Povežite se s nama

Zabava & Stil

Advent u Varaždinu uz klizalište koje će se ispreplitati s toboganom te koncerte Vanne i Belana

Objavljeno:

- dana

Adventa u Varaždinu 2021. počinje 27. studenog i traje do 6. siječnja sljedeće godine. Klizalište, na 800 metara četvornih, na Kapucinskom trgu otvara se 26. studenog i ostaje otvoreno do 16. siječnja 2022.

Ipak, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, danas je rekla da će opseg i sadržaji Adventa ovisiti o epidemiološkim mjerama.

– Želimo vratiti božićni duh i atmosferu u naš grad, želimo ljudima vratiti optimizam. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, ali vjerujem da će epidemiološke mjere omogućiti održavanje Adventa u Varaždinu kakvog smo zamislili. Svi programi održavat će se uz održavanje propisanih epidemioloških mjera. Advent je u vrlo kratkom razdoblju postao druga najposjećenija turistička manifestacija u Varaždinu, nakon Špancirfesta – objasnila je Toth.

Direktorica Turističke zajednice najavila je Ledenu čaroliju, klizalište i ledeni tobogan na Kapucinskom trgu. Novitet je da će kuća Djeda Mraza biti u Varaždinskoj kući, u Gajevoj ulici 10, gdje će se djeca družiti s Čolom. Izlagački program se iz Gajeve ulice seli na Franjevački trg, uz 13 izlagača. Ostatak izlagača bit će na Trgu slobode.

Centralna događanja bit će na Korzu, koji će biti božićno uređen. Tamo će biti ugostiteljska ponuda u osam kućica. Korzo će “udomiti” i pozornicu na kojoj će se održavati koncerti. Advent u Varaždinu koncertom 27. studenog otvara Vanna, a Toth je najavila i koncerte Dino Dvornik Tribute Banda te Nene Belana. Tijekom subota prijepodne također će se održavati glazbeni program na Korzu, uz varaždinske zborove i sastave.

Na Stančićevom trgu također će se odvijati zabavno-glazbeni program, a Martina Pakšec najavila je grijane terase, koncerte lokalnih glazbenika nedjeljom i kućicu će imati Varaždinka Marija Gregurić, sudionica ovogodišnjeg Masterchefa, te joj u goste stižu kolege i suci iz šoua.

Adventski vijenac će biti postavljen ispred varaždinske katedrale. Na pročelju zgrade Varaždinske županije ponovno će biti postavljen adventski kalendar, kojeg će krasiti radovi varaždinskih osnovnoškolaca.

Popratni program će organizirati i druge varaždinske i društvene institucije. Toth je izdvojila božićni koncert Ansambla Lado 21. prosinca u varaždinskoj katedrali. Na klizalištu će 24. prosinca šest akademskih umjetnika izrađivati skulpture, točnije instrumente, od leda.

– Površina ovogodišnjeg klizališta je 800 metara četvornih. Staza će biti duga 300 metara te će se ispreplitati s ledenim toboganom. Ovo je instalacija koja još nije viđena u Hrvatskoj te ćemo biti jedinstveni po tome. Znate da Zagreb ove godine nema klizalište na Tomislavcu pa se nadamo da će Ledena čarolija u Varaždinu biti dobro posjećena. Imali smo dosta klizača iz Slovenije, susjednih zemalja, pa čak i Mađarske. Cijene ulaznica ostaju iste – objasnio je Predrag Ciglar, iz Gradske tržnice Varaždin, koja organizira klizalište.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj pozvao je sve na Advent u Varaždin, na uživanje u svemu što lijepi grad nudi.

Zabava & Stil

FOTO Oduševili učenike: profesori čakovečke Gimnazije rekreirali kultne scene iz filmova i serija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Petar Pavlic/Gimnazija Josipa Slavenskog

Profesori čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog uoči početka novog polugodišta oduševili su učenike, ali i sve ostale svojim fotografskim projektom koji su predstavili na društvenim mrežama.

Naime, prerušili su se u likove iz poznatih filmova i serija kako bi, kako kažu, pokazali da su i oni samo ljudi, veseli, duhoviti i dobronamjerni.

Inicijatori ovog zabavnog foto-projekta su profesorica hrvatskog jezika Zlatka Grahovec Soldat i profesor engleskog jezika Petar Pavlic, koji je ujedno i fotografirao rekreirane scene iz poznatih TV naslova.

– E. T. još uvijek želi kući, plavuša s Harvarda ruši stereotipe, u Paklenom šundu i dalje se izvrsno pleše, Peaky Blindersi šire strah i trepet, banda crvenokapuljaša željna je akcije… Ne, ne bojte se, niste zapeli u prazničnom bingeanju! Vaši profesori, prerušeni u junake iz poznatih filmova i serija, očekuju vaš povratak želeći vam pokazati da su, unatoč svim izazovima koje pred vas stavljaju, i oni samo ljudi, veseli, duhoviti i dobronamjerni. Dobro nam došli u školske klupe u novoj 2022. i neka nam i ona bude ovako vesela! – napisali su na Facebooku iz Gimnazije.

Profesori su za Večernji rekli da već više od 10 godina povodom božićne humanitarne akcije „Sajam dobrote“ u školi na kraju prvog polugodišta na neki način sudjeluju u programu, nastojeći se tako još više približiti učenicima, zabaviti se i pokazati svoje vrline i mane.

– Tako smo organizirali svoje inačice poznatih programa, primjerice, Ples s profesorima, Profesori pjevaju, Tvoje lice zvuči poznato, Profesori glume i slično. Ove smo godine u Organizacijskom odboru za obilježavanje 60. obljetnice osnutka škole, uz poticaj i podrškuravnateljice škole Sandre Breka-Ovčar, odlučili da ćemo ideju o fotografijama konačno realizirati u okviru „Sajma dobrote“ i da ćemo napraviti kalendar. Pozvali smo kolegice i kolege da se uključe i javilo se zaista mnogo njih, više od 40. Razmišljali smo o različitim mogućnostima, npr. o rekreiranju poznatih umjetničkih djela, slika i sličnom, no na kraju su nam filmovi i serije bili najzanimljivije rješenje – objasnili su profesori.

Dodali su da su tražili poznate i popularne scene koje se mogu uvjerljivo ili smiješno iskopirati, napravili izbor scena i ponudili ih kolegama koji su rado prihvatili ideju i odmah shvatili bit.

Pritom su se dobro zabavljali i smijali, pomagali si u nabavljanju rekvizita i odjeće te je cijeli proces bio vrlo spontan i jednostavan.

Profesori su pozitivno iznenađeni odjekom koji je projekt izazvao i brojnim pozitivnim komentarima – objavu na društvenim mrežama vidjelo je više od 100.000 ljudi, a dijeljena je oko 260 puta, što dokazuje da su postigli cilj, a to je međusobno se povezati, razbiti predrasude o nastavnicima, zabaviti se i nasmijati u ovim bremenitim vremenima.

Više o neobičnom i vrlo zabavnom projektu pročitajte ovdje.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Anica i Slavko Plantić iz Cargovca proslavili zlatni pir

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slavko i Anica Plantić iz Cargovca proslavili su 50. godišnjicu braka u krugu obitelji i prijatelja.

Njihovo vjenčanje održano je 1. siječnja 1972. godine, a zavjete povodom zlatnog pira obnovili su u crkvi svetog Vida u Vidovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje