Povežite se s nama

Novosti

Afera Farmal dovela do boljeg reda u zdravstvu

Objavljeno:

- dana

GRAĐANI SU TI KOJI NAJVIŠE POTKUPLJUJU LIJEČNIKE I MEDICINSKE SESTRE

Točno prije godinu dana u ludbreškoj farmaceutskoj kompaniji Farmal otkrivena je jedna od najvećih krupcijskih afera u hrvatskom zdravstvu. USKOK je tada istragom obuhvatio 26 djelatnika Farmala, samu tvrtka kao pravna osoba, te više od 500 liječnika obiteljske medicine koji su godinama poslovali s tim poduzećem. Afera je otkrila da je Farmal godinama darivao obiteljske liječnike raznim proizvodima i skupim putovanjima na kongrese ukoliko su prepisivali baš njihove lijekove.

Na Farmalu se stalo, a nakon velike afere počelo se pričati o promjenama. – Istina, Farmal je bio jedini slučaj, ali potaknuo je bolju regulaciju u sustavu. Korupcija u zdravstvu može se suzbiti na način da se bolje određuje kako će pojedini lijekovi završiti na listama lijekova, na koji način liječnici odlaze na kongrese, ali i da  informatički sustav određuje kako i tko dolazi na red iz lista čekanja. Boljom regulacijom smanjuje se potreba da se netko podmićuje za povlašteni tretman što je najveći uzrok podmićivanja u zdravstvu – kaže viša znanstvena suradnica Ekonomskog instituta Jelena Budak koja je danas sudjelovala na Okruglom stolu “Kako smanjiti korupcijske rizike kod nabave i propisivanja lijekova” Transparency Internationala Hrvatska (TIH) u varaždinskoj Županijskoj palači.

Neprihvatljivo plaćanje studijskih putovanja

Upravo se studijskim putovanjima liječnika na trošak farmaceutske industrije bavilo istraživanje provedeno nad 3.000 ispitanika TIH-a. – Čak 39,3% ispitanika smatralo je da je to apsolutno neprihvatljivo. Osim toga Hrvatska liječnička komora dala je mišljenje da se edukacija ne provodi kroz farmaceutsku kompaniju nego da se osnuje fond koji će to financirati – rekla je Monika Andrić iz TIH-a.

Da se farmaceuti prečesto prikazuju u negativnom svjetlu smatra Snježana Foschio-Bartol iz odnosa s javnošću Belupa koja je posjetila okrugli stol. – Stvorila se fama o korumpiranim farmaceutima. Ono čega se mora držati jest pravila koja donosi regulator i nadamo se da će se svi držati pravila igre komentirala je.

No, farmaceutske kompanije nisu jedine koje snose odgovornost za korupciju u ogromnom sektoru kao što je zdravstvo.  Ona se dešava na svim razinama. a najvećim dijelom mito nude sami građani. – Zapravo su građani ti koji najviše podmićuju liječnike i medicinske sestre. Nose im mito jer su zahvalni za usluge koje su im pružili – objasnila je Budak.

Najjeftiniji lijek ne vrijedi za liječnike u bolnicama
Od ovog rujna liječnici moraju pacijentu prepisati najjeftinijeg lijek na tržištu, odluka je HZZO-a. Kako doznajemo – već su se javili problemi. – Specijalisti u bolnicama i dalje se toga ne pridržavaju. Pacijent k nama dolazi sa preporukom iz bolnice na kojoj je i do 500 kuna skuplji lijek i nekad je nemoguće objasniti da ćemo im dati isti samo drugačijeg naziva. Pitaju nas  zašto vi na meni šparate – kaže nam jedna obiteljska liječnica. Pitanje zašto se jedni moraju pridržavati uputa, a  drugi ne postavili smo Tei Strbad iz HZZO-a, također sudionici Okruglog stola. – Liječnicima u bolnici isto je dana preporuka da prepišu lijek sa nezaštićenim imenom i također bi to trebali provoditi jer liječnici primarne obiteljske zaštite su na kraju ti koji moraju voditi brigu o troškovima – objašnjava. Kaže, liječnici obiteljske medicine mogu prepisati lijek koji nije najjeftiniji no za to moraju imati dobar razlog kao dugotrajno korištenje skupljeg lijeka ili alergija.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje