Javnosti je predočen Akcijski plan jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od 2019. do 2023. godine. Cilj Akcijskog plana je stvoriti nužne preduvjete proizvođačima voća i povrća za ovladavanje vlastitim tržišnim položajem.

Očekivanja su da će provedba akcijskog plana doprinijeti unapređenju položaja proizvođača voća i povrća u lancu opskrbe, organiziranju proizvođača u proizvođačke organizacije, rastu prihoda posebno mikro i malih poljoprivrednih gospodarstava, stabilizaciji tržišta voća i povrća, regionalnom gospodarskom razvoju, kao i prepoznatljivosti domaćeg voća i povrća na policama trgovačkih centara.

Također je važno naglasiti da se ovime jača cjelokupni lanac opskrbe, jer koncentracija ponude može doprinijeti i drugim sudionicima lanca u vidu smanjenja transportnih troškova, ali i troškova koji su izravno povezani sa smanjenjem broja dobavljača.

– Proizvodnja voća i povrća u Hrvatskoj ne uspijeva ostvariti svoje prirodne potencijale i ostaje uskraćena za gospodarski napredak uslijed nepovoljnog tržišnog položaja proizvođača. Manji proizvođači, koji dominiraju proizvodnom strukturom u Hrvatskoj, uglavnom sudjeluju u kratkim lancima vrijednosti koji obično završavaju na lokalnim zelenim ili veleprodajnim tržištima – piše u dijelu Akcijskog plana.

Komentari

Komentara