Povežite se s nama

Međimurje

Akcija zimskog prebrojavanja ptica vodarica: praćenjem migracija štite se ugrožene vrste i staništa

Goran Čižmešija

Objavljeno:

- dana

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga „Biom“ i Zaštitarsko ekološka udruga „Senjar“ iz Donje Dubrave pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se tijekom siječnja pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC – International Waterbird Census). Riječ je o 55. prebrojavanju po redu, koje će se ove godine održati 16. i 17. siječnja.

Cilj zimskog prebrojavanja ptica je doprinos boljem razumijevanju migracije i biologije ptica vodarica. Radi se u potpunosti o volonterskoj akciji, a opseg ovog projekta ovisi o dobroj volji i motiviranosti sudionika. U Hrvatskoj je određeno više od 550 lokaliteta za brojanje pa je organizatorima važno uključiti što veći broj zainteresiranih sudionika. U akciji mogu sudjelovati ljubitelji prirode svih uzrasta.

U Hrvatskoj se akcija zimskog prebrojavanja ptica provodi od 1982. godine, a nacionalni koordinator je Tibor Mikuška iz Hrvatskoga društva za zaštitu ptica i prirode. Radi bolje organizacije aktivnosti na terenu s volonterima rade četiri regionalna koordinatora, koji su zaduženi za provedbu prebrojavanja na svom području. Koordinator za sjevernu Hrvatsku je Goran Čižmešija iz Zaštitarsko-ekološke udruge „Senjar“. Koordinatori komuniciraju s volonterima i usmjeravaju ih na područja koja treba brojati.

Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, kada su sve ptice vodarice na svojim zimovalištima pa je samim time i njihova koncentracija najveća. Ptice tijekom siječnja još nisu započele s proljetnom seobom te se tako izbjegava mogućnost eventualnoga dvostrukog prebrojavanja.

Vodarice su sve ugroženija skupina ptica prvenstveno zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta. Siječanjskim prebrojavanjem se nastoji zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina se procjenjuje status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

Uključivanje u akciju je vrlo jednostavno. Potrebno je tek odabrati lokaciju na kojoj želite sudjelovati u prebrojavanju ptica i javiti se regionalnom koordinatoru. Na jednom lokalitetu može brojati više sudionika odjednom. Prebrojane ptice se na samom terenu bilježe u pomoćne terenske obrasce, a sakupljeni se podaci šalju koordinatorima u službenoj tablici.

Međimurje

Nastavlja se projekt gerontodomaćica: za pomoć starijim osobama osigurano novih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je otvoreni trajni poziv za treću fazu projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za koji je financiranje osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Prednost imaju nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi i općine te neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu ima predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti. Obvezni partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje (područna služba ili područni ured) i Centar za socijalnu skrb, dok ostali partneri mogu biti neprofitne organizacije, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove koje imaju registriranu djelatnost pružanja usluga starijim i/ili nemoćnim osobama. Planirano trajanje projekta je najviše do osam mjeseci.

Za troškove provođenja projekta Hrvatska je osigurala 200 milijuna kuna. Prijave započinju 25. svibnja.

Nastavite čitati

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje