Povežite se s nama

U fokusu

Aglomeracija Ludbreg – 100km novih cjevovoda u sustavu odvodnje otpadnih voda

Objavljeno:

- dana

NAJVAŽNIJI PROJEKT

Projekt Aglomeracija Ludbreg najveći je i najvažniji projekt u gradu Ludbregu do 2023. godine.

Vrijednost projekta s PDV-om je gotovo 220 milijuna kuna, rekao je tako na potpisivanju Ugovora za izradu projektne dokumentacije za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – Aglomeracija Ludbreg, gradonačelnik Dubravko Bilić. Upravo je u Ludbregu jučer Ugovor i potpisan. Uz gradonačelnika Dubravka Bilića ugovor su potpisali u ime općine Martijanec zamjenica Lidija Harmicar, načelnik općine Sveti Đurđ, Josip Jany, vršitelj dužnosti funkcije direktora Varkom Marijan Cesarec te predstavnici zajednice ponuditelja. Potpisivanju je nazočio Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća grada Ludbrega.

– Današnjim potpisom ugovora zapravo ozbiljno počinjemo raditi na projektu sustava odvodnje za Grad Ludbreg, Općinu Martijanec i Općinu Sveti Đurđ. Za projekt će osim europskog financiranja biti potrebno osigurati i sredstva Hrvatskih voda, ali i sredstva iz naših lokalnih proračuna i to je proces u kojem moramo i želimo sudjelovati da bi u konačnici naše sredine imale cjelovit sustav odvodnje i da bismo učinili još jedan dodatni korak u brizi o našem okolišu. Ono što nas u Ludbregu posebno veseli jest da napokon zapravo vidimo prve korake realizacije ovog projekta. Mi smo u gradu već zapravo odradili puno pripremnih radnji, od pripreme zemljišta za taj pročistač do svih predradnji koje su bile nužne i sada ovih 100km kanalizacijske mreže i 5 km novoga vodovoda za naselja Čukovec i Globočec predstavljaju krunu toga rada. – kazao je gradonačelnik Bilić.

Projekt obuhvaća područje Grada Ludbrega te Općine Martijanec i Sveti Đurđ. Ukupna duljina kanalizacijskih cjevovoda prema studiji izvodljivosti je 99.888m , a uključuje i 43 crpne stanice, te rekonstrukciju postojećih mješovitih kanalizacijskih kolektora ukupne duljine 8000m, te rekonstrukciju 3 postojeća preljevna objekta. U Aglomeraciji Ludbreg razvija se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja vode, kroz rekonstrukciju dijelova postojećeg mješovitog sustava odvodnje (cjevovoda u duljini od oko 8 km) u svrhu sprječavanja onečišćenje tla i voda. Izgradnjom i proširenjem javnog vodoopskrbnog sustava u naseljima Čukovec i Globočec Ludbreški omogućit će se pristup stanovništva kvalitetnoj pitkoj vodi.

-Projekt Aglomeracija Ludbreg obuhvaća izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za područje grada Ludbrega te općina Sveti Đurđ i Martijanec. U okviru projekta izgradit će se negdje oko 100km novih cjevovoda u sustavu odvodnje otpadnih voda, izgradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda veličine oko 17 tisuća ekvivalent stanovnika. Projektom će se omogućiti odvodnja sanitarnih otpadnih voda za otprilike 15 tisuća stanovnika. Danas smo u Ludbregu potpisali ugovor za izradu idejnih projekata i glavnih projekata sustava, a paralelno s izradom dokumentacije tražit će se lokacijske, građevne dozvole, dovršit će se studija izvodljivosti, to je dokument koji je osnovna podloga za prijavu projekta na sufinanciranje fondova. Cijela ta aktivnost s građevnim dozvolama i dobivanjem ugovora o dodjeli sredstava i sufinanciranju projekta iz nadležnog ministarstva očekuje se do kraja iduće godine. – pojasnio je Marijan Cesarec, v.d. direktor Varkoma.

Izvor:
Foto: Ludbreg.hr

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje