Povežite se s nama

Život i društvo

Napredak dogradnje Dječjeg vrtića „Leptirić“ Ljubešćica došao provjeriti i ministar demografije Šipić

Foto: Ministarstvo demografije i Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić boravio je u četvrtak, 26. rujna, u radnom posjetu Općini Ljubešćica.

S općinskim načelnikom Nenadom Horvatićem razgovarao je o demografskim izazovima Općine Ljubešćica, demografskim mjerama i potporama Ministarstva jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u provedbi pronatalitetnih politika.

Nakon radnog sastanka u općinskim prostorijama s načelnikom Općine Ljubešćica Nenadom Horvatićem, ministar Šipić je posjetio Dječji vrtić „Leptirić“ Ljubešćica kojeg pohađa 68 djece u tri skupine, te obišao radove na projektu dogradnje Dječjeg vrtića „Leptirić“ Ljubešćica, čija ukupna vrijednost iznosi 687.410 eura.

Projektom će se osigurati potrebni infrastrukturni i materijalni kapaciteti za veću dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja djece vrtićke i jasličke dobi kroz dogradnju i opremanje dva dnevna boravka.

Posjet je završio obilaskom novoizgrađenog dječjeg igrališta u Ljubešćici ukupne vrijednosti 80.000 eura. Igralište je opremljeno igralima koja su namijenjena djeci od 2 do 12 godina, a nalazi na površini od 1000 četvornih metara od čega je 185 četvornih metara pokriveno lijevanom gumom.

– Ovo je lijep kraj, ugodan za život i načelnik Horvatić u dijelu osiguranja uvjeta za svu djecu ulaže veliki napor. Čuli smo da u vrtiću trenutačno nema ni jedno neupisano dijete, a ovom dogradnjom omogućit će se lakše funkcioniranje dječjeg vrtića. Imamo prijedloge mjera vezano za pomoći onim gradovima i općinama koji ne mogu završavati svoje započete projekte. Da se ne preklapamo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ići ćemo sa svojom mjerom kao nadogradnjom na druga ministarstva, a vjerujemo da će to izravno pomoći i ovoj Općini. Pohvaljujem napor cijele ekipe koja godinama vodi ovu Općinu – naglasio je ministar Šipić.

Načelnik Općine Ljubešćica zahvalio je ministru na konstruktivnom radnom sastanku i potpori.

– Ministar Šipić, koji je prije bio gradonačelnik Trilja, upoznat je sa svim problemima lokalne samouprave i zna kako funkcionira, ali isto tako zna i kako poboljšati suradnju. Osvrnuli smo se na dogradnju dječjeg vrtića, gdje ćemo dobiti dva dodatna dnevna boravka, s čime ćemo zadovoljiti sve potrebe Općine Ljubešćica u budućnosti. Iz Nacionalnog plana oporavka dobili smo 325.000 eura, a još gotovo toliko moramo osigurati sami i tražimo pomoć i dodatne izvore. Razgovaramo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije da li će se u proračunu za sljedeću godinu pronaći dodatna sredstva da bi se ovakvi projekti, koji nemaju alternative, mogli završiti. Nadamo se da ovaj projekt neće ni jednog trenutka doći u pitanje. Radovi napreduju, a zacrtali smo si da ćemo iduće godine s 1. rujna dobiti dodatne sadržaje i da će sva djeca biti upisana – rekao je načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

Općina Ljubešćica kroz pozive bivšeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za prijavu projekata usmjerenih za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima ostvarila je 15.944,61 euro potpore tijekom 2022. i 2023. godine.

Život i društvo

Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji gradit će se uz Vilu Oršić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Šime Erlić, posjetio je Varaždin te održao radni sastanak s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i ostalim sudionicima na temu strateških projekata Urbanog područja Varaždin.

Jedan od ključnih projekata je Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, koji će se graditi uz Vilu Oršić u samom centru Varaždina, pod vodstvom Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike.

Lokaciju su zajedno s ministrom i gradonačelnikom obišle i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa i voditeljica projekta Regionalnog centra prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, infrastrukturni i razvojni projekt Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike ukupne vrijednosti 6.130.999,97 eura, kojem je cilj pokrenuti poduzetničke inicijative te primjenu pametnih tehnologija, uskoro će krenuti u izgradnju. Bit će smješten u samom centru Varaždina u neposrednoj blizini Fakulteta, a uz podršku gradova i općina partnera postat će ključna platformu za poticanje i potporu poduzetničkim inicijativama u ranoj fazi realizacije (predinkubaciji).

Fakultet organizacije i informatike (FOI) je za ovaj ambiciozan projekt usmjeren na stvaranje inovativnog i pametnog gospodarstva u regiji osigurao sredstva iz ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) u suradnji s Gradom Varaždinom, a strateški partner je švicarski inovacijski tehnološki park Switzerland Innovation Park Biel – Swiss Smart Factory.

Za ovaj projekt je sada dobivena i građevinska dozvola, a vodi ga redovita profesorica s FOI-ja Nina Begičević Ređep koja ističe da je Centar namijenjen studentima i svim zainteresiranim građanima s ciljem podizanja poduzetničkih i tehnoloških znanja i vještina, ali i samopouzdanja da pokrenu svoju poduzetničku priču.

– S njima će u Centru na razvoju ideje raditi odabrani stručnjaci koji čine naš Think Tank, a ciljana skupina bit će i MSP-ovi koji će moći koristiti istraživačke usluge centra, specifične edukacije, ali i Croatian Smart Factory koji će biti uspostavljen u okviru Centra u suradnji sa strateškim partnerom Switzerland Innovation Park Biel – Swiss Smart Factory, partnerom Gradom Varaždinom te lokalnim točkama razvoja (LTR) gradovima Novi Marof i Ludbreg te općinama Gornji Kneginec, Vidovec i Sv. Ilija – naglašava voditeljica prof. dr. sc. Begičević Ređep.

FOI je prije više godina pokrenuo program Startup@FOI i danas izdvaja više uspješnih start-up /poduzetničkih pothvata kao što su Tourgent, MyBeeLine, Looma, Do More i Choncha. Rezultati istraživanja pokazuju da programi poduzetničkog obrazovanja imaju temeljni utjecaj na razvoj poduzetništva potičući studente da odaberu poduzetničke karijere i jačajući njihovu unutarnju motivaciju, stoga je do pokretanja ovog projekta došlo jer Fakultet želi integrirati sve ono što radi u suradnji s IT partnerima: od istraživanja, projekata, prakse, inovativnih koncepata učenja i poučavanja – WBL, PBL i dr. te ih staviti pod zajednički nazivnik.

Naglasak ovog projekta je na predinkubaciji, na ranom prepoznavanju i razvoju tehnološki inovativne i komercijalno isplative poduzetničke ideje. Predinkubacija obuhvaća proces razvoja i razmatranja poslovne ideje ili projekta u ranoj fazi nastanka, u kojoj je potrebna posebna edukacija, mentorstvo i savjetodavne usluge kako bi se s visokom sigurnošću procijenila održivost ideje i komercijalna isplativost. Kroz predinkubacijske usluge, razvojne programe i mentorstva, Centar će utjecati na veće i bolje iskorištavanje poduzetničkog potencijala, povećanje konkurentnosti i stvaranje novih poduzetničkih priča u regiji.

Centar će se graditi na prostoru uz Vilu Oršić u Varaždinu, a prostirat će se na površini od 1200 četvornih metara. Grad je FOI-ju dao pravo građenja na 30 godina s ciljem da Varaždin postane prvo središte predinkubacije u Hrvatskoj.

– Unutar Centra nalazit će se Smart Living Labovi opremljeni specijaliziranom opremom, koji će omogućiti primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća, a paralelno s time radit će se na edukaciji, mentoriranju i razvoju poduzetničkih pothvata – ističe Begičević Ređep.

Gradonačelnik Neven Bosilj iskazao je zadovoljstvo što se uskoro kreće s realizacijom projekata: „Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo natječaje za dva velika projekta raspisati ove godine – Centar kreativnih i kulturnih industrija, nekadašnje kino Dom, i Centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, odnosno dogradnju vile Oršić za Fakultet organizacije i informatike. To su projekti koji će puno značiti za daljnji razvoj gospodarstva i ekonomije u Varaždinu, ali i promijeniti urbanu vizuru našeg centra grada. Projekti su vrijednosti preko 5 milijuna eura i vjerujem da će već do kraja godine biti raspisani natječaji za izvođenje radova te uskoro krećemo s procesom javne nabave.”

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mnoštvo mališana na varaždinskom Festivalu stabala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U parku Graberje u petak, 27. rujna održan je prvi varaždinski Festival stabala. Riječ je o projektu koji je pokrenulo gradsko komunalno poduzeće Parkovi, povodom osvajanja nagrade Europski grad stabala (European City of the Trees Award).

Cilj ovih kreativnih iznenađenja je podsjetiti građane da su stabla živa bića, naši zeleni sugrađani, koja značajno pridonose ugodnijem i zdravijem životu u gradu. Nakon što su uredili svoje stabloteke, mališani iz 15 dječjih vrtića i osnovnih škola okupili su se u parku Graberje koji je ujedno i stanište kestena s prirodnim habitusom krošanja, kakvih je malo po urbanim sredinama u Hrvatskoj.

Festival je posjetio gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj koji je izrazio zadovoljstvo što se u cilju jačanja svijesti o važnosti gradskih stabala okupio tako velik broj mališana.

– Stabla su od neprocjenjive važnosti za naš grad, a ove zanimljive i kreativne šarene ‘stabloteke’ koje su postavljene u varaždinske parkove nisu samo umjetničke instalacije, već snažan podsjetnik na veliku ulogu koju stabla imaju u našem svakodnevnom životu. Kao Europski grad stabala, ponosni smo što možemo isticati vrijednost ovih naših “zelenih sugrađana”, koji nam pružaju čist zrak i povezuju nas s prirodom u ovom urbanom okruženju. Zato i dječji zagrljaj starog kestena u parku Graberje lijepo simbolizira tu našu povezanost s prirodom i važnost očuvanja ovih dragocjenih resursa. Uvjeren sam da nas Festival stabala tako još više potiče da cijenimo i štitimo našu prirodu, a radujem se što zajedno stvaramo i tradiciju koja će inspirirati buduće generacije. Hvala svoj djeci koja sudjeluju u ovom posebnom događaju i što rade na očuvanju našeg zelenog grada. Zajedno činimo Varaždin još ljepšim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj izrazila je želju da ovaj festival bude prvi od mnogih koji će se održati u budućnosti.

– Danas smo ovdje okupljeni kako bismo proslavili nešto što je svima nama dragocjeno – stabla. I to ne bilo kakva stabla, nego stabla našeg grada Varaždina, zbog kojih smo i zaradili prestižnu titulu Europskog grada stabala. Nagrada za Europski grad stabala koju smo primili od europske struke nije samo potvrda naše stručnosti u radu sa stablima, već i podsjetnik na važnost zelenih površina za naš život i zdravlje. Upravo zato smo odlučili organizirati ovaj festival, koji će se nadamo se, pretvoriti u tradiciju. Želimo svake godine slaviti naša stabla i podizati svijest o njihovoj važnosti, ne samo za naš grad, već i za cijeli planet. Zahvaljujem svima koji su se uključili! – istaknula je Sekelj.

Poruka podrške ovom događaju stigla je i iz Europskog vijeća za arborikulturu koje je Varaždin ovjenčalo titulom europskog grada stabala: “Aktivnosti koje poduzimate samo su potvrda da titulu Europskog grada stabala u potpunosti zaslužujete. Posebno nas raduje što svoju strast prema stablima prenosite na nove generacije. Vjerujemo u izreku ‘što mladost nauči, starost pamti’, a zahvaljujući vašem trudu, Varaždin odgaja nove generacije ljubitelja stabala.”

Prvi varaždinski Festival stabala nije samo obogatio gradske parkove kreativnim instalacijama, već je stvorio trajne uspomene i podigao svijest o važnosti stabala u urbanim sredinama. Kroz igru, učenje i simbolične geste poput zagrljaja starog kestena, najmlađi su Varaždincima poslali snažnu poruku o nužnosti očuvanja stabala u njihovom gradu. Organizatori iz varaždinskih Parkova izražavaju želju da ovaj događaj postane tradicija, te najavljuju još bogatiji program u budućnosti, s ciljem daljnjeg jačanja ekološke svijesti i stvaranja zelenije budućnosti za sve generacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje