Povežite se s nama

Međimurje

Aktivan plesni, pjevački i pletački vikend članova KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće

Foto: Terca Art

Objavljeno:

- dana

Mali i veliki članovi Kulturno umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Nedelišće su nakon dugo vremena imali aktivan plesni, pjevački i pletački vikend. Gotovo sve sekcije Sloge su nastupile na različitim manifestacijama.

Oni najmlađi, folkloraši Sloge svojim su plesnim nastupom otvorili prvi Festival cekara u Nedelišću koji se održao u prostorijama Vatrogasnog doma. Ovo im je bio prvi nastup nakon gotovo dvije godine i to tek poslije nekoliko mjeseci treniranja i uvježbavanja nove koreografije. Najmlađe folkloraše i mlade nade Sloge vodi Ivana Hajdinjak, a nastupili su u pratnji voditelja tamburaške sekcije Miroslava Novaka. Na Festivalu cekara su se predstavile i vrijedne cekerašice Sloge koje su zainteresiranim posjetiteljima pokazale umijeće izrade cekara, a nosile su i popularnu odjeću od komušine po kojoj su Slogaši prepoznatljivi ne samo u Međimurju već i diljem Hrvatske.

Nastup je upisala i vokalna skupina KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće koja se predstavila na prvoj ovogodišnjoj predsmotri Međimurske popevke održanoj u novom Domu kulture u Štrigovi. Pjevače je za nastup uvježbao i pripremio Miroslav Novak.

Sve sekcije KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće trenutno aktivno treniraju i uvježbavaju nove koreografije i glumačke predstave da bi se predstavili na nadolazećim festivalima. Prvi od njih bit će Festival hrvatskih kazališnih amatera. Na smotrama izvornog i koreografiranog predstavit će se članovi velikog folklora Sloge, a kasnije ove godine slijedi i nastup malih folkloraša na Smotri dječjeg folklora te organizacija cjelovečernjeg koncerta povodom 85. obljetnice djelovanja KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće.

– Svi zainteresirani za pjesmu i ples, međimursku kulturu te njegovanje i popularizaciju naše bogate kulturne baštine mogu se priključiti svim sekcijama KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće. Dovoljno je nazvati na broj 099 / 510 3187 (Jasna Hajdinjak). Postanite i vi čuvari međimurske kulturne baštine! – poručuju iz „Seljačke sloge“ Nedelišće.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje