Povežite se s nama

U fokusu

Aktualac Županijske skupštine: projekt aglomeracija stoji, župan Čačić ponovno opleo po Štromaru i Divjak

Objavljeno:

- dana

Vrlo iscrpno bilo je na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine, a troje vijećnika zanimalo je u kojoj je fazi projekt aglomeracije.

Naime, ustvrdili su da sve stoji!

– Projekti su zapeli. Jeste li svjesni kakvu građani dobivaju poruku? Ili se radi o muljaži kao u projektu golf terena u Varaždinskoj županiji ili o pljački iz Fonda koji se sprema za penale – rekao je Marijan Dominko, vijećnik Živog zida.

I Vlastu Cindrić (Reformisti) je također zanimalo u kojoj je fazi projekt dok se Luka Zrinski (SDP) dotaknuo garancijskog fonda za penale u projektu aglomeracija.

– Stvara se dojam da bi garancijski fond iz džepa građana trebao plaćati nestručnost – dodao je Zrinski.

– Bageri luduju, a nitko nije počeo raditi ništa. Tko je tu lud. Komunalna poduzeća su ovog trenutka izložena opasnosti da kroz vrijeme realizacije snose odgovornost za penale jer Hrvatske vode ne ovjeravaju projekte. U cijeloj Hrvatskoj 10 milijardi kuna europskog novca stoje – istaknuo je Čačić i naglasio primjer drugih europskih zemalja.

– Druge zemlje su pogledale prosjek penalizacije, koji je od 4 do 8 posto penalizacije. Osnovan je garancijski fond za vrijeme realizacije projekta koji drži leđa sustavu. Nikakve tu muljaže nema– naglasio je Čačić.

Štromar i Divjak

Na aktualnom satu župan Čačić je ponovno opleo po ministru Štromaru i ministrici Divjak zbog sredstava koje država duguje Županiji za dvorane i škole izgrađene po JPP-u.

– Fato, Fato ništa ti nije, ali ti spasa nema. Kad sam radio u Zagrebu, vidio sam ljude koji “vuku” za svoju kraj, koji su neutralni, ali nisam vidio da rukama i nogama uništavaju svoj kraj. Neće nas to zaustaviti iako se dug za 15 milijuna kuna godišnje povećava – rekao je Čačić.

Na aktualcu su se vijećnici dotaknuli i energetske obnove Specijalne bolnice Varaždinske Toplice za koju je predviđeno 73 milijuna kuna, a Mladen Rogina, vijećnik Živog zida, ukazao je na problem u vodotornju.

– U liftu vodotornja nema mjesta za osobe s invaliditetom i bilo bi dobro da se to riješi – naglasio je Rogina.

– U obnovi treba vidjeti s konzervatorima i probati tražiti suglasnost za vanjski lift, jer ovako to nema smisla – zaključio je Čačić.

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje