Povežite se s nama

Tema dana

Ako se u Varaždinu stvari hitno ne promijene, morat ćemo obavezno tražiti – nova rješenja!

Objavljeno:

- dana

Natalija Martinčević

S Natalijom Martinčević razgovarali smo na dan koji ju je vratio u prošlost, aktualizirao sadašnjost i možda odredio budućnost. Dan kada se iz zatvora vratio bivši predsjednik HNS-a i prvi potpredsjednik hrvatske vlade, Radimir Čačić. Javna podrška Čačiću, nakon što je, po okrivljujućoj presudi, samovoljno razvlašten u Vladi pa potom, u vrijeme boravka u zatvoru, izbačen iz HNS-a, ovu je saborsku zastupnicu i varaždinsku dogradonačelnicu koštala članstva u narodnjacima i tek figuriranja na dogradonačelničkoj poziciji.

S obzirom na to da ju ne može smijeniti jer su je, kao uostalom i njega samoga, građani izabrali neposredno, Goranu Habušu ne preostaje ništa drugo nego da svoju dojučerašnju, kako ju je nazivao, desnu ruku, a danas očigledno nepoželjnu suradnicu, najjednostavnije rečeno, trpi. Iako samo na papiru. Prošao je Habuš i mnogo teže optužbe na svoj račun, ali ovoga puta stvari su mu, sudeći prema anketama, izmaknule kontroli. Prema tim bi anketama Natalija Martinčević, kad bi se danas održavali izbori, suvereno sjela na njegovo mjesto. Ne bi pobijedila samo njega. Martinčević bi, pokazuju ankete, pobijedila i u srazu s bivšim gradonačelnikom Čehokom i najopasnijim protukandidatom aktualnom gradonačelniku na zadnjim izborima, Marijanom Cingulom. Uvijek će biti onih koji će reći da ne vjeruju anketama, ali činjenica je da Gorana Habuša Varaždinci baš i ne doživljavaju. Za razliku od Natalije Martinčević.

Habuš je protivno volji građana, koji su me izabrali na neposrednim izborima, odlučio da mu moja pomoć ne treba

Martinčević, koju će uvijek, dobro ili loše, komentirati. Upravo ta prepoznatljivost, ako i zanemarimo sve što je učinila za Grad, najveći je adut dogradonačelnice u odnosu Martinčević vs. Habuš. Sad kad se u cijelu priču uključio i Radimir Čačić, na varaždinskoj političkoj sceni sigurno neće biti dosadno. Prošli će petak zasigurno biti značajnijim datumom u hrvatskoj politici.
– Ova napeta atmosfera i nezapamćeni interes medija oko izlaska gospodina Čačića samo potvrđuje činjenicu da će njegov povratak na hrvatsku političku scenu imati veliki značaj. Odmah treba reći da nikakvih osvetničkih pohoda neće biti, kao što to najavljuju neki mediji. Štoviše, našu ćemo retoriku, vezanu za sadašnju udrugu, a buduću stranku, vezati isključivo pozitivno, konstruktivno, s konkretnim prijedlozima. Danas je u Hrvatskoj najlakše kritizirati. Tu često čujem rečenicu „Pa svi obećajete isto. Kakva je sada razlika…“ – započinje Natalija Martinčević.
Istina, to sad i ja pitam?
U Hrvatskoj je manje-više poznato što se treba napraviti, problem je samo da nema nikoga tko bi to mogao i znao odraditi.
Kako to?
To je ključno pitanje. Politika se danas vodi, a i ranije se vodila, isključivo podilaženjem. Reforma se pokrene, pa stane. Zemlja se ne može izvući iz krize nedjelovanjem i podilaženjem svim grupacijama, jer na kraju su nezadovoljni svi. Mora se odlučiti, presjeći i odraditi. Naravno da će biti udara i nezadovoljnih, ali ako dugoročno znamo da to moramo napraviti kako bi država i gospodarstvo krenuli naprijed – nemamo što čekati. Hrvatska je, uz Cipar, jedina država u EU koja još nije niti počela izlaziti iz krize.
Kako to vi mislite postići? U čemu se vaš program razlikuje od ostalih?
Naši programi nisu samo teorijski, prepisani iz najnovijih ekonomskih izdanja. To su konkretni programi, konkretne reforme i konkretni projekti, koji imaju svoje ime i prezime. Imaju svoj rok, svoju dinamiku, odgovornu osobu… To je ključna razlika. Hrvatskoj danas ne treba netko tko samo zna ispričati lijepu priču – takvih imamo i previše. Nama treba netko tko zna – pa odlučiti, provesti i realizirati. Ljudi koji su se dokazali i iza kojih stoje rezultati.
Aludirate li na gospodina Čačića?
Za provoditi reforme i presjeći neke stvari treba odlučnost i snažna volja. No postaviti kvalitetne projekte, to je već druga priča. Gospodarske programe je Ratko Čačić radio za ovu vladu i u prvoj godini mandata postavio konkretne projekte, koji su na žalost, nakon njegova odlaska iz Vlade usporeni ili potpuno zustavljeni. Zato u Hrvatskoj nema gospodarskog pomaka. To su bili projekti javnih investicija, dakle državni projekti, na primjer HEP koji akumulira ogromna sredstva koja se troše na sve osim na investicije. Istovremeno, naši građani plaćaju preskupu uvoznu struju. Ista je stvar i s ostalim projektima u energetici koja je za Hrvatsku ključna, ali i projektima u izgradnji škola, bolnica, energetskoj obnovi zgrada i svim ostalim projektima koji su trebali iznijeti naše gospodarstvo i pridonijeti standardu. Posebna je priča privatni sektor, koji je upravo za mandata ove vlade potpuno devastiran. O tome sam kao saborska zastupnica najviše i govorila. Zakonski su pomaci napravljeni, ali nisu provedeni u praksu. Mi smo i dalje država nepoželjna za domaće ili strane investicije.

Vlada se nije snašla

Kako je Varaždin od grada prosperiteta postao grad slučaj? Gospodarski na koljenima, s najmanjim plaćama u državi.
U Varaždinu se puno toga lošega dogodilo istovremeno. Velika kriza, istrage, hapšenja, privremeni izbori – sve to nije zdrava atmosfera za rad. Drugo, nova vlast koja je došla, a sada, nakon tri godine, komotno možemo reći: nije se snašla niti riješila probleme. Štoviše, stvorili su se novi, neki produbili, neki multiplicirali. Željela bih jasno istaknuti da usprkos svemu što mi je i osobno učinio nikada neću reći da je Habuš imao zle namjere. No činjenica je da se u poslu za koji je izabran nije dobro snašao, što građani najbolje osjećaju.
Habušu se pripisuju brojne afere, u najmanju ruku „čudne“ odluke. Sad će mnogi reći – nemoguće da desna ruka – vi – nije znala što se događa.
Gradonačelnik me odmah na početku mandata ograničio samo na jedan resor. Jedan upravni odjel s najmanjim budžetom. Naravno da time nisam bila zadovoljna jer sam smatrala da znam i mogu više. Ipak i u tom sam odjelu uspjela realizirati najveći broj projekata, pokrenuti mjere za pomoć obrtnicima i poduzetnicima, postavila projekte za EU fondove… Pokrenula sam izradu Strategije razvoja grada Varaždina do 2020., a kao iznimno značajno navela bih činjenicu da je naše kazalište sinergijom rada ravnateljice Jakovljević i mog zalaganja u Saboru dobilo status nacionalnog kazališta. To je nešto što će gradu ostati kao trajna vrjednost. Većina započetih i postavljenih projekata sada je usporena ili potpuno zaustavljena.
Ankete o popularnosti govore da biste bili uvjerljiva pobjednica da se danas provode izbori za gradonačelnika. Bez obzira u srazu s kim – Čehokom, Habušem ili Cingulom. Mislite li možda da ste doživljeni kao prijetnja aktualnom gradonačelniku?
Drago mi je bilo vidjeti rezultate anketa, jer znači da su građani ipak prepoznali moj rad. Jednako koliko me to veseli, toliko me i žalosti činjenica da svojim radom više ne mogu doprinijeti i pomoći, s obzirom na to da me gradonačelnik Habuš potpuno onemogućio u radu. Ja sam na mjesto dogradonačelnice došla s pozicije direktorice tvrtke, kako bih svojim znanjem iz realnog sektora dala doprinos upravo u razvoju gospodarstva što jedino može dignuti naš grad, pokrenuti investicije i otvoriti radna mjesta. Habuš je protivno volji građana, koji su me izabrali na neposrednim izborima, ali i protivno Ustavu i Zakonu, jer uz Keruma to je jedini takav slučaj u Hrvatskoj, odlučio da mu takva pomoć ne treba.
Nedavno sam gospodinu Habušu u intervjuu postavila pitanje da se u kuloarima priča kako vam slijedi ista sudbina bivše dožupanice Blanke Glavica Ječmenica. Oduzimanje funkcije i pokušaj eliminiranja s političke scene. Habuš me pogledao kao da pričam SF roman i minute posvetio priči o vašoj izuzetnoj suradnji. Tada vas je i nazvao svojom desnom rukom… Nije prošlo niti nekoliko mjeseci, a evo što se sve dogodilo.
Da razjasnimo. On ništa od ovoga nije morao napraviti. Nema tu „stranka je“, „Pusićka je“. Odluku da me onemogući u radu donio je samo on. Najbolji dokaz tome je slučaj iz Međimurja, gdje je dožupanica Herman također dala podršku Čačiću, sama izašla iz stranke, ali i dalje bez smetnje obavlja svoj posao. Župan Posavec pokazao je odgovornost prema građanima i poslu koji su mu povjerili.
Imate li osjećaj da su vas svime što se dogđalo – izbacivanjem iz stranke, onemogućavanjem rada, oduzimanjem mobitela i automobila, sjedenjem u Saboru iza stupa, izbacivanjem iz svih saborskih odbora – željeli psihički uništiti i natjerati da napustite političku scenu?
Mislim da je to bila ideja, ali dogodilo se upravo suprotno. Sve što sam prošla samo me motiviralo da postupim upravo suprotno. Cijelo to šikaniranje u Gradu i Saboru polučilo je suprotni efekat. Samo me motiviralo da radim više i bolje i ustrajem u svom radu. Zanimljivo je da sam se, inače, neposredno prije toga već odlučila za povratak u gospodarstvo. Dogodilo se što su najmanje očekivali – HNS su uništili, a nama dali priliku da građanima ponudimo odgovornu i kompetentnu politiku.

Bale najveći problem

Najveći varaždinski problem, izgleda nerješiv, je otpad – konkretnije bale u Brezju. Izlaz nije na vidiku?
Bez obzira na to što sam bila zadužena za samo jedan resor i nisam mogla odlučivati, jasno sam upozoravala i predlagala. Na sastancima u Gradu i HNS-u tražila sam nekoliko stvari. Prvo – da se prije odluke iscrpe sve mogućnosti dogovora kako bi se bale, ali i ostali sporovi, riješili najbrže, najjeftinije i bez rizika od mogućih gubitaka. Drugo, da se traže mišljenja drugih odvjetničkih kuća, jer je neprihvatljivo da o sumama od preko 200 milijuna kuna Grad savjetuje samo jedan odvjetnik. I treće, tražila sam da se formira tim koji će uz političare sadržavati i stručnjake. Sve u interesu pronalaska najkvalitetnijeg rješenja. Sve je to bilo odbijeno. Kako ne bi ispalo da „dijelim naknadnu pamet“, moram jasno reći da sam sve što sada govorim govorila na sastancima u Gradu i HNS-u. Nije me se slušalo, pa sada to moram reći javno.
Ipak, mnogi će reći da ste u javnom interesu i onda mogli barem nešto reći. Jer ima onih koji će reći: “Zašto bismo vam sada vjerovali?”.
Isto sam ponovila na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Kad sam izašla za govornicu, nakon što su me pokušali spriječiti, što je također nezabilježeno u hrvatskoj praksi, rekla sam kako neću za govornicom reći ništa što već nisam rekla gospodinu Habušu i predsjedniku gradskog HNS-a Drevenu na svim sastancima u Županiji i Gradu, pred 50 haenesovaca. Rekla sam neka se dignu oni koji će reći da nisam isto govorila cijelo vrijeme i neka me demantiraju.

Koliko ja znam, dok se nije ovo sve dogodilo, svi u HNS-u su bili „Čačićevski orijentirani“

Niti Habuš niti Dreven se nisu digli. Kad mi više ne daju da govorim u sustavu, onda moram javno – za govornicom.
Bale su problem broj jedan i Grada i Županije i trebaju biti problem broj jedan po prioritetu rješavanja i za Ministarstvo. Prema tome, rješenje ministra da će pokrenuti upravni spor protiv državne komisije za javnu nabavu, koji će trajati tri godine, neprihvatljiv je. I zato ću kao saborska zastupnica tražiti hitan sastanak s gradonačelnikom, županom, ministrom Zmajlovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Milerom, da nađemo rješenje.
Jesu li vam pokušali, po ustaljenoj špranci, kopajući po prošlosti, pronaći nešto kompromitirajuće?
Sve takve provjere pozdravljam i potičem. Kao osoba koja je radila ovdje bez i lipe nadoknade, koja većim dijelom nije uzimala niti dnevnice na koje sam imala pravo, potičem takve provjere trošenja novca poreznih obvaznika i pozivam i ostale dužnosnike da razmisle o tome.
Je li Grad imao pravo, s obzirom na to da ste službeno dogradonačelnica, uzeti vam privilegije kao mobitel, službeni automobil, kartice…?
To nisu privilegije, već sredstva za rad koja imaju i trgovački putnici. Naravno da se ovdje radi i o političkom nasilništvu, diskriminaciji i šikaniranju. Jer na sve to imaju pravo drugi dogradonačelnik i sam gradonačelnik, pa čak i neki pročelnici te drugi službenici. No mene nimalo ne muči to – muči me činjenica da ne mogu raditi svoj posao koji su mi povjerili građani.

Najaktivnija zastupnica

Bili ste dio te vlasti koju danas, rekla bih, s pravom nazivate nesposobnom, s indiferentnim gradonačelnikom kojega se rijetko vidi na događanjima kojima bi po funkciji morao prisustvovati. Usput, kruži šala da ga glasnogovornici ne puste jer svaki put izjavi nešto što onda mjesecima moraju „izglađivati“. Kako je biti sudionikom svega, a ne moći ništa napraviti? Nije li moralnije maknuti se?
Kad sam došla, bila sam puna vjere i entuzijazma. Prvo sam predložila reformu gradske uprave, jer u ovakvoj je nemoguće raditi, za što nisu krivi ljudi, već sustav. Oko ostalih smo stvari ubrzo utvrdili da imamo različita mišljenja i rješenja, pa sam uskoro bila isključena iz gotovo svega. No u svojem sam resoru mogla raditi nesmetano i realizirati stvari koje sam zacrtala, pa zato nisam željela otići. Mislim da sam tu bila uspješna, no i tu su se stvari ubrzo počele mijenjati. Počelo me se opstruirati, zaključci koje sam predlagala mjesecima su putovali gradskom upravom, a gradonačelnik ih uglavnom više nije želio niti potpisati. Nemoguće je tako raditi.
Gdje vidite HNS u budućnosti?
Svojim je ponašanjem HNS urušio sam sebe. Stranka kojoj je Čačić kao predsjednik ostavio 14 saborskih zastupnika i četiri ministra u Vladi uspjela se srozati na 1,2 posto podrške birača. I moram biti iskrena pa reći da me to ne veseli i žao mi je svih koji su stranku godinama gradili i vjerovali u nju. To samo pokazuje kako neodgovorno vodstvo, čije su ambicije daleko ispred njihovog znanja i sposobnosti, u kratkom vremenu mogu sve uništiti. Ja nisam bila ni u nikakvom ratu s HNS-om. Što sam imala za reći, rekla sam. Kritizirala sam isključivo i samo vodstvo stranke.
Vrlo ste aktivna zastupnica u Saboru. Niste jedna od onih kojih nema ili kad se ondje samo griju stolice. Aktivni ste u raspravama i prijedlozima Zakona.
Do momenta kad su me izbacili iz HNS-a bila sam, prema statistikama, najaktivnija zastupnica iz naše Županije. Predlaganjem puno konkretnih i konstruktivnih prijedloga najviše po pitanju gospodarstva. Osobito po pitanju obrtnika i Zakona o obrtništvu.

Neće biti dovoljno samo biti dobar s Milanovićem ili Čačićem, nego ćeš morati konkretno odraditi posao da bi bio izabran

Nikada nisam govorila prema stranačkim uzusima, nego vlastitim uvjerenjima. Uvijek idem na konstruktivne prijedloge. U saborsku proceduru dala sam Zakon o financiranju EU projekata jer danas naši gradovi i općine zbog visoke centraliziranosti države, na žalost, nemaju sredstava za sufinanciranje odobrenih projekata što je za naše regije pogubno. Iskorištenost novca iz EU bit će i već je i sada poražavajuća. Ovaj zakon rješava taj problem. Drugi prijedlog je preferencijalno glasanje. Taj zakon omogućuje ljudima da ne glasaju samo za stranke ili koalicije, nego točno za osobu koju žele, kao i na izborima za EU parlament. Građanima se daje veća mogućnost odlučivanja dok se zastupnike obavezuje da rade bolje i kvalitetnije. Neće biti dovoljno samo biti dobar s Milanovićem ili Čačićem nego ćeš morati konkretno odraditi posao da bi bio izabran. Time se smanjuje partitokracija stranačkih vodstava i razvija se parlamentarna, a osobito unutarstranačka demokracija.
Što očekujete na prvim parlamentarnim izborima za reformiste?
Prvo ćemo prezentirati naše programe i projekte, razgovarati s građanima, održati niz tribina, predstaviti koncept i biti otvorena knjiga do rujna – građani, stručnjaci, svi su dobrodošli dati svoje sugestije. Tako da u rujnu na osnivačkom saboru stranke možemo predstaviti najkvalitetniji program i ljude koji će ga realizirati.
U kakvim ste odnosima prije svih ovih događanja bili s Ratkom Čačićem. Jeste i prije bili, kako se to veli, „čačićevski orijentirani“?
Koliko ja znam, dok se nije ovo sve dogodilo, svi u HNS-u su bili „Čačićevski orijentirani“.
Jeste li već razgovarali o podjelama funkcija u stranci?
Odluke o tome bit će donesene na osnivačkom saboru u devetom mjesecu kada ćemo od udruge postati stranka.
Očekujete li vi osobno neku od funkcija?
S obzirom na to da sam saborska zastupnica, a reformisti će od jeseni biti i parlamentarna stranka, kolege u stranci će procijeniti s koje pozicije mogu najviše pridonijeti.

Povratak u Gradsku vijećnicu?

Vašim eventualnim povratkom u Gradsko vijeće izazvali biste ozbiljan disbalans u vijećnici. Hoćete li to učiniti?
Ako se u Gradu Varaždinu ne počnu rješavati problemi, počevši od smeća kao broja jedan, ako se ne počnu rješavati silne tužbe i sudski sporovi koji vise kao mač nad gradskim proračunom i, što je najvažnije, ako se ne osjeti pomak u gospodarstvu i investicijama, naravno da u interesu naših građana moramo razmišljati o drugim rješenjima u Gradu.

Ovdje ljudi nisu “crveno-crni”

Ondje gdje nitko osim HNS-a na sjeverozapadu nije imao šanse osvojiti vlast, otvoren je prostor u kojem će biti zanimljivo promatrati daljnji tijek događaja. Mislite li da reformisti ovdje imaju veliku šansu?  U Hrvatskoj je sazrelo vrijeme za konkretna rješenja. Svi profitiraju zato što oni drugi nisu dobri. Mi želimo postaviti drukčiji koncept.
Da ljudi glasaju „za“. Na sjeveru će se to sigurno prepoznati jer je mentalitet naših ljudi takav. Ovdje ljudi nisu ideološki niti demagoški obojeni. Nisu crveno-crni. Po tome je ovaj kraj vjerojatno specifičan. „Dajte nam nekoga tko će raditi“. To je jedino što ih zanima.
Tu se sasvim sigurno otvara prostor reformistima. Za Čačića znamo, a tu je i cijeli tim ljudi koji razmišljaju i rade na isti način.

Tužba protiv Gorana Habuša

Gorana Habuša sam tužila. Žalosno je da uz sve tužbe i sporove sada ima i tužbu svoje zamjenice. Nisam tužila Grad kao instituciju, nego Habuša osobno jer ne želim opterećivati gradski proračun. Mene su neposredno izabrali građani, jednako kao i drugog zamjenika, Vjerana Radelića, i samog Gorana Habuša. Nema zakona koji mu dozvoljava da mi priječi rad prije novih izbora.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje