Povežite se s nama

U fokusu

Aerodrom u zakup tvrtki bez zaposlenih, kada će iz zračne luke polijetati zrakoplovi nepoznato

Objavljeno:

- dana

UGOVOR GRADA I DIAMOND AIRCRAFTA

Varaždinski aerodrom ima novog zakupca, no i dalje nije poznato kada će biti otvoren za letačke operacije, a ni kada će ponovno biti organizirana pilotska škola. Ugovor o zakupu aerodroma na pet godina u petak je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš potpisao s direktorom tvrtke Diamond Aircraft Croatia Rajkom Raušem.

– Nadam se da smo konačno pronašli partnera s kojim ćemo aerodromu udahnuti život, ne samo što se tiče letačkih operacija i pilotske škole, nego i da ćemo putem ovog zakupa u gospodarsku funkciju staviti i zonu oko samog aerodroma – optimističan je Habuš.

Optimist: Habuš vjeruje da će aerodromu „udahnuti život“ tvrtka koja nema zaposlenih, a koja je tjedan dana prije potpisivanja ugovora već prijavila da joj je adresa na – aerodromu

Direktor DAC-a Rauš najavio je da će aerodrom otvoriti za sve potencijalne korisnike i uspostaviti regionalni zrakoplovni centar sa svim sadržajima vezanima uz zrakoplovstvo, a i pratećim trgovačkim, ugostiteljskim i servisnim djelatnostima. Ambiciozni planovi s obzirom da tvrtka osim direktora nema niti jednog drugog zaposlenika.

– Po potrebi ćemo zapošljavati ljude. Već sljedećih dana zaposlit ćemo ljude koji će nam biti potrebni u provedbi projekata – rekao je u petak.

Na pitanje kada će aerodrom ponovno biti otvoren, nije dao konkretan odgovor. – Sve ovisi o nadležnoj agenciji te nadležnim ministarstvima. Ušli smo u postupak za dobivanje certifikata, već smo praktički predali zahtjev – naveo je.   

Diamond Aircraft Croatia je u lipnju 2013. godine poslovao s gubicima: preneseni gubitak iznosio je 13,5 milijuna kuna, a obveze su tada bile veće od imovine. Rauša smo pitali jesu li poboljšali poslovne rezultate. – To nije tema – ljutito je odgovorio.

Da bi ishodili certifikat i otvorili aerodrom, Diamond Aircraft mora priložiti i izvješća o poslovanju. No direktor Rauš ne želi govoriti  o tome jesu li smanjili gubitke koji su 2013. iznosili 13,5 milijuna kuna

Međutim, poslovanje tvrtke itekako je bitno žele li kao zakupac otvoriti aerodrom i uspostaviti regionalni zrakoplovni centar. Da bi to bilo moguće, moraju ishoditi certifikat aerodroma. Jedan od uvjeta je predaja godišnjih financijskih izvještaja o rezultatima poslovanja, izvješća o reviziji poslovanja, ali i investicijskog plana poslovanja uz plan izvora sredstava.

Diamond Aircraft je izvješća o poslovanju za razdoblje od srpnja 2014. do kraja lipnja ove godine predao 20. studenoga, svega nekoliko dana nakon što smo izvijestili da to nije učinjeno. Sadržaj izvješća još nije dostupan, no zanimljivo je da su prijavili novu adresu i to na Aerodromu Varaždin iako su tek sedam dana kasnije, u petak 27. studenoga, s Gradom potpisali ugovor o zakupu.

Unatoč svim tim dvojbama, a i činjenici da traje stečaj u Varaždin Airportu, tvrtki u vlasništvu Grada koja je operator aerodroma bila do ožujka ove godine, Habuš je optimističan. Ustvrdio je stečajni postupak neće „kočiti“ razvoj aerodroma.

Međutim, u vlasništvu te tvrtke u stečaju je i zemljište oko aerodroma, pa i parcele udaljene svega desetak metara od uzletno-sletne staze. Ako će biti prodane u stečajnom postupku, aerodrom neće moći biti u funkciji, na što je upozorila i stečajna upraviteljica Lidia Belamarić na nedavnoj skupštini vjerovnika.

Proda li se u stečajnom postupku okolno zemljište u vlasništvu gradskog Varaždin Airporta, aerodrom neće moći biti u funkciji

U vlasništvu Varaždin Airporta je ograda, ali i alarmni sustav, radio-oprema i protupožarni aparati. Bez njih aerodrom ne može funkcionirati, no Grad je uoči dolaska novog zakupca zatražio da se sve te pokretnine uklone. Zasad nije poznato hoće li se doista demontirati i ukloniti iz zračne luke ili će ipak biti ponuđene u zakup ili na prodaju Gradu Varaždinu ili Diamond Aircraftu.

Habuš je rekao da o tome ne zna ništa, što je čudno s obzirom da na to da je Grad vlasnik Varaždin Airporta, baš kao i aerodroma. Informiran nije ni Rajko Rauš iz Diamond Aircrafta.

– Ne znam o čemu se radi. Ako nam netko pod dobrim uvjetima ponudi  opremu koju trebamo, spremni smo ju otkupiti – rekao je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje