Povežite se s nama

U fokusu

Ako Mađari i zatvore granice, neće biti potrebe da izbjeglice budu smještene u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

ŠEF KRIZNOG STOŽERA ALEN KIŠIĆ:

– Dok god su mađarske granice otvorene, nema potrebe za organiziranim prihvatom izbjeglica u Varaždinu. Čak i ako se zatvore – poručio je Alen Kišić, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije i zamjenik varaždinskog župana.

Pojasnio je kako više nema tako velike gužve u preostalim prihvatnim centrima u Hrvatskoj kao što je to bilo u početku, a i izbjeglice se u Mađarsku trenutno preusmjeravaju preko graničnih prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i Botovo.

Najveći “pritisak” u noći s petka na subotu

Inače, preko 2.500 izbjeglica u 50-ak autobusa napustilo je Hrvatsku i ušlo u Mađarsku tijekom ovog vikenda preko graničnog prijelaza Goričan u Međimurskoj županiji. Najveći “pritisak” na granični prijelaz Hrvatske i Mađarske bio je u noći s petka na subotu kada je kroz Goričan prošlo 40-ak autobusa punih premorenih ljudi koji su se iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih ratom pogođenih zemalja našli u Hrvatskoj na putu prema zapadu.

– Nitko od izbjeglica nije izlazio iz autobusa, niti su se autobusi u bilo kojem trenutku zaustavljali na teritoriju Međimurske županije, već su preko zajedničkog graničnog prijelaza na autocesti Zagreb-Budimpešta, preuzeti od strane mađarske policije – izvjestili su iz Međimurske županije te dodali kako je sve bilo pod kontrolom te nije zabilježeno pojedinačno kretanje izbjeglica na teritoriju Međimurske županije koja je ovog puta bila samo tranzitna, baš kao i Varaždinska županija.

Izvor:
Foto: REGIONALNI TJEDNIK/ILUSTRACIJA

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje