Povežite se s nama

U fokusu

Advent u Varaždinu: “Ugodno smo iznenađeni rezultatima!”

Objavljeno:

- dana

Predstavljeni su rezultati i brojke ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu koji govore da je u razdoblju od 29.11.2019. do 6.1.2020., u Varaždinu boravilo 37 % više turista te je ostvareno čak 42 % više noćenja nego u istom razdoblju za vrijeme Adventa 2018.

Istaknula je to Jelena Toth direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina ističući rezultate održavanja programa organiziranih u Varaždinu u vrijeme adventa. Prema podacima iz eVisitora broj dolazaka stranih turista povećan je za 57 % u odnosu na adventsko razdoblje 2018. godine, dok je broj dolazaka domaćih turista povećan za 23 %. U Varaždinu su boravili turisti iz 53 zemalja, a od stranih turista najviše ih
je bilo iz Republike Koreje, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije.
Ovim podacima treba pridodati i jednodnevne goste. Prema statistici TZGV-a te podacima Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin tijekom prosinca naš grad je posjetilo 95 jednodnevnih grupa. Prema podacima Porezne uprave Varaždin u gradu je u periodu od 29.11.2019. do 31.12.2019. ostvaren turistički promet (trgovina i ugostiteljstvo) u iznosu od 121,7 milijuna kuna, što je 1,07 % više nego u istom razdoblju Adventa 2018.

Osim Grada i Turističke zajednice u realizaciji manifestacije sudjelovali su i suorganizatori: Gradska tržnica koja je bila zadužena za Ledenu čaroliju s klizalištem i ledenim toboganom na Starom gradu, zatim PRLady, organizator programa na Stančićevu trgu i Show Concept, zadužen za program na Habdelićevu trgu.

Direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar također je iznio rezultate koji su bolji u odnosu na Advent 2018. godine.

– Iako je bilo kritika na račun lokacije, pokazalo se da je klizalište na Starom gradu odličan ambijent. Ove je godine bilo 75.000 posjetitelja Ledene čarolije, uz ostvarenih 27.000 klizanja i 30.000 spuštanja ledenim toboganom – rekao je Ciglar uz napomenu da postavljanje svih ovih sadržaja u sklopu Ledene čarolije na Starom gradu košta više od milijun kuna.

Zadovoljstvo ovogodišnjim Adventom u Varaždinu nije krio niti prvi čovjek Grada

– Rezultati su odlični s obzirom na prilično oskudne kadrovske i organizacijske resurse. Ali nisu samo brojke bitne, jednako je važno da domicilno stanovništvo prihvaća ponudu i manifestaciju, kako ne bismo imali ono što se događa na moru. Naš Advent nije toliko usmjeren na konzumerizam kao u Zagrebu i čuo sam brojne pozitivne reakcije sa svih strana, a sljedeći Advent planiramo proširiti i na Kapucinski trg. Također treba više osvijetliti grad, da imamo više žaruljica i jednu ugodnu, ambijentalnu atmosferu. Treba više uključiti kulturne institucije, Atrij Staroga grada, galerije i muzeje sa svojim događanjima – zaključio je gradonačelnik Ivan Čehok dodajući kako mu je jedino pokvarilo dojam i da mu je žao da se samo na sjeveru trenira strogoća nad obrtnicima i ugostiteljima.

– Meni to nije jasno. To se događa na Špancirfestu, a sada i Adventu. Puno putujem po Hrvatskoj i mogu reći da u životu na nekim morskim manifestacijama nisam vidio ni carinu ni poreznu. Je li baš potrebno da službe iz Zagreba tri puta dolaze? Kome to treba? Je li Hrvatska onda jednaka? – zapitao se Čehok.

 

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje