Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Letizijin “Advent na krilima anđela” uz divan ambijent Grofice Marice

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Nakon mnoštva godina sad već tradicionalnu izložbu kojom varaždinska floristica Letizia Zadravec započinje doba Adventa, ove je godine donijela promjenu te je umjesto praćenja trendova Varaždince počastila prisustvom anđela na svojoj izložbi “Advent na krilima anđela”.

Već na ulazu osjećao se nježni anđeoski dodir kroz pjesmu i svirku dječice iz CTK koja su svojim anđeoskim glasom uvela posjetitelje u osebujnu subotnju večer. 

Predivna atmosfera

– Ove smo godine naglasili prisustvo anđela u životu. Posebno nas Varaždinaca jer znamo da je Varaždin grad anđela. Ja imam anđele koji me vode i nose te prate cijeli život. Na tome sam im iznimno zahvalna i ovu izložbu posvećujem njima – rekla je Letizia. Citat ističe da je anđeo čuvar bez mane, a takva je bila i izložba kojom su su dominirale bijela, zlatna i srebrna boja pa blažene mističnosti nije nedostajalo.

Ove godine na izložbi poznate varaždinske floristice prevladavaju bijela, zlatna i srebrna boja

– Uvijek me pitaju koja je boja moderna ove godine. Moderan je multikolor, odnosno šarenilo i beskrajan kič. No, vlastitom inspiracijom istaknula sam boje kojima mi doživljavamo ova veličanstvena bića – dodala je Letizia, koja je pozvala sve Varaždince i goste da ovaj tjedan, sve do početka adventa, dođu u kavanu Grofica Marica i uživaju u njezinoj neodoljivoj adventskoj priči.

– Nadam se da će posjetitelji prepoznati našu veličanstvenu i čarobnu izložbu koja je otvorena sedam dana, stoga dođite, uživajte u ambijentu. Možda dobijete i poneku ideju, a možda i nešto izaberete. Nadam se da ćete s našim aranžmanima unijeti dio naše ljubavi i anđeoskog dodira u svoj dom za predstojeće blagdane – rekla je Letizia.
Vrhunac svečanosti bila je torta na krilima anđela koja je sve prisutne naprosto očarala. Bjelina, krhkost i nježnost vizuala dotične torte zajedno s njezinim osebujnim okusom stvara savršenu slastičarsku kompoziciju.

Iznimna nam je čast iz godine u godine biti domaćin i kulisa Letizijinoj izložbi, ističu iz Grofice Marice

– Iznimna nam je čast iz godine u godinu biti domaćin i kulisa Letizijinoj izložbi. U znak zahvale i podrške njezinu dosadašnjem i budućem radu odlučili smo izraziti sve naše osjećaje prema njoj upravo kroz ono što radimo najbolje, a to je slastičarstvo – rekla je Željka Vojvoda iz Grofice Marice i dodala je da inovacije u Grofici Marici doživljavaju kao svakodnevni izazov koji pretaču u prava mala slastičarska remek-djela. 
– Stoga su ovogodišnju adventsku tortu krasili đumbir i cimet kao neizbježni sastojci predblagdanskog raspoloženja, a u kombinaciji s neodoljivom vanilijom i domaćim pekmezom od šljiva izazvali su pravu harmoniju okusa nedoljivu za svako nepce – objasnila je Vojvoda.

Kvaliteta

Varaždinci i svi ostali bili su oduševljeni cijelom manifestacijom. Bečki šarm Gradske kavane kod svakog je pobudio emocije i nikoga nije ostavio ravnodušnim.
– Prateći trendove i pomno birajući samo najbolje sastojke želja nam je da Ekos Cakes zadrži i njeguje status koji u slastičarstvu ima, a naravno da ćemo uvijek težiti još boljem – zaključila je Vojvoda.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Zabava & Stil

Na Večer francuske vokalne lirike u Atriju dvorca Stari grad stižu operne dive

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Atriju dvorca Stari grad u Varaždinu, u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin održat će se Večer francuske vokalne lirike.

Događaj je organiziran u povodu Francuskog nacionalnog praznika koji je upravo 14. srpnja. Kao dio programa nastupit će sopranistica Jelena Štefanić, mezzosopranistica Blanka Tkalčić, a uz pratnju Vedrana Janjanina na glasoviru.

Program započinje u 19 sati, a ulaz se ne naplaćuje. U slučaju kiše ili nepovoljnih vremenskih uvjeta, program se otkazuje.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Albanija – nedovoljno istražena zemlja za jeftin odmor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Albanija ima oko 300 sunčanih dana godišnje, a albanska rivijera nudi brojne pješčane plaže, jeftinu i ukusnu hranu, povoljan smještaj i razne atrakcije te je odlična destinacija za (jeftini) godišnji odmor!

Albanija je pravi primjer mješavine različitih kultura. Bila je pod osmanskom, ali i talijanskom, ruskom i komunističkom vlašću, da bi kasnije postala nezavisna. Danas na površini od 28.748 km² živi oko 2,8 milijuna stanovnika, od kojih je oko 70 % muslimana, 20 % pravoslavaca i 10 % katolika. Službeni jezik je albanski, a valuta albanski lek (1 kuna = 16 leka).

Od 1945. do 1990. Albanija je bila komunistička zemlja s jednim od najrepresivnijih režima, a posljedice vladavine Envera Hoxhe (pod kojim je bila u izolaciji) osjećaju se i danas. Iz tog razdoblja Albanija ima oko 750.000 bunkera, za zaštitu i obranu od neprijateljske invazije (do koje nije ni došlo). Neki bunkeri danas su pretvoreni u muzeje, kulturne ustanove ili čak ugostiteljske objekte i hotele.

Albanija je dom najjeftinijega i (navodno) najbržeg interneta u Europi te najveći proizvođač hidroelektrične energije. Zanimljivo je i da je Albanija dom najvećih europskih rezervi nafte, a benzinske postaje zaista se mogu naći na svakom koraku. U prometu se često trubi, a rijetko poštuju pravila, te vladaju veliki kaos i zakon jačeg.

Omiljena Albanka je sv. Majka Terezija (rođena u Skopju, u današnjoj Sjevernoj Makedoniji) i jedina je Albanka dobitnica Nobelove nagrade.

Jeste li znali da pjevačice Bebe Rexa, Dua Lipa, Era Istrefi i Rita Ora imaju albanske korijene?

Shëngjin

Shëngjin je rastuća turistička destinacija, poznata po svojim plažama i odmaralištima. Bez prevelikih očekivanja posjetili smo Shëngjin jer nam je nakon duge vožnje trebao odmor. Noćenje za dvije osobe u velikom apartmanu tik uz plažu stajalo je 25 eura. Shëngjin nudi oko 3 kilometra pješčanih plaža te mnogo restorana, barova i trgovina uz more. Lijepo i jeftino, a i ljudi su bili prijateljski i srdačni.

Durrës (Drač)

Drač je drugi po veličini i jedan od najstarijih gradova u Albaniji. Nalazi se na ulazu u Jadransko more, što mu je davalo velik značaj u povijesti. Kad je Albanija 1912. postala neovisna, Drač je postao glavni grad i tu titulu imao je do 1920. godine.

Grad Drač danas ima oko 320.000 stanovnika, turistički je centar i najveća luka u Albaniji (90 % albanskoga morskog tereta stiže u Drač). Ispod staroga grada razvio se novi grad s avenijama i šetalištima. Zanimljivo je da je prvi red do mora uređen, ali već drugi red je često u raspadajućem stanju… Ima puno suvenirnica, restorana, barova, a i pokretnih trgovinica na plaži.

Kava za 5 kuna

Ručak uz plažu za dvije osobe platili smo 47 kuna, burek u lokalnoj buregdžinici 6 kuna, dvije ledene kave u fancy beach baru 25 kuna, a sladoled 3 kune. Kava uz more može se naći već od 5 kuna.

Tirana

Tirana je glavni i najveći grad Albanije, u kojem živi oko 500.000 stanovnika, i jedini je glavni grad u Europi (uz Reykjavík) u kojem ne postoji McDonalds.

Trg Skanderbeg, najveći trg u Tirani, prostire se na 40.000 m² te njime dominira kip Jurja Kastriotića Skenderbega, albanskoga narodnog heroja, “oca nacije” koji je svoje junaštvo stekao borbom protiv Osmanlija.

Najveći trg u Albaniji privlači brojne lokalce i turiste, a okružen je nekim od najzanimljivijih građevina Tirane, kao što su Nacionalni povijesni Muzej, Nacionalna knjižnica, Nacionalna opera, Nacionalna banka, Palača kulture i različita ministarstva.

Nedaleko od trga nalazi se tiranska piramida, betonska građevina u obliku piramide izgrađena 1988. u čast bivšem diktatoru Enveru Hoxhi, a kasnije je promijenila nekoliko funkcija, pa bila vidno zapuštena, no sad se obnavlja i nije joj bilo moguće prići.

Posjetili smo Gradski park s umjetnim jezerom, pravu oazu i osvježenje od gradske gužve i vreve.

Za kraj smo se još popeli uspinjačom Dajti Ekspres na planinu Dajti, koja je ujedno i nacionalni park. Uspinjača je najduža na Balkanu, vožnja traje 20 minuta i nudi pogled na grad.

Sladoled za 3 kune

Parking u centru grada stoji 12,5 kuna za 3 sata, a izvan centra se može naći već od 2,5 kuna za 1 sat.

Žičara stoji 62 kune (dvosmjerna karta), sladoled 3 kune, a dobro se možete najesti već od 20 kuna.

Možda vam nije bilo u planu, ali razmislite i o opciji ljetovanja u Albaniji dok su cijene još niske.

Više o svojim putovanjima pišem na blogu: www.patricia-lackovic.from.hr, a brojne savjete dijelim na IG profilu https://www.instagram.com/patricia_wanderlust_pl/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje