Povežite se s nama

U fokusu

Ako neće u operativni plan, informatički kampus FOI-ja na listu prioritetnih projekata Županije

Objavljeno:

- dana

PODRŠKA ŽUPANIJE ZA KAMPUS

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine održanoj u utorak vijećnica HSS-a Nina Begičević-Ređep pitala je župana je li u prijedlogu nove Županijske razvojne strategije među prioritetnim infrastruktrunim projektima predviđen i informatički kampus FOI-ja.  

Iako je projekt kampusa pripremljen i trebao bi biti na mjestu stare Glazbene škole, u kojoj se trenutno nalazi DND Varaždin, 2015. godine je maknut s liste obrazovne infrastrukture Ministarstva znanosti jer obrazovna infrastruktura nije ušla u prioritete operativnog programa.

Treba promijeniti operativni program, ali… 

– Nastojimo s ministrima i nadležnim osobama iz Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva obrazovanja utjecati na promjenu operativnog programa jer smatramo da je taj projekt od izuzetne važnosti i za Varaždinsku županiju i za grad Varaždin. Stoga ovim putem upućujemo zamolbu i zahtjev da se i taj projekt stavi na listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za Varaždinsku županiju – apalirala je vijećnica Begičević-Ređep.

Informatički kampus FOI-ja predviđen je na mjestu stare Glazbene škole

Da su na projekte informatičkog kampusa FOI-ja potrošeni milijuni podsjetila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na nedavnom otvorenju Studentskog doma Varaždin.

– Još  2012. godine pripremali su se projekti  i drugi materijali za fazu II, informatičkog kampusa FOI-ja koji, nažalost, do dana današnjeg nije izgrađen. Zašto? O tome danas možemo puno pričati. No, činjenica jest da Hrvatska, kada je pregovarala o prioritetima za EU fondove, nije ispregovarala visoko obrazovanje kao prioritet u smislu gradnje kampusa. To je nešto što sada moramo – osvrnula se ministrica.

Čačić: Informatički kampus FOI-ja je jako važan

Župan Radimir Čačić složio se da je riječ o važnom projektu za Varaždin.

– Projekt ne samo da nije u prioritetima operativnog plana, nego nije uopće u planu. Premijeri, vlade, ministrice, svi znaju da je to pametno i ne postoji nitko tko to ne bi htio napraviti. Problem je samo da oni to ne mogu napraviti. Jer, prošla je Vlada ugovorila opeativni plan gdje toga nema, kao što nema ni škola. Dakle, trebat će mijenjati operativni plan, za koji čujem da se već nešto radi, a ako se ne uspije promijeniti, što je moguće, onda mora biti u našem programu. Dakle, molim da se stavi u strateške prioritete jer je to jako važno – poručio je župan Čačić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje