vrijedne zelene baštine.

U ovom dijelu konferencije s prezentacijom je učestvovao  i  Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu koji je govorio o zanimljivoj povijesnoj ličnosti čije se posljednje počivalište nalazi na varaždinskom Gradskom groblju.

Riječ je o barunu Titusu Kargeru zaslužnom za pronalazak Krune Sv. Stjepana, koja je bila skrivena i smatrana izgubljenom nakon mađarske revolucije 1848. godine.

Datum godišnje skupštine i stručne konferencije ASCE-a ove se godine poklopio s Danima kulturne baštine, stoga su domaćini za goste organizirali noćnu interaktivnu šetnju  grobljem Fiumei út, gdje su obogatili doživljaje glazbom, poezijom, svjetlosnim instalacijama, plesom, čokoladom kod grobnice obitelji Gerbeaud, a kod Sv. Križa mirisom tamjana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Orači Krunoslav Mužic i Vladimir Pocedulić predstavljali našu županiju na Državnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Županijski Savez Poljoprivrednih Udruga

Unatoč kiši i teškim uvjetima na terenu, predstavnici 13 županija u subotu, 28. rujna odmjerili su snage na 20. Državnom natjecanju u oranju, koje je održano u Velikoj Gorici.

Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Varaždinsku županiju su predstavljali Krunoslav Mužic u kategoriji premetnjaka i Vladimir Pocedulić u kategoriji ravnjaka.

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka, na posljetku je osvojio Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije, dok je u ravnjacima najbolji bio Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije. Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja će Hrvatsku predstavljati na Savjetom natjecanju u oranju koje će se održati u Češkoj.

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Tugomir Majdak, također je naveo kako će u rujnu 2026. godine, Hrvatska biti domaćin Svjetskog natjecanja u oranju koje će se održati u Osijeku.

Iako predstavnici iz Varaždinske županiji nisu izborili plasman na svjetsko natjecanje u oranju, dobre zabave nije nedostajalo, kao ni finih jela u kojima su uživali svi okupljeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje