Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski fotograf Artur Kulčar bio je bonvivan kakvog više nema i neće ga biti, a svojem psu Boyju već tada redovito je rezao nokte

Objavljeno:

- dana

Spomenete li varaždinskim 70 ili 80-godišnjacima pokojnog fotografa Artura Kulčara, uglavnom se odmah zajapure. To ne čudi jer su njegove brojne nepodopštine odavno ušle u urbanu legendu, a njegovog ljubimca – njemačkog boksera Boya još dobro pamti doajen varaždinskog novinarstva Ivica Dolenec.

Veseljak

– Moj pokojni otac bio je česta mušterija fotoateljea Kulčar u Koklodvorskoj ulici, te je dobro poznavao Artura i njegovu suprugu Elizabetu (Bežiku). U atelje se nije moglo ući kako se kome prohtije jer već na dvorišnim vratima namjernike je dočekivao Boy. Bio je odlično dresiran i kada je Artur u tamnoj komori razvijao negative i fotografije, njegov miljenik nikoga nije puštao u atelje. U takvim situacijama iskesio bi zube i lagano zarežao bez milosti. Nije bilo druge nego čekati gazdu da se pojavi na vratima – prisjeća se Dolenec od kojeg doznajemo da je Kulčar bio iznimna osobnost.

Primjerice, nakon što je preminuo 1967., njegove zgode, nezgode i vicevi prepričavani su desetljećima.

Panorame Varaždina ateljea Kulčar čest su motiv na starim razglednicama

– Kulčar je često bio jako nezgodan u društvu, pa i krajnje bezobrazan prema ženama. Pogotovo kada je dublje zavirio u čašicu i u takvim opuštenim trenucima objašnjavao je između ostalog zašto je jako važno brinuti o šapicama njegovog ljubimca. Tako je cijeli Varaždin znao da on svom psu redovito reže nokte, jer kad Boy je.e, kujicu ne grebe! – rekao je kroz smijeh Dolenec.
Na njega se nadovezao Marijan Ljubek, koji pamti Kulčarovu (ne)zgodu nakon pijanke u restoranu Istra.

– Nakon što je Artur po običaju “zaružio”, jako ga je “stisnulo” te se pomokrio po zidu odmah kod ulaznih vrata u bivši Hotel Novak u Ulici Ivana Kukuljevića. Međutim, naišao je milicajac koji ga prvo hvata za rame, a evo i kako je tekao taj urnebesni razgovor: “Druže, tu ne smiješ pišati! Je, a kaj morem kad mi je baš sila. Dobro, onda ćeš odmah platiti kaznu od 50 dinara. Može, evo ti 100 dinara. Je, nemam ti ja sitnije novce za to razmijeniti, idemo mi skupa do stanice. Ma nejdemo nikam, daj se i ti tu lepo kraj mene popišaj, ja te častim!” Takvih njegovih cirkusijada bilo je na pretek – veli Ljubek.

Artur je u Istru uvečer odlazio i kada bi u hotelu odsjedali talijanski lovci.

– Jedne večeri u taj hotel u kojem je obavezno svirala glazba, Artur dođe s psom. Međutim, šef sale Matačić zabranio mu je ulaz. Artur je potom zatražio da mu se objasni zašto psi talijanskih lovaca mogu čak u hotelsku kuhinju, a on sa svojim Boyom ne smije za šank kod pipničarke Marice. Odgovor nije dobio, ali je dobio slobodan ulaz – prisjeća se Miroslav Hreljac.

Bežika i Artur stanovali su iznad kavane na Korzu

Iz svih dosad publiciranih kratkih biografskih podataka nemoguće je doznati nepoznate detalje o životu ovog vrhunskog varaždinskog fotografa kod kojeg je zanat između ostalih izučio i Ljubo Opačić, otac akademskog slikara Nenada Opačića. Međutim, s obzirom na to da je Artur bio stalna “mušterija” žandarima propale Kraljevine Jugoslavije, redarstvenicima Pavelićeve NDH te Titinim milicajcima i udbašima, potražili smo u Hrvatskom državnom arhivu spise koji, pokazalo se, do detalja razotkrivaju sve značajnije događaje iz njegovog fascinantnog života.

Umoran Tito i “gole žene”

Tako iz jednog dokumenta doznajemo da je 5. prosinca 1963. godine milicionar Mile Resanović službeno prijavio Artura zbog “povreda ugleda maršala Tita”.

– Prijavljujem vam Kulčar Artura (Herman), sina Artura i majke Justine, rođenog 13. kolovoza 1904. godine u Varaždinu, gdje i sada stalno prebiva na adresi Trg Narodnih heroja 2 (Korzo, tada je stanovao iznad kavane u susjedstvu obitelji Leljak, op.a.). Dana 15. listopada oko 10 sati imenovani se nalazio u hotelu “Janje” u Varaždinu. Tom prilikom stajale su na jednom stolu novine Vjesnik gdje je na prvoj strani velikim slovima pisalo: “Drug Tito je jučerašnji dan proveo u odmoru” – piše uvodno u prijavi naslovljenoj Stanici narodne milicije u Varaždinu.
Potom spomenuti milicionar prelazi na corpus delicti.

– Pročitavši to, Artur Kulčar je rekao: “Jeb.o mu ja majku, sigurno se umorio hodajući po Americi, sigurno mu nešto fali i valjda mu je loše u Americi!” (…) – piše između ostalog u obrazloženju Arturovog prekršaja protiv javnog reda i mira bivše države.

Milicionar Mile Resanović službeno je 1963. prijavio Artura zbog “povreda ugleda maršala Tita” koji se provodio u SAD-u

Artur Kulčar je te, 1963. godine, još uvijek bio aktivan fotograf. Slikao je u svom studiju maturantice i prelijepe varaždinske dame čije je portrete izlagao na panou postavljenom na istočnom zidu Gradske vijećnice. No, fotografirao je on i razgolićene malodobne djevojčice, što mu je zbog počinjenih krivičnih djela protiv javnog morala 1949. godine priskrbilo presudu Kotarskog suda. I to – “U Ime Naroda!”.

– (…) Optuženi Kulčar Artur kriv je što je tjerajući svoj fotografski obrt u Varaždinu, a bavio se snimanjem i izrađivanjem snimaka golih žena, fotografirajući iste u posve nenaravnim pozama. Tako je polovicom mjeseca kolovoza 1949. godine domamio u svoj atelje 13-godišnje djevojčice, koje je prethodno opio rakijom, a nakon toga gole fotografirao. Prije ovoga čina, doveo je u svoj atelje (precrtano, vjerojatno djevojku ili ženu, op.a.) koju je u pijanom stanju fotografirao i to donje dijelove tijela. Pa je takove slike nemoralnog karaktera u više primjeraka izradio, te prikazivao u pripitom stanju gostima (…) – piše između ostalog u presudi koja je izrečena dok je Kulčar još bio u pritvoru.

Na meti SDB-a

Štoviše, junaku naše priče osim milicije i pravosuđa, bavili su se intenzivno i varaždinski udbaši. Naime, služba Državne bezbjednosti (SDB) je 60-setih godina prošlog stoljeća svoje špije angažirala za uhođenje zaposlenika izvozno-uvoznog odjela Varteksa. Njihovi strani poslovni partneri odsjedali bi u Istri, a baš tu je Artur bio kao kod kuće. Njemački jezik govorio je perfektno te su udbaši s velikim zanimanjem pokušali doznati što je jednom prilikom u restoranu šaputao s poslovnjakom Joachimom Kobom. Udbaši su od ovog susreta napravili pravu dramu i u svojoj varaždinskoj jazbini zaključili da je Kulčar tijekom Drugog svjetskog rata sigurno morao biti agent Hitlerove tajne službe (Sicherheitsdiensta).

– (…) Pošto nismo uspjeli utvrditi kako je došlo do susreta između kulčara i Koba, ova stvar predstavlja izvjestan interes, to tim prije, jer je poznato da je njemačka obavještajna služba nakon oslobođenja radila na aktiviranju niz svojih agenata iz perioda rata u našoj zemlji. U vezi sa svim bit će nužno zavesti kontrolu pošte Kulčar Artura (…) – naglašava u službenoj zabilješki operativac SDB-a Pavle Momić.

Kulčar je za tjednik Svijet fotografirao Fritzu Barbot, miss Varaždina 1928. godine

Njegov pak kolega, Marinko Arsenić, u “uredovnoj zabilješki” sastavljenoj 14. studenog 1958. godine navodi da je Artur bio pozvan na obavijesni razgovor, radi upozorenja na posljedice jer je sklon u društvu prepričavati i davati neumjesne, neprijateljske izjave u odnosu na razne privredne mjere i na razvitak socijalizma u zemlji.

– (…) Kulčar uporno tvrdi da on protiv današnjice nema ništa, jer da mu nikada nije bilo dobro kao danas, pa tim više da ga ne bi ništa ponukalo na to, da bi njegove izjave bile neprijateljskog karaktera, nego želi da se one shvate kao šale, koje su kako on kaže i sam vidi nisu u mjestu niti su umjesne za prepričavanje u društvu (…) – piše Arsenić koji na kraju dokumenta zaključuje da je Artur rastrojen čovjek.

Uostalom, SDB je još 1953. godine iz prijave automehaničara Andrije Kašikovića, bivšeg stanara lepoglavske kaznionice, doznao da Artur ne podnosi ni novu – narodnu Armiju.

Mrzio vojsku

– (…) U prodavaonici (kod kolodvora, op.a.) pred mojom ženom je govorio kako je dobio poziv za rezervu i da mora ići u vojsku. Dalje je govorio da je do sada služio više vojski i da su sve propale. Pa će tako propasti i ova, jer da ga država i vojska misle upropastiti dok bude u vojsci. Ali on se ne boji da će ga upropastiti, već će on prije upropastiti vojsku, jer ona neće od njega imati nikakve koristi (…). Potom se obratio mojoj budućoj ženi koja se nalazila iza prodajnog pulta riječima: “O Tereza, je..m ti Boga šta si uzela za muža tog majmuna”(…) – izjavio je Kašiković u zapisnik službenicima bivšeg Sekretarijata za unutrašnje poslove NRH.
U idućem nastavku između ostalog donosimo detalje o Arturovoj obitelji, njegovom školovanju, suprugama i ljubavnicama, fotografkinji Tonki (Vajda) Kulčar, obrtništvu i razlozima koji su doveli do toga da 1942. godine postaje glavnim fotografom varaždinskog ustaškog redarstva.

Artur Kulčar 1945. godine fotografirao je Nenada Polaka pokraj malog željeznog čovjeka (zbirka N. Polak)
Kod Artura je zanat između ostalih izučio i Ljubo Opačić, otac akademskog slikara Nenada Opačić,a koji čuva preciznu vagu za kemikalije iz fotolaboratorija ateljea Kulčar
Grobnica obitelji Kulčar na varaždinskom groblju

Život i društvo

Jelena Sekelj na konferenciji ASCE-a prezentirala s kojim se izazovima varaždinsko groblje susreće zbog klimatskih promjena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konferencija pod nazivom ‘Groblja kao kulturna baština europskih uspomena’ (u izv. engl. ‘Cemeteries as cultural spaces of European memory’) održana je u petak, 20. rujna u Budimpešti u sklopu godišnje skupštine Udruženja znamenitih groblja Europe  (u izv. eng. ‘Association of Significant Cemeteries of Europe –  ASCE).

Nakon što je Máté Vincze, zamjenik državnog tajnika u Ministarstvu kulture i inovacija Mađarske otvorio konferenciju, sudionicima su se obratili i predsjednica ASCE-a Lidija Plibersek, Miklós Réthelyi, član Nacionalnog odbora za spomen i milosrđe, predsjednik Mađarskog nacionalnog odbora UNESCO-a, te Gábor Móczár, glavni ravnatelj Nacionalnog instituta za baštinu.

Ovogodišnja konferencija obradila je nekoliko ključnih tema: ulogu europskih groblja kao čuvara zajedničkog sjećanja, njihov značaj za turizam i obrazovanje, te upravljanje hortikulturom i očuvanje okoliša u svjetlu klimatskih promjena.

Posljednja tema bila je posebno zanimljiva i aktualna, s obzirom da se brojna europska groblja susreću s izazovima održavanja zelenila uslijed klimatskih promjena. Kako smo se s time uhvatili u koštac u Varaždinu, prezentirala je direktorica parkova, Jelena Sekelj.

Problem prisutan već jako dugo vremena rješava se multidisciplinarnim stručnim pristupom, naglasila je ovom prilikom Sekelj te predstavila rezultate analiza, uzroke lošeg zdravstvenog stanja tuja te metode revitalizacije koje se primjenjuju u svrhu očuvanja vrijedne zelene baštine.

U ovom dijelu konferencije s prezentacijom je učestvovao  i  Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu koji je govorio o zanimljivoj povijesnoj ličnosti čije se posljednje počivalište nalazi na varaždinskom Gradskom groblju.

Riječ je o barunu Titusu Kargeru zaslužnom za pronalazak Krune Sv. Stjepana, koja je bila skrivena i smatrana izgubljenom nakon mađarske revolucije 1848. godine.

Datum godišnje skupštine i stručne konferencije ASCE-a ove se godine poklopio s Danima kulturne baštine, stoga su domaćini za goste organizirali noćnu interaktivnu šetnju  grobljem Fiumei út, gdje su obogatili doživljaje glazbom, poezijom, svjetlosnim instalacijama, plesom, čokoladom kod grobnice obitelji Gerbeaud, a kod Sv. Križa mirisom tamjana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Orači Krunoslav Mužic i Vladimir Pocedulić predstavljali našu županiju na Državnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Županijski Savez Poljoprivrednih Udruga

Unatoč kiši i teškim uvjetima na terenu, predstavnici 13 županija u subotu, 28. rujna odmjerili su snage na 20. Državnom natjecanju u oranju, koje je održano u Velikoj Gorici.

Manifestacija je okupila najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Varaždinsku županiju su predstavljali Krunoslav Mužic u kategoriji premetnjaka i Vladimir Pocedulić u kategoriji ravnjaka.

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka, na posljetku je osvojio Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije, dok je u ravnjacima najbolji bio Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije. Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja će Hrvatsku predstavljati na Savjetom natjecanju u oranju koje će se održati u Češkoj.

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Tugomir Majdak, također je naveo kako će u rujnu 2026. godine, Hrvatska biti domaćin Svjetskog natjecanja u oranju koje će se održati u Osijeku.

Iako predstavnici iz Varaždinske županiji nisu izborili plasman na svjetsko natjecanje u oranju, dobre zabave nije nedostajalo, kao ni finih jela u kojima su uživali svi okupljeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje