Povežite se s nama

Međimurje

Akcije darivanja krvi i upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica

Objavljeno:

- dana

ČAKOVEC

U subotu, 15. srpnja, u organizaciji tvrtke Tubla iz Čakovca, Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec, Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te Zaklade “Ana Rukavina” provedena je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kao i upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Tom su prilikom u Čakovcu prikupljene ukupno 62 doze krvi, koju su darivali zaposlenici Tuble, a u registar je upisano novih 14 zaposlenika tvrtke. Kako je u toj tvrtki to bila već druga zajednička akcija (prvi put je to bilo u rujnu 2013.), tako se do sada gotovo 80 njihovih zaposlenika odlučilo pridružiti velikoj obitelji Hrvatskog registra.
– Time se podiže svjesnost i empatija potencijalnih darivatelja o tome koliko je ovaj čin upisa bitan za sve oboljele osobe kojima je transplantacija matičnih stanica ponekad jedina prilika za ozdravljenje – ističu u udruzi Hrvatska udruga leukemija i limfomi.

Također, u subotu, 29. srpnja, u organizaciji tvrtki Ytres, Comprom Plus, Ducal, Intinova i Calzedonia Croatia, Gradskog društva Crvenoga križa Varaždin i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a u prostorijama društva Ytres iz Donjega Kneginca, provedena je još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Tom je prilikom prikupljeno daljnjih 56 doza krvi, koju su darivali zaposlenici spomenutih društava. Akcije je podržala i Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) na čelu s predsjednikom Udruge Draženom Vincekom. Tim su prigodama održani i informativni štandovi na kojima su se zainteresirani građani informirali o hemato-onkološkim bolestima.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje