Afte se pojavljuju u tri osnovna oblika: male afte, velike afte i afte nalik herpesu, odnosno herpetiformne afte. Njihov nastanak uvjetuju stres, narušeni imunitet…

Afte su ranice u ustima koje imaju sklonost učestalom pojavljivanju. Osim blage, ali neugodne boli, afte mogu, ovisno o mjestu gdje se pojave, ometati gutanje, žvakanje i govor. Liječe se uglavnom simptomatski, odnosno otklanjanjem i ublažavanjem pojedinih simptoma bolesti, ako su jače istaknuti.

Afte se pojavljuju kod otprilike 20 posto populacije, a učestalije su kod osoba mlađe životne dobi. Pojavljuju se na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, obraznoj sluznici i sluznici usana, na jeziku, mekom dijelu nepca, početnom dijelu ždrijela i u dnu usne šupljine. Nikad se ne pojavljuju na tvrdom nepcu i zubnom mesu.

Tri osnovna oblika

Pojavljuju se u tri osnovna oblika: male afte, velike afte i afte nalik herpesu, odnosno, tzv. herpetiformne afte. Male afte manje su od jednog centimetra, traju nekoliko dana i cijele bez ožiljka. Najčešće se pojavljuju na sluznici obraza i usana. Velike afte mogu stvarati probleme i do šest tjedana, cijele daleko sporije jer se radi o dubljoj rani, koja zacjeljuje s ožiljkom. Najčešće zahvaćaju jezik, nepčane lukove, usne, obraz, a u iznimnim slučajevima mogu se proširiti i na desni. Afte nalik herpesu su sićušne ranice koje dolaze u nakupinama ispod ili na jeziku te na sluznici obraza. Iako izgledom nalikuju na herpes, s njim nemaju nikakve veze.

U prevenciji afti ili kao pomoć pri cijeljenju treba obratiti pozornost na kvalitetu prehrane

Afte se mogu pojaviti i nekoliko puta godišnje, a njihov nastanak uvjetuju brojni čimbenici. Najčešće su to stres, fizička iscrpljenost, razni hormonski poremećaji, narušeni imunitet, slabokrvnost, bolesti želuca i crijeva, kao i uzimanje pojedinih lijekova. Aftozne promjene mogu biti i posljedica alergijske reakcije na određenu vrstu hrane. Istraživanja su pokazala da više od 20 posto problema s aftama nastaje kod nedostatka vitamina C i B12, folne kiseline i željeza u krvi. Treba obratiti pozornost i na fizička oštećenja sluznice u ustima koja mogu voditi nastanku afti. Probleme mogu izazvati metalne bravice na ortodontskim aparatićima, oštri rubovi plomba ili dijelova zuba, tvrda četkica i grubo četkanje zuba, kao i vruća hrana.

Liječenje i prevencija

Kao što je već navedeno u uvodu, afte se uglavnom liječe simptomatski. Sreća je što u velikoj većini slučajeva simptomi nisu jako izraženi pa ni ne zahtijevaju posebne terapije. Problemi se mogu odstraniti lokalnom primjenom antiseptika, anestetika i antiupalnih lijekova. Za sprečavanje sekundarnih infekcija mogu se koristiti oralne otopine za ispiranje usta na bazi heksetidina ili klorheksidina.

Korisni mogu biti i razni biljni pripravci jer sadrže tanine, koji imaju antiseptičko djelovanje

U prevenciji afti ili kao pomoć pri cijeljenju, treba obratiti pozornost na kvalitetu prehrane. Preporuča se veća količina zelenog povrća i žitarica, kao i jogurta, te osiguravanje dovoljno vitamina B-kompleksa i vitamina E.

Korisni mogu biti i razni biljni pripravci jer sadrže tanine, koji imaju antiseptičko djelovanje. Ispiranje usta čajem od nevena ili kadulje te aloe verom može također biti od velike pomoći. U tu svrhu može se koristiti i korijen sladića, bilo samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama, baš kao i nezaobilazne kapi propolisa.

Komentari

Komentara