Povežite se s nama

U fokusu

Čehok zahvalio Vlašiću pa s načelnicima potpisao ugovovore kojima će 100 tisuća ljudi dobiti kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

Aglomeracija Varaždin

Gradonačelnik Ivan Čehok je zahvalio svima koji su doveli do realizacije projekta Aglomeracije Varaždin, istaknuo bivšeg  direktora Vladu Vlašića pa s deset općina i tvrtkom Varkom potpisao Ugovor o partnerstvu na projektu.

To će biti najveći projekt komunalne infrastrukture u Varaždinu ikad. Vrijedan je gotovo 650 milijuna kuna, od čega će 71 posto platiti EU fondovi, 28,6 posto država dok će općine iz proračuna izdvojiti 5,72 posto – odnosno 39,1 milijun kuna.

O projektu je novinarima uoči potpisivanja Ugovora govorio Marijan Cesarec i istaknuo ds će njime biti obuhvaćeno stotinjak tisuća ljudi. Gradonačelnik je rekao kako to konkretno znači da će svako domaćinstvo imati svoj kanalizacijski priključak  zbog čega će se smanjiti protjecanje i procjeđivanje vode i fekalija u domaćinstvima, a čime će se zaštititi okoliš i izvori pitke vode.

– Istovremeno će se graditi i pročistač pa više ne bi smjelo biti nesnosnog smrada. Napraviti će se nova infrastruktura, prometnice i pješačko-biciklističke staze, što je početak kompletnog uređenja grada i općina – rekao je Ivan Čehok.

Pripremne aktivnosti za aglomeraciju su gotove, projekt je odobren, Ministarstvo je donijelo odluku o sufinanciranju, odabrani su izvođači radova i očekuje se da će aktivna gradnja početi još ove godine.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo pravilan način međusobnih odnosa grada i općina, neovisno o različitim političkim opcijama.

– Iza nas je tri godine politikanstva Županije koja je u svemu odradila negativnu priču. Sad je zavladao novi duh, što je kulminiralo potpisivanje ovog ugovora – odgovoreno je na pitanje je li i koliko Županija kočila aglomeraciju. Svi su se složili da treba zaboraviti politiku kad su projekti u pitanju

Marijan Cesarec je rekao kako slijedi fokusiranje na što brže potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i o sufinanciranju Ministarstva.

Na pitanje nije li se tako velikom poslu pristupilo neozbiljno – aludirajući na natječaje koji su padali – pa se ova uvodna faza protegnula na tri godine, a za što se prozivalo Vladu Vlašića, Marija Cesarec je rekao:  Za poništavanje natječaja su krivi ponuditelji, koji nisu bili blagonakloni prema projektima već su međusobnim, da tako kažem, razračunavanjima nastojali opstruirati natječaje.

Na kraju se Ivan Čehok osvrnuo na izbor novog direktora Varkoma i rekao kako sve ide dobro s aktualnim vodstvom pa se zasad ne razmišlja o raspisivanju natječaja.

Gradonačerlnik je već sad zamolio stanovnike za strpljenje jer će, kako je rekao, sve biti doslovno raskopano pa zna da će biti prigovaranja.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati